on

Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica?

08 aprilie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultima perioada, se inregistreaza o crestere considerabila a cererii pentru termosistemul pe baza de vata minerala, printre avantaje fiind proprietatile de izolare termica si fonica excelente, rezistenta la foc, precum si permeabilitatea superioara la vapori ceea ce garanteaza un climat interior mult mai sanatos.

 

Chiar daca ai auzit ca la termosistemele de vata bazaltica, pentru mentinerea proprietatilor acestora, se poate folosi doar tencuiala decorativa silicatica, cu silicat de potasiu in compozitie, ceea ce asigura o mai buna difuzie la vaporii de apa, in continuare o sa contrazicem aceste pareri sau, mai bine zis, o sa le aducem completari!

 

 

Stim ca o tencuiala decorativa silicatica asigura o buna difuzie, aderenta si rezistenta la ultraviolete, dar  astazi iti vom prezenta un produs care, pe langa aceste proprietati, vine cu o serie de avantaje majore, cum ar fi flexibilitate ridicata (previne microfisurile si sporeste rezistenta la lovituri), rezistenta mare la intemperii, sistem de perlare al apei, autocuratare, protectie anti fungi si algeaspect placut.

 

Acest produs se numeste Fassadentop si este o tencuiala decorativa pe baza de  rasina siliconica, dezvoltat de producatorul Duraziv. La obtinere retetei au contribuit si experienta producatorilor de vata care s-au implicat in crearea produsului. Asadar, s-a obtinut o tencuiala decorativa siliconica complet optimizata, ideala atat pentru termosistemul de vata, cat si pentru termosistemul Multipor (termoizolatie din BCA Ytong), sau polistiren.

   

 Tehnic vorbind, avem o tencuiala siliconica cu urmatoarele "scoruri":

Tencuiala decorativa acrilica sau siliconica

 

Una din componentele importante ale unui sistem este tencuiala decorativa care, desi se aplica intr-un strat foarte subtire, de circa 2 mm, are un rol important nu doar in decorarea, ci si in protejarea fatadei si, implicit, a termosistemului. Dar daca asta este ceea ce le uneste, ceea ce le deosebeste fundamental este gradul de permeabilitate, adica difuzia la vapori. Tencuielile acrilice formeaza o bariera la vaporii de apa, in timp ce cele siliconice sunt permeabile la vapori. In consecinta, tencuielile acrilice nu sunt recomandate pentru termoizolatia cu vata minerala, in timp ce cele siliconice, cum este Duraziv Fassaden Top, se pot aplica atat peste polistiren, cat si peste vata minerala. Folosirea unei tencuieli acrilice peste vata minerala poate duce la cresterea nivelului de umiditate, formarea fungilor si, pe termen lung, la exfolierea tencuielii de pe fatada.

 

 

Problema este ca vaporii de apa din aer penetreaza intotdeauna peretii exteriori, apogeul fiind in perioadele in carediferenta dintre temperatura din interior si cea exterioara este foarte mare. Chiar daca se vorbeste despre faptul ca peretele “respira”, in situatia in care vaporii de apa penetreaza peretele dinspre interior, dar nu pot iesi in exterior,  se formeaza condensul. Daca termoizolatia este realizata cu vata minerala, se impune ca intreg sistemul – adica si adezivul de lipire (Duraziv AT32) si tencuiala (Duraziv Fassaden Top) sa fie permeabile la vapori, astfel incat sa nu existe nicio bariera si vaporii sa circule liber. De exemplu, tencuiala Duraziv Fassaden Top are cea mai buna clasa de permeabilitate la vapori – V1, conform standard EN 15824:2017.

 

O alta diferenta o constituie rezistenta la alge si fungi, ceea ce face ca tencuiala siliconica sa fie recomandata inclusiv pentru zone cu umezeala crescuta, aflate in apropiere de ape, paduri sau alte posibile surse de contaminare micro-biologica. In plus, tencuiala Duraziv Fassaden Top are o rezistenta la apa net superioara unei tencuieli acrilice obisnuite, datorita structurii tip umbrela a rasinii siliconice, ceea ce ii confera posibilitatea de auto-curatare atunci cand murdaria intra in contact cu apa. In felul acesta, se recomanda utilizarea ei si pentru cladiri aflate in apropierea drumurilor, unde exista riscul de stropire, sau in zone poluate.

 

 

Nu in ultimul rand, tencuiala siliconica Duraziv Fassaden Top se coloreaza intr-o gama foarte variata de culori avand la baza pigmenti anorganici, ceea ce confera o rezistenta superioara la razele UV si lumina si o stabilitate crescuta a culorii in timp.

