Tipuri de tevi

13 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asa cum va promiteam saptamana trecuta revenim cu detalii despre cele mai importante tipuri de tevi folosite pentru instalatii.
 
Tevi din plumb. Plumbul este cel mai vechi material utilizat in instalatiile de apa. Exista tevi din plumb de presiune si tevi din plumb de scurgere (pentru canalizari). Imbinarile se executa prin lipire cu aliaj de cositor. Plumbul este utilizat pentru conductele de legatura la unele obiecte sanitare, pentru apele uzate radioactive sau in laboratoare, pentru evacuarea apelor uzate corozive. Este din ce in ce mai rar utilizat in instalatiile de canalizare, iar UE a interzis folosirea plumbului in instalatiile de apa, datorita pericolului pe care il prezinta asupra sanatatii (Pb face parte din categoria metalelor grele care provoaca in timp otravirea organismului)

Tevi din azbociment. Conductele din azbociment sunt realizate dintr-un amestec de ciment, fibre de azbest si apa. Au greutate redusa, rezista bine la presiune, indoire, inghet, temperaturi inalte, foc. Nu rezista la lovituri si socuri. Se utilizeaza la aductiunile de apa si la retelele de canalizare. Fibrele de azbest au o influenta negativa asupra sanatatii, pericolul fiind mortal daca sunt inspirate in plamani.

teava din metal
Tevi din sticla. Sunt fabricate dintr-o sticla speciala (borosilicat cu slab continut alcalin) cu coeficient de dilatare termica redus. Se utilizeaza in principal pentru canalizarea lichidelor corozive in industria chimica, farmaceutica si alimentara. Sticla este foarte casanta.
 
Tevi din plastic. Conductele din plastic sunt confectionate dintr-un material care contine ca ingredient esential una sau mai multe substante organice polimerice. Daca este supus la temperaturi ridicate si la presiune, materialul plastic curge si poate fi usor prelucrat sub forma de tevi. Avantaje: cost initial redus, greutate redusa, flexibilitate ridicata, rezistenta ridicata la coroziune. Dezavantajele tevilor din plastic: rezistenta redusa la foc, producere de gaze toxice in momentul combustiei; rezistenta redusa la solventi, nu pot suporta presiuni mari la temperaturi inalte; unele materiale plastice sunt susceptibile a-si modifica structura daca sunt expuse timp indelungat la razele solare. Acest tip de tevi trebuie sa fie protejate la socuri mecanice. Durata de viata depinde de temperatura de functionare. Cu cat temperatura este mai mica, rigiditatea mecanica este mai mare. De exemplu, daca durata estimata de viata este de 50 ani, tevile se vor putea folosi dupa cum urmeaza:
PN 10 - doar pentru instalatii de alimentare cu apa rece sau incalzire prin pardoseala;
PN 16 - pentru instalatii de alimentare cu apa calda, daca durata de viata proiectata nu este mai mare de 25 de ani;
PN 20 - pentru instalatii de alimentare cu apa calda si pentru sisteme de incalzire.
 
In raport cu presiunea nominala, pentru conductele din plastic se disting urmatoarele trepte de presiune: PN 10, PN 12,5, PN 16 si PN 20. Numerele reprezinta in acest context presiunea maxima admisa care ofera o durata de viata de maxim 50 de ani la temperatura 30oC.
 
In ultima perioada, in instalatii se utilizeaza din ce in ce mai mult tevile multistrat. Acestea combina avantajele tevilor din plastic cu avantajele tevilor metalice. Suprafata interioara a tubului (material plastic) prelungeste durata de viata a conductei, fiind neteda din punct de vedere hidraulic. Stratul de metal intermediar asigura rigiditatea necesara impotriva suprapresiunilor, uniformitatea profilului, elimina dilatarile termice importante pe care le prezinta materialul plastic. Stratul de plastic exterior are o functie de protectie. Imbinarile se realizeaza cu fitinguri din alama cu suprafata nichelata, care au o durata de viata lunga.
 
Teava multistrat are parametri tehnici foarte buni si se imbina cu usurinta. Imbunatateste parametrii acustici ai instalatiei (stratul exterior din material plastic are proprietati absorbante).
 
Problemele care apar in legatura cu conductele din plastic isi au originea in: combinarea si amestecarea produselor de la mai multi producatori diferiti, sau cu specificatii tehnice diferite (acelasi tip generic de teava prezinta diferente de la producator la producator); combinarea plasticului (tevi, fitinguri etc) cu alte materiale care au o durata de viata mai mica (de exemplu sistemul de distributie al apei se executa din plastic, iar distribuitorul din otel); nu se respecta prescriptiile de montaj stipulate de catre producator (de exemplu distanta dintre elementele de sustinere).

Saptamana viitoare o sa continuam cu acelasi subiect: cele mai bune solutii pentru instalatiile din casa dumneavoastra.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Aspecte de care trebuie sa tii cont cand iti alegi o fosa septica Aspecte de care trebuie sa tii cont cand iti alegi o fosa septica
Alegerea bateriilor sanitare potrivite Alegerea bateriilor sanitare potrivite
Despre poluarea apei Despre poluarea apei
Obiectele sanitare din casa ta Obiectele sanitare din casa ta
Tipuri de baterii pentru cada Tipuri de baterii pentru cada
Trei baterii elegant armonizate cu mobilierul si stilul bucatariei Trei baterii elegant armonizate cu mobilierul si stilul bucatariei

Vezi mai multe articole