Fosele septice

17 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ce sunt ele, cum se monteaza si de ce sunt necesare?
 
Fosele septice sunt rezervoare etanse subterane care colecteaza totalitatea apelor menajere produse in gospodarii, elimina in buna masura materiile poluante concentrate in apele uzate si asigura retinerea materiilor solide si a deseurilor plutitoare.
Fosa septica
In unele cazuri, ea poate constitui o alternativa economica de asanare a retelelor de apa dintr-o zona lipsita de un sistem central de epurare a apelor uzate menajere. Este evident ca numarul caselor din zona respectiva nu trebuie sa fie mare, deoarece aceste sisteme, mai mult individuale, de tratare a apelor uzate menajere, au capacitati limitate, in privinta volumului de epurare.
 
Apa rezultata in urma epurarii nu este potabila. Mai exact, germenii patogeni nu sunt retinuti de fosa septica decat in proportie de 90%. Majoritatea foselor au cel putin doua compartimente. Materiile solide se acumuleaza, in general, in primul compartiment unde sufera o fermentatie anaeroba bazica. Aceasta fermentatie antreneaza productia de oxid si bioxid de carbon, hidrogen sulfurat si metan. La suprafata, bulele antreneaza particule de noroi care sfarsesc prin a forma o crusta. Materiile solide se depun la fundul bazinului. Gazele se elimina prin orificii sau conducte de aerisire iar materiile solide se elimina prin vidanjare periodica.
 
Dupa primul compartiment, un al doilea primeste efluentii decantati sub forma unui fluid limpede. Tinand cont de faptul ca apa rezultata nu este potabila, trebuie ca dupa un timp, care poate dura intre 1 si 3 zile, lichidul rezultat sa fie evacuat printr-un sistem de drenare subteran. Aici are loc filtrarea totala, datorita stratului filtrant natural prin care trece.
 
Grasimile, uleiurile si alte materii mai usoare decat apa plutesc la suprafata si constituie un strat de spuma susceptibil de a se transforma intr-o crusta destul de dura.
Volumul fosei septice depinde de numarul de utilizatori si de cantitatea apelor uzate deversate. De asemenea, volumul de stocare a noroiului si spumei depind de frecventa vidanjarilor, de temperatura ambianta si de mijloacele de spalat utilizate.
 
Fosa septica poate fi din beton, din fibra de sticla sau din polietilena. Apele uzate trebuie sa intre in fosa septica astfel incat sa perturbe cat mai putin curgerea in aceasta, sa deranjeze cat mai putin procesul de sedimentare. Este bine ca inaintea intrarii apelor in fosa septica, acestea sa treaca printr-un camin vizitabil.
Iesirea efluentilor din fosa septica se face printr-un tub de diametru mai mic, din PVC. Optional se mai poate monta un recipient final de ape uzate, recipient echipat cu o mica pompa. Cu ajutorul acesteia, apele pot fi trimise la o oarecare distanta de fosa sau pot fi ridicate la diverse inaltimi impuse.
 
Procesele anaerobe din fosa produc printre altele si o cantitate de metan si hidrogen sulfurat care trebuie evacuate natural. Nu este o problema de neglijat deoarece fara orificii de aerisire apar mirosuri suparatoare si in unele situatii se pot produce chiar explozii, datorita acumularii acestui amestec inflamabil de gaze.
 
Fosa septica nu se monteaza oriunde si oricum. Intai de toate aveti nevoie de avizele ce reglementeaza posesia si instalarea foselor: cerificat de urbanism, respectiv autorizatie de construire. Acestea nu se pot obtine decat daca modelul de fosa septica are un agrement de mediu si o agrementare tehnica. Saptamana viitoare o sa va spunem cum trebuie montata fosa septica, dar si cateva sfaturi practice cu privire la modalitatile de intretinere si vidanjare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amorsarea hidroforului – Cum sa-i reglezi presiunea Amorsarea hidroforului – Cum sa-i reglezi presiunea
Cum reglez presiunea in vasul de expansiune al hidroforului? Cum reglez presiunea in vasul de expansiune al hidroforului?
Apa calda - un lux? Apa calda - un lux?
Fose septice: principii de functionare Fose septice: principii de functionare
7 Situatii frecvente pentru care bucurestenii cauta un instalator sanitar 7 Situatii frecvente pentru care bucurestenii cauta un instalator sanitar
Bioactivatorii, o solutie simpla de a curata fosa septica Bioactivatorii, o solutie simpla de a curata fosa septica

Vezi mai multe articole