on

Solutii elegante pentru un acoperis linistit

23 octombrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Unul dintre cele mai importante elemente ale oricarei constructii este acoperisul. Si pentru ca acesta trebuie sa asigure confortul beneficiarilor, sa reziste o perioada cat mai indelungata, sa fie ecologic si sa ofere o siguranta sporita impotriva factorilor de mediu, constructia acoperisului si alegerea invelitoarei trebuie planificate in cel mai mic detaliu.

 

Este important sa mentionam ca planificarea acoperisului incepe cu mult inainte de inceperea lucrarilor de constructie a cladirii si trebuie sa tina cont de o serie de factori care pot influenta durata de viata a acestuia. Despre etapele proiectarii unui acoperis care sa reziste o perioada cat mai indelungata puteti citi aici.

 

La constructia unei locuinte se tine intotdeauna seama de mai multi factori care pot pune in pericol rezistenta cladirii si siguranta beneficiarilor, precum: incarcarile provenite de la vant, zapada, grindina si apa. Si astfel se va configura structura de rezistenta a casei, si inclusiv a acoperisului si se vor stabili mai multe detalii, precum: inclinatiile de versanti, sectiunile si tipurile care formeaza osatura structurii de acoperis, tipul de invelitoare etc.

 

Cu toate ca fiecare proprietar isi doreste sa isi protejeze locuinta de toti factorii externi ce pot conduce la deteriorarea acesteia, dupa o anumita perioada de timp aceasta responsabilitate devine din ce in ce mai greu de indeplinit, iar reparatiile devin inevitabile. Mai mult decat atat, daca eviti problemele ce survin la nivelul acoperisului si nu iei masuri in timp util, acestea vor afecta elementele constructive ale casei, iar reparatiile vor fi mult mai costisitoare.

 

Iata cateva din cele mai intalnite probleme cu care te poti confrunta atunci cand vine vorba de acoperisul casei tale.

 

Montaj necorespunzator, produse si/sau accesorii neconforme

 

 

Una dintre cele mai des intalnite situatii cu care proprietarii de case se confrunta atunci cand isi construiesc sau renoveaza acoperisul este instalarea necorespunzatoare a acestuia... uneori folosindu-se produse sau accesorii de o calitate indoielnica.

 

Un acoperis este format din panouri, placi, membrane, elemente de tinichigerie pentru inchidere perimetrala, elemente de tinichigerie cu rol colector montate sub invelitoare, organe de fixare, elemente de aerisire/ventilare si de evacuare, sisteme de parazapada, sisteme de jgheaburi si burlane, elemente pentru etansari si alte accesorii. Toate aceste elemente sunt extrem de importante, asigurand functionalitatea acoperisului si totodata durabilitatea acestuia.

 

Calitatea tuturor elementelor din care este realizat acoperisul este esentiala, insa o importanta la fel de mare trebuie acordata si montajului. Acesta trebuie sa fie realizat de profesionisti deoarece acestia se ocupa nu doar de instalare, ci si de calcule si masuratori astfel incat acoperisul sa reziste si sa nu fie smuls de pe casa la prima furtuna.

 

La Scoala Wetterbest, in cadrul cursurilor practice, cursantii invata cum se monteaza corect toate elementele ce compun acoperisul, astfel incat sa asigure functionalitatea si durabilitatea acestuia. Specialistii Wetterbest isi asuma rolul de educatori si formatori pentru a pune bazele unor principii de lucru sanatoase si performante, in directia cresterii calitatii lucrarilor.

 

Lipsa izolatiilor si a sistemelor de ventilare

 

Izolarea acoperisului este o parte esentiala a oricarei constructii, deoarece acest pas contribuie la sporirea performantei energetice a cladirii, functionand asemenea unui strat protector intre acoperis si constructie. Aceasta se va alege in functie de specificul structural al acoperisului, al spatiului de sub acoperis si al gandirii arhitecturale privitoare la proiect in ansamblul sau. Mai multe despre acest subiect poti citi aici.

 

De asemenea, elementele de aerisire si ventilatie previn formarea condensului. Daca nu este folosit un sistem de ventilare adecvat, sub invelitoare se va forma condens care va dauna acoperisului.

 

Intretinerea necorespunzatoare a acoperisului

 

Intretinerea acoperisului este o operatiune care ar trebui sa se desfasoare periodic. Astfel, cel putin o data pe an, beneficiarul trebuie sa verifice starea acestuia. In mod normal, acoperisul se pastreaza curat gratie precipitatiilor, insa o atentie speciala trebuie sa se acorde sistemului de drenaj care poate fi afectat/blocat de murdaria care se acumuleaza in timp, fie ca este vorba de resturi de vegetatie sau pamant. De asemenea, doliile, jgheaburile si burlanele trebuie si ele verificate cu simt de raspundere.

