Tendinte actuale in living

24 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Am living, deci exist!

Prin pozitionarea si rolul sau, living-ul stabileste relatii complexe cu celelalte spatii ale locuintei, relatii ce confera locuirii atributul confortului.

 

Amenajare living

 

In living sta toata puterea de reprezentare a casei. Ambasada a familiei deschisa deopotriva prietenilor, pe care dorim sa-i impresionam si rudelor, intru drastica lor ofticare. Livingului, copilului nostru razgaiat, ii dam tot ce avem noi mai bun. Pastram in felul acesta, o traditie care facea din camera de primire din casa bunicilor , "camera cea buna" . In camera cea buna se intra rar si cu retinere dusa pana la evlavie. Un sanctuar al casei, un loc de nederanjat in care, in cele din urma, sfarseai prin a te simti strain. Strain in propria ta casa. Petreceai cateva ceasuri cand iti maritai fata sau botezai intaiul nepot. Petreceai apoi cateva zile cand erai privegheat…

Astazi, "camera cea buna", livingul, a devenit un spatiu deschis, usor accesibil si vizibil chiar din zona de acces, din hol. In apartamentele contemporane, livingul trebuie sa indeplineasca si functia de loc pentru luat masa. Iata de ce este esentiala zonificarea camerei de zi.

 

Zone de interes

 

Departajarea zonelor cu functiuni diferite se realizeaza prin combinari de materiale de finisaj, cu texturi si culori diferite. Spatiul livingului trebuie sa aiba flexibilitate, sa se poata adapta foarte usor functiei dorite la un moment dat (mai ales ca, in majoritatea cazurilor nu ne putem lauda, cu prea multi metri patrati in locuintele noastre). Fie ca bucataria apartamentului este un spatiu inchis sau deschis, locul de luat masa- care este fie o prelungire a bucatariei, fie o zona specializata a livingului- devine un spatiu de tranzit intre bucatarie si living. Iata o relatie complexa intre doua functii importante ale locuintei.

 

 

Amenajare living

 

Zona de repaus sau de discutii devine punctul de greutate al livingului, celelalte parti ale camerei subordonandu-se acestei zone. Aceasta subordonare spatiala se obtine tot prin finisaje, lumina si mobilier, toate supuse conceptului spatial vizat. 

Tendinte actuale

 

In variantele sugerate de fotografiile noastre (puse la dispozitie de Neoset) este evidenta optiunea pentru un spatiu cat mai luminos. Culoarea sprijina din plin acest deziderat, iar mobilierul, cu forme geometrice riguroase, completeaza atmosfera calma a livingului. Combinatiile de texturi si culori sunt inspirate din natura.

Tendinta actuala este de a utiliza biblioteci realizate din module, deoarece, in functie de dispunerea lor, acestea pot modifica permanent imaginea ansamblului. Structura acestor module este usoara, dar foarte solida, iar combinarea sau alaturarea diverselor materiale contrastante (lemn, sticla sablata, aluminiu) reliefeaza o eleganta discreta.

 

 
Amenajare living

 

Zona de discutii din living a fost marcata de tesatura de pe pardoseala, tesatura ce aminteste de tatami-ul japonez. Iata ca atunci cand pardoseala este realizata dintr-un singur material (parchet, in acest caz), exista si alte modalitati de marcare a anumitor zone ale aceleasi incaperi. Corpurile de iluminat sunt realizate din hartie pergament si pastreza aceeasi nota de eleganta. O astfel de amenajare minimalista se pliaza excelent pe spatiile reduse ale apartamentelor noastre.

Mult mai multe amanunte despre relatia stabilita de living cu celelalte incaperi ale locuintei, precum si o serie de sfaturi utile pentru amenajarile interioare veti descoperi in emisiunea Misiunea Casa.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa mobilezi un living spatios Cum sa mobilezi un living spatios
Living: sfaturi si reguli de amenajare Living: sfaturi si reguli de amenajare
Cum sa alegi canapeaua potrivita pentru living Cum sa alegi canapeaua potrivita pentru living
Cum alegi biblioteca potrivita pentru sufrageria ta Cum alegi biblioteca potrivita pentru sufrageria ta
Cum iti alegi canapeaua? Cum iti alegi canapeaua?
Stil si eleganta pentru biblioteca din living Stil si eleganta pentru biblioteca din living

Vezi mai multe articole