Soarele si pamantul reduc factura la gaze

27 martie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Investitia se amortizeaza in 5 - 6 ani
Puse la treaba, cu investitii initiale destul de importante, energiile gratuite ale soarelui, pamantului si vantului reduc factura la energie electrica cu pana la 70%. Comparativ cu centrala pe gaz, costurile sunt mai mici cu aproximativ 30%. Cresterea exploziva a pretului la gaze a transformat tehnologiile neconventionale in optiuni interesante atat pentru pensiuni sau sere, dar si pentru locuintele individuale. Chiar daca pentru clima romaneasca independenta energetica a unei case este inca un deziderat, o factura anuala de trei ori mai mica si o amortizare a investitiei in 5 - 6 ani sunt tentante.
 
Solutiile, personalizate
Fiecare client are nevoie de o solutie personalizata, spun specialistii. Uneori, investitii minime in izolatie sau montarea unui recuperator de caldura pe horn reduce la jumatate consumul de combustibil.
Daca energia solara este captata de panouri, pompa de caldura foloseste energia din interiorul pamantului si nu e nevoie sa stai pe o punga de apa calda pentru a o utiliza (la 2 m sub pamant temperatura este 10 - 14 grade). Sistemul clasic de incalzire poate fi "ajutat" de o sursa neconventionala (montarea unor panouri solare) sau pot fi alese solutii combinate de energii neconventionale, intre care cea mai recomandata, la noi, este combinatia pompa de caldura - panouri solare. Panourile solare pot furniza fie numai apa calda (pentru 4 persoane, investitia e de 1000 - 1200 euro, iar factura se reduce cu 90%) sau pot fi folosite si pentru incalzire, cand factura scade cu pana la 60%. In folosirea soarelui, Constanta e avantajata. Petru Ciobanu, directorul companiei Monsson Alma, spune ca intr-un sistem combinat pompa de caldura - panouri solare, pentru o casa de 100 mp, doua niveluri, patru persoane, factura pentru incalzire si apa calda poate ajunge anual la 1500 RON; vara - aproape gratis, iar iarna - maxim 190 RON, pentru o luna geroasa cu temperatura de -25grade C.
 
Investitia initiala, 10.000 de euro
Adrian Butuc, directorul firmei Ecocase, spune ca, pentru o casa 10x10 cu doua niveluri si patru pesoane, investitia se ridica la circa 10.000 - 12.000 de euro, pentru un sistem cu pompa de caldura si panouri solare. "Factura la gaze a devenit groaza romanilor. Unii clienti nici nu recunosc cat au platit, le e rusine sa spuna", explica Adrian Butuc. Reprezentantii unei alte firme de energii neconventionale ne-au declarat ca sunt asaltati de cerere; daca anul trecut aduceau pompe de caldura din Canada cu avionul, acum acestea vin cu containerul. Cererea ar deveni exploziva, sunt de acord specialistii consultati, daca ar exista sprijin guvernamental.
In statele europene exista programe nationale care stimuleaza utilizarea energiilor alternative. Statul acopera 50% din investitia initiala (Spania, Germania), in plus - in cazul in care produci energie electrica si o furnizezi sistemului national, primesti de trei ori mai mult decat pretul kilowattului (Spania) sau dublu (Germania).
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Proprietarii, dati afara din "bulinele rosii" Proprietarii, dati afara din "bulinele rosii"
Miele Romania lanseaza prima masina de spalat vase cu tehnologia patentata Knock2Open Miele Romania lanseaza prima masina de spalat vase cu tehnologia patentata Knock2Open
Scumpirea locuintelor poate goni investitorii spre Moldova sau Serbia Scumpirea locuintelor poate goni investitorii spre Moldova sau Serbia
Cum sa vopsim ouale de Paste Cum sa vopsim ouale de Paste
Locuinte subventionate Locuinte subventionate
Viitorul middle-class: locuinte mici in turnuri Viitorul middle-class: locuinte mici in turnuri

Vezi mai multe articole