Titlul de proprietate, oferit pe principiul «primul venit, primul servit»

07 februarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Actele de cadastru se vor elibera in regim de urgenta, din aceasta luna, doar daca solicitantul plateste de patru ori valoarea tarifului stabilit pentru acest serviciu. Directorul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Mihai Busuioc, a declarat ieri ca aceasta masura a fost luata pentru eliminarea spagii sau a altor tertipuri la care apelau cetatenii pentru a grabi solutionarea dosarelor. Astfel, orice persoana fizica sau juridica care plateste taxa de urgenta va avea dosarul rezolvat intr-un termen de trei ori mai scurt decat cel prevazut initial.
 
Mihai Busuioc a adaugat ca taxa de urgenta este valabila pentru toate serviciile prestate de oficiile de cadastru. De asemenea, onorariul platit persoanei fizice sau juridice autorizate pentru a efectua masuratori cadastrale nu include tarifele ANCPI.
 
Notarii vor avea incasari mai mici
Masura va injumatati si castigurile notarilor, care nu vor mai putea sa rezolve intr-o zi unele cazuri pentru sume fabuloase. „De catva timp, s-a observat o tendinta a cetatenilor de a impulsiona ritmul de solutionare a dosarelor, de foarte multe ori ajungandu-se la incercari de a mitui functionari ai oficiilor de cadastru. Prin aceasta taxa se renunta la dosare rezolvate prin telefon sau altfel“, a subliniat seful ANCPI.
 
Taxa de urgenta nu poate depasi 5.000 RON
Taxa de urgenta inseamna de patru ori valoarea serviciului prestat, dar nu poate depasi suma de 5.000 lei. Potrivit ANCPI, aceasta taxa nu se percepe pentru eliberarea de ortofotocarti / ortofotoplanuri sau imagini satelitare, a caror prestatie costa 1500 lei.
 
Insa cei care doresc eliberarea unui extras de carte funciara in regim de urgenta vor plati 160 lei, fata de tariful normal de 40 lei, iar pentru un dosar de ipoteca 400 lei (tarif normal 100 lei).
 
Directorul Agentiei a mai declarat ca in Ilfov, unde este inregistata 20% din activitatea cadastrala la nivel national, au fost inregistrate deja cereri de solutionare in regim de urgenta a dosarelor de cadastru. Totodata, si in Bucuresti s-au achitat astfel de taxe, cele mai multe fiind inregistrate in sectorul 1. Seful ANCPI mai spus ca prima inregistrare a unui imobil costa inainte 190 RON, iar acum aceasta s-a redus la 120 RON, in timp ce taxa pentru inscrierea unei mosteniri, care era inainte 30% din taxa de timbru, acum este 10% din impozit. 
 
„Pana in prezent, cererile de cadastru nu aveau rang, dar acum au. In aceste conditii, proprietarul care vine sa se inscrie primul la noi este considerat proprietar, iar celalalt poate sa-l actioneze in instanta“, a mai spus Busuoic. Acesta a explicat ca exista cazuri in care doua persoane sunt inselate si cumpara, fiecare separat, aceeasi bucata de teren. Potrivit noilor reglementari, dreptul de proprietar apartine primului venit. 
 
Prima inregistrare a terenurilor agricole, gratuita
ANCPI a stabilit si unele servicii gratuite pentru populatie. Astfel, prima inregistrare a terenurilor agricole din extravilan este gratuita, incepand cu 29 ianuarie 2007, dar proprietarul nu va fi scutit de alte costuri percepute de terti, ca de exemplu cele percepute pentru masuratori, a mai declarat Busuioc. Acesta a precizat ca va fi gratuita si furnizarea informatiilor necesare pentru intocmirea documentatiei cadastrale.
 
Potrivit ANCPI, taxa pentru inregistrarea terenurilor agricole era de 190   lei, pana la intrarea in vigoare a noilor tarife, la sfarsitul lunii ianuarie. „Aceasta intabulare a terenurilor agricole a fost redusa la 120 lei pentru cele din intravilan si este gratuita pentru cele din extavilan“, a spus Busuioc.
 
Sistem simplificat din acest an
Potrivit sefului ANCPI, Birourile de Carte Funciara din tara se vor transforma in Birouri de Cadastru si Publicitate Imobilara (BCPI). „ Pana in prezent documentatia de cadastru se putea depune numai in orasul resedinta de judet, pentru a primi numar cadastral si pentru a fi intabulata proprietatea. Astfel, se pierdea foarte mult timp cu deplasarea“, a completat Mihai Busuioc.
 
BCPI-urile vor avea registratura proprie, iar lucrarile de cadastru vor fi receptionate de catre inspectorii de cadastru.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum ne vindem pamantul strainilor Cum ne vindem pamantul strainilor
Blocaj pe piata imobiliara a Capitalei Blocaj pe piata imobiliara a Capitalei
Cati bani mai trebuie investiti intr-o casa la rosu - 22 martie 2010 Cati bani mai trebuie investiti intr-o casa la rosu - 22 martie 2010
Finantari - Bani pentru case Finantari - Bani pentru case
Sunt apartamentele mai accesibile decat inainte de criza? Sunt apartamentele mai accesibile decat inainte de criza?
Saint-Gobain premiaza tinerele talente ale arhitecturii Saint-Gobain premiaza tinerele talente ale arhitecturii

Vezi mai multe articole