 

 

Care sunt cele mai mari amenintari care pot distruge acoperisul? Iata-le pe cele mai importante:

 

  • Infiltratiile;
  • Smulgerea sistemului de invelitoare expus la actiunea vantului, a furtunilor;
  • Subdimensionarea structurii de rezistenta a acoperisului si riscul prabusirii acestuia sub actiunea incarcarii din zapada;
  • Expunerea prelungita la dejectiile pasarilor (porumbei, pescarusi etc.) – acest aspect conduce la degradarea stratului de vopsea si corodarea otelului.

 

Piepten din plastic anti-pasari ce impiedica patrunderea pasarilor in spatiul dintre prima sipca suport si tigle profilate.

 

Pentru a beneficia de un acoperis rezistent, functional si estetic specialistii Wetterbest recomanda:

 

  • Alegerea sistemului de invelitoare pentru acoperis trebuie sa tina cont de mai multi factori, precum: arhitectura casei, cromatica, estetica generala a proiectului, zona geografica in care se afla constructia, chiar si zona administrativ teritoriala unde poate exista o anumita traditie a folosirii unui anumit tip de invelitoare etc.

 

  • Invelitoarea trebuie sa fie perfect adaptata structurii acoperisului, geometriei si pantelor acestuia. Spre exemplu: in alegerea geometriei acoperisului, beneficiarul trebuie sa tina cont de conditiile climatice ale zonei in care este construita cladirea. Spre exemplu, in cazul unei case construite intr-o zona montana este recomandat acoperisul cu panta, care sa permita alunecarea zapezii. Structura acoperisului cu panta previne acumularea de materiale reziduale pe acoperis (frunze, crengi, pietris, etc.) si protejeaza acoperisul de efectele daunatoare ale umezelii si previne deteriorarea prematura a structurii acestuia.

Programul Scoala Wetterbest urmareste determinarea unei schimbari vizibile in modul in care se practica meseria de montator. Mai multe informatii despre cursuri puteti gasi aici.

 

  • Alege o invelitoare cu profil inalt, amplu, in zonele cu precipitatii puternice sub forma de ploi si caderi de zapada. Acest fapt va contribui la degajarea cantitatii de apa si de zapada de la nivelul acoperisului.

 

  • Culoarea invelitorii se va alege tinand cont de paleta coloristica a casei, a vecinatatii si a mediului geografic. In zonele cu expunere prelungita la soare (campie, podis) se va opta pentru o invelitoare acoperita cu o vopsea mata, aceasta prezinta o rezistenta sporita la actiunea UV. Iar in zonele mai reci, cu caderi de zapada mai mari, se poate opta pentru invelitoare lucioasa care va facilita alunecarea zapezii, nu retine praful si umezeala (factori care pot contribui la dezvoltarea de mucegaiuri).

 

  • O izolare a acoperisului efectuata in mod corect si cu produse de calitate, iti va aduce beneficii pe termen lung si va contribui la sporirea confortului interior. Spre exemplu: termoizolarea acoperisului poate reduce costurile cu incalzirea si racirea cu pana la 40%. Lucrarile de termoizolatie vor aduce imbunatatiri locuintei tale, atat pe timpul iernii, cat si pe timpul verii, ajutand la mentinerea unei temperaturi constante la interior. Hidroizolatia iti protejeaza casa de posibilele infiltratii, dar si de condens sau mucegai, iar fonoizolatia te va ajuta sa beneficiezi de o casa linistita, ferita de zgomotele puternice provenite din exterior, spre exemplu: sunetul ploii, a grindinii, a pasarilor etc.

 

Articol realizat cu sprijinul specialistilor WETTERBEST.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tabla cutata – Stii care sunt componentele stratului de otel? Tabla cutata – Stii care sunt componentele stratului de otel?
Acoperisul cu invelitoare faltz Acoperisul cu invelitoare faltz
Greseli in montarea unui acoperis metalic Greseli in montarea unui acoperis metalic
Descopera Celesta, cea mai performanta tigla metalica de la Rufster Descopera Celesta, cea mai performanta tigla metalica de la Rufster
RUFSTER – producator national de invelitori metalice RUFSTER – producator national de invelitori metalice
Mansarda - un loc doar al tau Mansarda - un loc doar al tau

Vezi mai multe articole