on

TonCorner – “Croitorii de Culoare”

13 iunie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Indiferent ca ne dorim amenajarea unei locuinte de la zero sau ca vrem sa reimprospatam aspectul casei noastre, alegerea culorilor este un pas esential.

Suntem inconjurati de culori, iar efectele pe care acestea le produc sunt pe cat de semnificative, pe atat de subtile. Variantele pe care le avem la dispozitie sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci si dure la tonuri calde si primitoare, iar acest lucru nu face decat sa ne ingreuneze alegerea.

Pentru ca ne-am dorit sa aflam mai multe informatii despre intregul univers al culorilor, alegerea acestora si despre modul in care ele se pot combina, am discutat cu specialistii TonCorner, Lia Leriu – Alchimist in culoare si Managing Partner - si Oana Vajkovszki - Consilier Cromatic.

Lia Leriu, Alchimist in culoare si Managing Partner, cu o experienta de peste 15 ani in industria vopselurilor si a decoratiunilor interioare, dar si cu o multitudine de informatii acumulate in timpul in care a fost Achizitor si Sef de Produs la Brico Store si Leroy Merlin, ne vorbeste deschis despre culori, despre frumusetea lor, despre armonia si muzicalitatea pe care acestea o creeaza in jurul nostru.

Oana Vajkovszki - Consilier Cromatic, a regasit alaturi de TonCorner prima ei dragoste, culoarea. Dorind o cariera artistica, a studiat Scoala Populara « Liviu Borlan » din Baia Mare si a urmat cursuri de pictura cu profesori de la Universitatea din Cluj. Pasiunea ei a ramas la nivel de hobby, fiind in permanent contact cu designul si culoarea, dar cu o cariera mai degraba tehnica decat artistica. Intalnirea cu Toncorner a determinat-o sa transforme pasiunea in profesie, sa foloseasca talentul si cunostintele acumulate in avantajul unor amenajatri personale si reusite.

Care este povestea TonCorner?

Meseria de Sef de Produs, te indeamna sa cunosti cat mai bine produsul, piata si nevoile clientilor, dar si sa anticipezi evolutia acestora pentru a veni in intampinarea viitorului. In acest sens, am facut multe calatorii in Europa, pentru a descoperi concepte si abordari noi in piata de vopsea. Asa am realizat ca in Anglia si in Franta exista specialisti care scot vopseaua din zona de santier si o duc in zona Deco. Chiar si in marile magazine de DIY, departamentul de vopsea este impartit in doua: vopsea de santier si vopsea de decorare.

La noi, desi exista specialisti cu vopsea de foarte buna calitate, sunt putini cei care depasesc calitatea tehnica pentru a vorbi de calitatea esteticului, despre frumusetea culorii si influenta tonalitatii acesteia, despre finisaje si despre cum acesta sustine culoarea si imbraca lumina camerelor noastre.. - Lia Leriu

Cum alegem culorile pentru locuinta noastra?

Alegerea culorii si mai ales asocierea armonioasa a acestora este un domeniu care fascineaza pe masura ce realizezi ca exista o adevarata stiinta in acest sens, pe care stapanind-o poti deveni un Colorist, adica un profesionist in consilierea culorilor.

Acesta este motivul pentru care am adorat conceptul Ressource, Createur de Couleurs, care pe de o parte propune cele mai frumoase culori create in asociere cu designeri si arhitecti, iar pe de alta parte ofera servicii de consiliere in alegerea si asocierea culorilor. Noi ne-am propus sa devenim alaturi de ei, Croitori in Culoare pentru ca, asa cum cea mai frumoasa rochie, nu ti se potriveste, asa si cea mai frumoasa culoare poate fi nepotrivita intr-o anumita lumina sau intr-o anumita combinatie cromatica.

Ne place acum sa-i lasam pe clientii nostri sa aleaga cea mai potrivita cromatica, dupa filtrarea elementelor cheie care determina o amenajare reusita:

- Lumina – aceasta este cel mai important factor in evolutia culorii;

- Activitatea care se desfasoara in camera respectiva, daca este camera de relaxare, de lucru, daca este camera copilului etc.;

- Personalitatea celor care locuiesc in camera respectiva;

- Forma camerei;

- Suprafata pe care va fi aplicata vopseaua, pentru ca materia poarta diferit culoarea, acelasi rosu arata intr-un anumit fel pe plastic si altfel pe lemn;

- Orientarea camerei – sud, nord, est, vest.

- Finisajul vopselei, gradul de luciu influenteaza culoarea. Cu cat este mai mata, culoarea este mai profunda, mai catifelata, mai calda, dar si finisajul este mai fragil. Un finisaj lucios, poate fi frecat, dar reflecta lumina si pot aparea zone de luciu unde culoarea se estompeaza.

