Lei sau euro? Ce moneda este mai avantajoasa pentru un credit de casa, dupa ce dobanzile la lei au coborat sub 8% pe an

05 mai, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Bancherii au ieftinit in luna martie creditele in lei pentru populatie si firme, in contextul in care subtierea bilanturilor si implicit scaderea veniturilor din dobanzi si comisioane ii forteaza sa alerge din nou dupa clienti.
Dobanda medie la creditele in lei acordate populatiei a coborat la 11,9% pe an in martie, cu 0,4 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioara, in timp ce la companii scaderea a fost de 0,7 puncte procentuale, acestea ajungand sa se imprumute la un cost mediu de sub 9% pe an.
Companiile au reusit sa se imprumute tot mai ieftin de la o luna la alta in ultima perioada pe fondul revenirii apetitului bancilor pentru finantarea acestui segment de clientela, dar la populatie miscarile au avut o amploare mai mica, abia in luna martie dobanda medie reusind sa sparga in jos pragul de 12% pe an.
Bancile au inceput sa promoveze mai agresiv in ultima perioada creditele de consum in lei, vazute ca o sursa facila de venituri din dobanzi si comisioane, iar costurile au inceput sa coboare treptat, chiar daca deocamdata inca se mentin, pe medie, la 15% pe an.
Si ipotecarele in lei au intrat in atentia bancherilor, in conditiile in care vanzarile de credite in valuta au fost restrictionate de catre BNR, iar dobanda anuala efectiva medie la nivelul pietei a coborat in martie la un minim istoric de 7,8% pe an. Clientii nu s-au lasat insa convinsi pana acum sa se imprumute in lei pe termen lung, in conditiile in care dobanzile la euro inca sunt mai mici.
"Chiar daca deprecierea leului din ultima perioada poate descuraja cererea de credite in valuta, nu putem spune ca aceasta reprezinta un stimul pentru creditarea in lei deoarece oprirea procesului de relaxare a politicii monetare poate induce temeri in randul populatiei referitoare la cresterea dobanzilor la lei. In general, instabilitatea politica si fiscala este daunatoare creditarii", considera Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.
Chiar daca dobanzile intre ipotecarele in euro si cele in lei s-au redus la numai doua puncte procentuale, de la 5,7% la 7,8% pe an, rata lunara la un credit in moneda locala este in continuare cu circa 25% mai mare. In prezent, mai putin de 5% din soldul de 8 mld. euro al creditelor acordate de banci pentru achizitia de locuinte sunt finantari in lei.
Spre comparatie, rata lunara la un credit ipotecar in lei de 176.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) pe 30 de ani, la o dobanda anuala efectiva de 7,8% pe an, ajunge la 1.225 de lei (278 de euro), in timp ce un credit in euro cu o valoare similara vine cu o rata lunara de 226 de euro. La un credit in lei, clientul ajunge sa plateasca dupa 30 de ani de 2,5 ori suma imprumutata, in timp ce la euro costul total este dublu fata de suma contractata.
Bancherii au fost fortati sa reduca dobanzile la ipotecarele in lei, in contextul in care BNR afirma ca are un plan de incurajare a creditarii in moneda nationala. Banca centrala a redus incepand din toamna trecuta cu o jumatate de punct procentual dobanda-cheie la lei, desi ciclul de relaxare a fost oprit luna aceasta datorita tensiunilor politice.
Cea mai vizibila schimbare este insa intrarea in vigoare a unui nou regulament de creditare a populatiei, care prevede un avans minim de 25% la creditele ipotecare in euro fata de numai 15% la lei. Si vanzarile de credite de consum in valuta au fost restrictionate si nu mai pot fi vandute fara garantii de minim 133% din valoarea finantarii. Bancherii si-au ajustat insa mai repede oferta de credite de consum, acestea fiind vandute in prezent aproape exclusiv in lei.
Cel mai mult au castigat clientii cu credite cu dobanzi variabile. Indicii Robor la 3 si 6 luni, folositi ca reper de pret in majoritatea contractelor de credit, au scazut cu aproape 0,4 puncte procenuale in martie.
 
Sursa: Zf.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Top 3 cele mai practice accesorii pentru plitele cu inductie, oferit de specialistii Electrolux Top 3 cele mai practice accesorii pentru plitele cu inductie, oferit de specialistii Electrolux
Cumparatorii dau timide semne de viata pe piata imobiliara din Spania - 03 Iulie 2009 Cumparatorii dau timide semne de viata pe piata imobiliara din Spania - 03 Iulie 2009
EuroMetropola: Preturile proprietatilor rezidentiale de lux au scazut cu pana la 50%, afectate de criza - 9 DECEMBRIE 2008 EuroMetropola: Preturile proprietatilor rezidentiale de lux au scazut cu pana la 50%, afectate de criza - 9 DECEMBRIE 2008
Executarea constructiilor fara autorizatie se amendeaza Executarea constructiilor fara autorizatie se amendeaza
In luna indragostitilor, la Veranda Mall, cine iubeste, primeste In luna indragostitilor, la Veranda Mall, cine iubeste, primeste
ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINTELOR: de la ce data iei AMENDA daca n-ai polita de asigurare ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINTELOR: de la ce data iei AMENDA daca n-ai polita de asigurare

Vezi mai multe articole