Taxe noi la vinzarile de case si de terenuri

08 august, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Codul fiscal pentru 2007 aduce un impozit progresiv in functie de valoarea imobilului.
 
Noul Cod fiscal stabileste cote diferentiate de impozit pe venitul din tranzactii imobiliare, in functie de valoarea imobilului.
 
Pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobindite intr-un termen de pina la 3 ani inclusiv, se plateste un impozit de 3% daca valoarea tranzactiei nu depaseste 200.000 de lei (aproximativ 57.142 de euro).
 
Ce depaseste 200.000 de lei se taxeaza cu 6.000 de lei, la care se adauga 2% din valoarea care depaseste suma-etalon.
 
Pentru imobilele dobindite la o data mai mare de 3 ani, impozitul va fi de 2% pina la valoarea de 200.000 de lei inclusiv. Ce trece peste 200.000 de lei se impoziteaza, dupa modelul de mai sus, cu 4.000 de lei plus 1%.
 
Pragul de jos
 
Impozitul se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de Camera Notarilor Publici, impozitul se va calcula la aceasta valoare.
 
Camerele Notarilor Publici vor actualiza, o data pe an, expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la directiile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
 
Reguli noi la mostenire
 
Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozit daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
 
Impozitul nu se datoreaza la reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale.
 
Nu se plateste impozit nici la dobindirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude pina la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.
 
Impozitul se va calcula si incasa de notarul public inainte de autentificarea actului sau, dupa caz, intocmirea incheierii de finalizare a succesiunii.
 
Constructia noua nu e scutita de TVA
 
Potrivit noului Cod fiscal, de la 1 ianuarie 2007, tranzactiile imobiliare sint scutite de TVA, exceptie facind constructiile noi.
 
Livrarea de catre orice persoana a unei constructii sau parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren este scutita de plata Taxei pe Valoarea Adaugata, potrivit Codului fiscal valabil pentru anul viitor.
 
Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil daca vinzarea este efectuata de o persoana impozabila care si-a dedus total sau partial TVA pentru achizitia, transformarea sau construirea unui astfel de imobil. Prevederea este valabila si pentru persoanele care aveau drept de deducere a TVA, dar nu si l-au exercitat.
 
Livrarea unei constructii noi inseamna vinzarea efectuata cel tirziu pina la 31 decembrie a anului urmator primei utilizari a constructiei sau, dupa caz, in urma transformarii acesteia.
 
Termenul de „constructie noua” se pune si in urma unei transformari astfel incit structura, natura sau destinatia imobilului au fost modificate sau, in absenta acestor modificari, daca pretul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei.
 
Codul fiscal actual prevede ca sint scutite de TVA numai livrarile de bunuri care au fost afectate unei activitati, daca TVA aferenta bunurilor respective nu a fost dedusa.
 
Scutire pentru inchirieri
Totodata, factorii de decizie au hotarit sa pastreze scutirea de TVA pentru inchirieri. Arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile sint scutite de TVA, arata Codul fiscal. Si aici exista insa exceptii. Una ar fi cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, operatiune care poarta cota de TVA redusa de 9%. In acelasi timp se percepe TVA la inchirierea de spatii sau locatii pentru parcarea de autovehicule, la inchirierea de spatii de camping si la inchirierea utilajelor si a masinilor fixate definitiv in bunuri imobile.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Laurent Jacquemin, noul CEO al Ariston Thermo Group Laurent Jacquemin, noul CEO al Ariston Thermo Group
Kuma aduce designul modern in baia ta Kuma aduce designul modern in baia ta
Apartamente cu vedere la munte Apartamente cu vedere la munte
Cat® S60,  primul smartphone din lume cu camera termica integrata Cat® S60, primul smartphone din lume cu camera termica integrata
Pretul caldurii, judet cu judet Pretul caldurii, judet cu judet
Cum reducem intretinerea. 700 de euro, reabilitarea termica a unui apartament de doua camere - 25 Septembrie  2009 Cum reducem intretinerea. 700 de euro, reabilitarea termica a unui apartament de doua camere - 25 Septembrie 2009

Vezi mai multe articole