Supraimpozitarea bunurilor imobile - Atentie la noile proiecte legislative!

Supraimpozitarea bunurilor imobile - Atentie la noile proiecte legislative!

21 septembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

            Colectarea unor sume cat mai mari la bugetul de stat a fost o preocupare acerba a fiecarui executiv post-decembrist. Metodele preferate de guvernanti au inclus cresterea TVA de la 19% la 24% si impozitarea suplimentara a unor bunuri. Cea mai recenta propunere legislativa sustinuta de Fisc si de Ministerul Finantelor Publice este impozitul pe piscina. Asadar, in ciuda faptului ca o asemenea investitie necesita o autorizatie si implicit si plata unor taxe, o impozitare suplimentara „pe bogatie” este considerata echitabila de actualii ministrii.
 
Impozitarea „luxului”
Piscinele proprietatilor private sunt considerate un indiciu al avutiei si in consecinta vor fi impozitate suplimentar. Strategia adoptata de coalitia de guvernare indica preferinta spre o impozitare progresiva, luxul fiind aspru taxat. Spre exemplu, noul Cod Fiscal prevede ca persoanele fizice care au in proprietate mai mult de o cladire vor plati un impozit majorat cu 65% pentru a doua cladire, alta decat cea de domiciliu, cu 150% pentru a treia cladire si cu 300% pentru urmatoarele proprietati.
Un nou proiect legislativ care vizeaza impozitarea mostenirilor urmeaza aceeasi logica: pentru un imobil mostenit, al doilea din proprietate, mostenitorul va fi obligat sa achite un impozit cu 65% mai mare decat in mod normal.
 
Precautie in relatia cu vecinii!
Reminiscentele regimului comunist inca sunt foarte vizibile atat in viata publica romaneasca cat si in mentalul colectiv. Dupa principiul romanesc „sa moara si capra vecinului”, angajatii de la Fisc au lansat o initiativa parca desprinsa din anii de glorie ai epocii ceausiste – denuntarea benevola a vecinilor. Asadar, orice miscare gresita, orice bun nedeclarat, orice noua achizitie, nu vor trece neobservate de ochii vigilenti ai vecinilor dumneavoastra. Incurajarea unui astfel de comportament are un puternic ecou in sufletul celor care ani sau zeci de ani au practicat cu stoicism turnatoria. Si cum acestia inca sunt destui, proiectul, odata implementat, poate rezolva mai multe cazuri de fraudare decat a solutionat Fiscul in ultimii 23 de ani. In plus, Ministerul Finantelor propune si stimulente pentru cei foarte activi in denuntarea vecinilor evazionisti.
           
Concluzionand, problema supraimpozitarii luxului este o tendinta care probabil  se va materializa in contextul perpetuarii tulburarilor economice. Utilizandu-se de instrumentele informationale traditionale (Fiscul si informatorii), promotorii logicii egalitariste vor sustine impozitarea progresiva. Sub umbrela consolidarii unei clase de mijloc romanesti, intentia de a suprataxa pe cei cu venituri ridicate nu ramane decat o alta strategie fiscala.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum obtinem finantare pentru o casa noua Cum obtinem finantare pentru o casa noua
Asigurarea locuintei Asigurarea locuintei
Ultima strigare la Prima Casa 4 Ultima strigare la Prima Casa 4
Îți permiți ce e mai bun. Află totul despre cele mai bune soluții de plată pentru a-ți utila casa Îți permiți ce e mai bun. Află totul despre cele mai bune soluții de plată pentru a-ți utila casa
Fara Loc de Munca? Nicio Problema! Cum sa Obtii Credit si sa Iti Imbunatatesti Scorul Fara Loc de Munca? Nicio Problema! Cum sa Obtii Credit si sa Iti Imbunatatesti Scorul
Produse bancare pentru renovarea casei Produse bancare pentru renovarea casei

Vezi mai multe articole