 

Cum se aplica tencuiala siliconica Duraziv Fassaden Top?

 

Dincolo de aria de utilizare in zona fatadelor finisate cu termosisteme cu vata bazaltica sau polistiren, tencuiala decorativa Duraziv Fassaden Top se poate utiliza pentru orice acoperire a suprafetelor realizate cu tencuieli de var si ciment, beton etc..


Pentru ca pe forumul Misiunea Casa discutam despre alegerea corecta a materialelor, dar mai ales despre punerea corecta in opera, asa cum recomanda producatorii in fisele tehnice si instructiunile puse la dispozitia clientilor, trebuie sa iti spunem ca folosirea acestui produs necesita anumite reguli de pregatire si aplicare ce trebuie respectate pentru a pune cu adevarat in valoare calitatea tencuielii decorative Duraziv Fassaden Top.


Cum orice finisaj necesita amorsarea prealabila a stratului suport, pentru tencuiala decorativa siliconica va fi necesara utilizarea unui grund de amorsare siliconic - acesta poate necesita colorare in conformitate cu nuanta tencuielii alese. De ce este important acest lucru? Raspunsul este simplu, daca utilizam o amorsa de baza – alba, nuanta finala de pe fatada nu va fi conform nuantei alese de pe paletar, ci putin mai diferita (mai deschisa).

 

Tencuiala decorativa nu se aplica niciodata inainte de a avea stratul suport maturat, acest lucru inseamna minim 7 zile in cazul termosistemelor si 28 de zile in cazul tencuielilor minerale. Maturarea nu reprezinta neaparat finalizarea unui proces de uscare, ci momentul in care suprafata suport atinge procesul de stabilizare / finalizare a reactiilor chimice si atingerea unui anumit nivel de rezistenta.


Diluarea amorsei se poate realiza in proportie de maxim 10%, corelat cu modul de aplicare pe suprafata – bidinea, trafalet. De asemenea, tencuiala decorativa poate fi diluata intr-un procent de maxim 2% cu apa, in functie de temperatura mediului la aplicare, si se va pastra proportia la toate galetile de tencuiala pentru a nu avea diferente de nuanta.


Tencuiala decorativa se aplica pe intreaga suprafata a unui perete, “umed pe umed”, fara intrerupere. Se va pastra acelasi mod de driscuire (cu drisca din plastic) pentru a pastra aspectul uniform al suprafetei, fie prin driscuire pe drept sau rotund - in cazul tencuielilor structurate, fie prin driscuire pe rotund - in cazul tencuielilor granulate. In caz contrar se vor observa urme pe zonele de intrerupere, acolo unde apare fenomenul de uscare superficiala si imposibilitatea de driscuire uniforma.

 

 

Aplicarea unor staturi succesive pentru rectificari sau reparatii se face doar pe intreaga suprafata, in caz contrar se va observa stratul secundar intr-un mod proeminent. Nu se aplica in conditii de umiditate ridicata (ceata, ploaie, ninsoare) sau cand exista pericol de inghet, vant puternic sau cand bate direct soarele pe suprafata de lucru. Dupa aplicare, pe o perioada de 24-72 de ore, nu trebuie sa existe riscul de ploaie, ninsoare etc., altfel este necesara protectia fatadei.

 

In concluzie, pentru alegerea corecta a tencuielii decorative urmariti cu atentie declaratiile de performanta ale produselor (la difuzia vaporilor de apa, pe langa incadrarea in clasa v1, este importanta si viteza de propagare pe 1mp/24h), compara corect si asigura-te ca ai parte de servicii bune de colorare, consiliere si livrare. 

 

Pentru rezultate excelente chiar si un produs de calitate are nevoie de consiliere buna si ne-am bucurat sa gasim o expertiza tehnica generoasa si cunostinte aprofundate la specialistii Muralshop.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tencuieli Decorative Pentru Termosisteme De Vata Bazaltica Tencuieli Decorative Pentru Termosisteme De Vata Bazaltica
Tencuiala antiigrasie Tencuiala antiigrasie
Cum sa aplici tencuiala decorativa in 5 pasi Cum sa aplici tencuiala decorativa in 5 pasi
Ce trebuie sa stii despre tencuiala decorativa Ce trebuie sa stii despre tencuiala decorativa
Fatada casei: cum trebuie executata finisarea masei de spaclu Fatada casei: cum trebuie executata finisarea masei de spaclu
3 greseli frecvente in termoizolarea fatadelor 3 greseli frecvente in termoizolarea fatadelor

Vezi mai multe articole