- Culoarea elementelor fixe, deja existenta, podea, mobila, tocarii de care trebuie sa tinem cont inainte de a alege restul culorilor. - Lia Leriu

Aveti 1000 de culori din care clientii pot alege, acest lucru nu ingreuneaza decizia?

Varietatea culorilor este infinita. Ochiul uman poate percepe (rar) chiar si 100.000.000 culori.

In acest context 1000 de culori nu sunt multe. Ganditi-va ca pregatiti o supa. Combinatiile sunt nelimitate, dar retele de succes, nu. Noi avem 1000 de retete de succes care acopera toata plaja de emotii.

Fiecare culoare este declinata in tonalitati pastelate, delicate, temperate, stinse, prafuite, sau acide, vii si saturate. Un roz poate fi copilaresc, feminin, senzual, misterios sau incandescent, adica oferim culoarea dorita in emotia potrivita. Farmecul vine din evolutia acestor culori in prezenta luminii, nuantele trezindu-se pe rand si dand viata si personalitate interioarelor. - Lia Leriu

Cum hotarati care este paleta cromatica pe care o prezentati clientului? Ne puteti spune mai multe despre consilierea personalizata a culorilor?

Depinde de persoana. Uneori clientii stiu exact pe ce culori vor sa mearga, dar altii nu. Stam de vorba cu ei, aflam mai multe informatii despre locuinta lor, despre ce anume le place, ce si-ar dori sa exprime spatiul in care traiesc, Sunt momente cand mergem si la ei acasa. Cand avem toate datele (lumina, orientare, personalitate, activitate...), recomandam mai multe palete cromatice, din care clientul alege una care i se potriveste cel mai bine lui si locuintei sale. Cromatica poate fi ton pe ton, analoaga, contrastanta, complementara - conform teoriei culorilor.

Oamenii au nevoie de consiliere in alegerea culorilor, pentru ca, desi ar fi tentati sa iasa din „alb”, nu au curaj. Mereu apar intrebarile de genul: daca nu reusesc, daca nu o sa iasa bine, daca nu ma voi simti bine etc. Astfel raman in zona lor confortabila, fara risc, adica alb. E ca si cum ai dori sa iti schimbi culoarea parului, dar parca nu esti dispusa sa risti. Noi oferim clientului convingerea ca i-ar sta bine in culoarea aleasa de el si atunci are incredere sa decida. De fapt ei ajung sa isi aleaga singuri culorile, in urma sfaturilor noastre.

Alocam timp fiecarei persoane care vine la noi sa isi aleaga o culoare (atat cat are nevoie), deoarece nu este intotdeauna usor. Culoarea trebuie sa iti placa si sa iti dea acelasi sentiment pe o perioada mai lunga de timp. Traiesti cu ea in fiecare zi. - Oana Vajkovszki

Care este cea mai mare problema pe care o putem intampina in alegerea culorilor?

Faptul ca oamenii nu realizeaza importanta neutrului (bej, crem, alb...) Neutrul acopera cea mai mare parte a peretilor si acesta trebuie sa respecte regulile de teorie a culorilor, la fel ca si culoarea vedeta. Exista chiar o teorie care spune ca trebuie sa incepi cromatica cu neutrul, pentru ca el da armonie spatiului! Si abia apoi sa alegi culoarea. Insa tot asa de bine poti sa iti alegi culoarea vedeta intai, dar fara sa neglijezi neutrul care ii corespunde. Este foarte important acest aspect.

In Romania 80% din vopseaua vanduta este alba, iar albul nu este decorativ, este clinic. Exista si exceptii, ca de la orice regula: pot exista variante de amenajari in alb reusite, dar construite minimalist sau cu lumina ambientala. Dar daca intr-o casa decorata splendid, peretii raman albi, casa pare neterminata, deoarece lipseste echilibrul, armonia. O camera care este alba vibreaza, nu relaxeaza, iar noi acasa ne dorim relaxare.

Am intalnit si persoane care nu isi doresc culori neutre si vin si ne spun, de exemplu: << Îmi doresc in living un perete magenta!>> Alegem impreuna nuanta de magenta care ii place, dar care se potriveste si cu elementele deja existente in acea incapere, iar apoi il consiliem in alegerea unui neutru pentru ceilalti pereti, deoarece el va aduce armonie incaperii si va face culoarea vedeta sa straluceasca. Alaturi de alb se va crea o discrepanta foarte mare. Trebuie sa ai un ritm si in culoare, exact ca in muzica. Nu poti sa ai o nota stridenta in mijlocul unora foarte line. Cum notele muzicale iti incita auzul si sufletul, asa si culorile iti incanta vazul si sufletul. Intotdeauna este vorba despre gasirea echilibrului si armoniei in viata noastra. Iar culoarea are o influenta foarte mare.

In magazinul nostru nuantele se alege din real, adica din cartoane vopsite, A4 sau mai mici. Deoarece lumina evolueaza atat de mult si ambientul este complet diferit (magazinul nostru versus locuinta clientului) amandoua influentand foarte mult culoarea, noi propunem mici esantioane de vopsea, care acopera un metru patrat. Ii sfatuim pe clientii nostri, ca inainte de a investi in cantitatea de vopsea necesara incaperii, locuintei, pigmentata in culoarea aleasa, sa cumpere un esantion si sa traiasca o saptamana cu nuanta respectiva - sa o vada dimineata, la pranz si seara - si sa inteleaga daca asta e ceea ce isi doresc. - Oana Vajkovszki

Ce produse putem gasi la TonCorner?

Avem vopsea de interior, lavabila, 3 finisaje mate, 3 satinate si un finisaj lucios, ele pot fi aplicate pe orice tip suprafata - verticala sau orizontala. Practic vopseaua poate fi aplicata atat pe pereti, cat si pe mobila, faianta etc. Propunem si o vopsea de sol, trafic mediu, poate fi aplicata atat pe beton, lemn cat si pe gresie sau linoleum.

- Avem vopsea de exterior, fatada, lemn si metal, peste 800 nuante, mat catifelat.

- Avem foarte multe variante de varuri, vopseluri si gleturi decorative, marmorate sau minerale.

- Lazuri, patine si finisaje metalizate, finisaje pentru innobilare.

- Tapet coordonat cu vopseaua, desene inspirate din natura, apartinand creatoarei Annebelle Vermont. Tapetul este de hartie, foarte mat si creeaza senzatia unui desen pe perete. Este usor de montat, repozitionabil. Se recomanda ca accent, culorile sunt sustinute. - Lia Leriu

Stim ca organizati si ateliere, ce ne puteti spune despre ele?

De-a lungul timpului am propus mai multe tipuri de ateliere, insa doua sunt repetitive, la modul ca in fiecare joi organizam cate un atelier. Ele dureaza undeva la doua ore si jumatate si cateodata chiar mai mult. Unul se refera la meseria noastra, cromatica in amenajare, iar cel de-al doilea este un atelier despre decorarea lemnului.

In cadrul atelierului de cromatica in amenajare se parcurge teoria culorilor – culori primare, secundare, tertiare, analoage, complementare, contrastante, roata cromatica, psihologia culorilor, influenta luminii, influenta culorilor asupra satiului, valoarea, diferenta intre culorile „curate” si cele „prafuite”. Exista si doua parti practice. Una in care trebuie sa compuna o culoare la alegere pe baza celor trei culori primare (rosu, galben si albastru) plus negru si alb. Astfel se formeaza ochiul in a distinge din ce anume este compusa o nuanta, sa o descopere, sa ii vada under-tonurile. A doua parte practica este una de asociere – compunerea unei cromatici de interior, pornind de la o culoare preferata sau de la ceea ce exista deja in incapere – lucruri fixe, gen parchet, tocarii etc. Este un atelier care te face sa iubesti culoarea, sa o intelegi si sa nu iti fie frica sa o utilizezi.

Atelierul despre decorarea lemnului se adreseaza persoanelor care doresc sa isi renoveze o mobila, „do it yourself”, dar si celor care lucreaza cu lemnul. Le aratam care sunt pasii de urmat in momentul in care doresti sa schimbi aspectul unui corp de lemn pe care il ai in casa – tipul de lemn, tratare, slefuire, amorsare, vopsire, antichizare etc. Este un atelier bazat pe multa practica, in sensul ca toate aceste lucruri se invata pe o cutie de lemn de brad, natural, pe care in final o iau cu ei acasa (exact asa cum si-a decorat-o fiecare). In general ii consiliem sa incerce toate produsele pe care le avem, sa dea frau liber creativitatii, sa se joace cu nuante pe care altfel poate nu le-ar lua in calcul. Este un atelier tare dragut, interactiv, cu multa munca din partea celor care se inscriu - Oana Vajkovszki

Mai multe detalii despre evenimentele TonCorner poti gasi si aici.

De asemenea, daca vrei sa le faci o vizita ii gasesti pe Bd. Ion Mihalache, nr. 127, Sector 1, Bucuresti.

Program:
Luni – Vineri - 10:00 - 19:00
Sambata: 10:00 - 14:00

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Despre lambriuri Despre lambriuri
Magnetic Paint - Vopsea pentru creta Magnetic Paint - Vopsea pentru creta
Piatra decorativa – personalitate, versatilitate si idei de amenajari Piatra decorativa – personalitate, versatilitate si idei de amenajari
Rolul culorilor in decorarea spatiilor interioare Rolul culorilor in decorarea spatiilor interioare
Tipuri de pardoseli potrivite pentru orice casa Tipuri de pardoseli potrivite pentru orice casa
Avantajele utlizarii unui tapet pentru pereti Avantajele utlizarii unui tapet pentru pereti

Vezi mai multe articole