on

Tot ce trebuie sa stii despre bransamentul la reteaua electrica

30 iunie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

La constructia unei case, este foarte important sa dispunem de o sursa de energie electrica si de o sursa de apa. Fara aceste utilitati, lucrurile se complica si costurile realizarii constructiei cresc.

Vom discuta, in continuare, despre bransamentele electrice. Acestea sunt necesare si pot fi provizorii, in cazul celor pentru santier, sau permanente, pentru alimentarea casei cu energie electrica.

Bransamentul electric reprezinta instalatia care realizeaza legatura intre reteaua de distributie de joasa tensiune a furnizorului si cea a consumatorului. Bransamentul poate fi subteran sau aerian, dupa cum reteaua de distributie este in cablu sau aeriana.

Tensiunea joasa este aceea pe care o folosim uzual in gospodarii, pentru alimentarea electrocasnicelor, calculatoarelor, lampilor etc. Reteaua de distributie reprezinta calea pe care energia electrica este transportata de la locul de productie la locuintele noastre, respectiv cabluri aeriene pe stalpi sau cabluri subterane prin pamant.

Bransamentele aeriene:

Acestea asigura legatura intre conductoarele aeriene de la linia electrica aeriana de distributie a furnizorului de energie si firida de bransament a abonatului.

In functie de pozitia consumatorului fata de reteaua aeriana de joasa tensiune, se deosebesc doua tipuri de bransamente electrice: cu traversare sau fara traversare. Dupa cum spune si denumirea, este vorba de bransamente cu traversare atunci cand reteaua electrica se afla pe partea opusa a drumului, fata de locatia consumatorului sau fara traversare, in situatia in care consumatorii si reteaua electrica se afla pe aceeasi parte a drumului.

Bransamentele subterane:

Acest tip de bransamente asigura legatura intre cablu de la reteaua electrica de distributie si nisa de bransament a abonatului. Bransamentele electrice subterane se pot racorda direct, din cablul principal de alimentare, cu ajutorul unor mansoane de derivatie, dintr-o nisa principala sau dintr-o retea aeriana pentru alimentarea unor consumatori la care nu se pot realiza bransamente electrice aeriene. Solutia de legare la retea este stabilita de catre compania de electricitate, in functie de tehnica potrivita.

Daca pana acum am vorbit despre partea tehnica, acum iata actele necesare pentru demararea lucrarilor de bransare:

- C.I.-ul persoanei fizice sau C.U.I.-ul firmei si C.I.-ul reprezentantului
- actul de proprietate, contract de vanzare-cumparare sau inchiriere, dupa caz
- planul cadastral de incadrare in zona 1:500 si 1:2000
- acordul proprietarului de incheiere a contractului pe numele chiriasului (atunci cand este vorba de inchiriere, legalizat daca proprietarul este persoana fizica)
- certificatul de urbanism
- avizul de amplasament, de la furnizorul de energie
- autorizatia de constructie in termen sau receptia lucrarii de la primarie (la cladirile noi)
- pentru persoanele juridice este necesara si cunoasterea contului si a bancii unde firma are contul deschis
- tensiunea ceruta (monofazic sau trifazic) si puterea necesara (lista cu toti consumatorii)
- schita spatiilor ce vor fi alimentate, cu pozitia tabloului general, unde va ajunge coloana de alimentare cu energie.

Odata cu finalizarea actelor necesare, un prim pas in demararea lucrarilor de bransare a luat sfarsit. Speram ca toate acestea te vor ajuta sa-ti clarifici problemele legate de sursa de electricitate si sa-ti dai seama de ce tip de bransamente ai nevoie pentru locuinta ta.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Silviu

06 iulie, 15:47

Cam cat ar costa bransamentul aerian in conditiile in care stalpul este la poarta sau in imediata vecinatate si la cat se ridica costul in cazul necesitatii unor stalpi suplimentari.
Va multumesc

Specialist MC

06 iulie, 15:38

Da, se face contract pe numele proprietarului sau daca spre exemplu imobilul este inchiriat unei firme se face contract pe firma. Daca persoana care a mostenit are alt contract pe numele ei, la noua locatie nu va mai plati abonament, va plati doar energia consumata.

petre

03 iulie, 19:17

Bun articol. Am o intrebare ,daca cumperi sau mostenesti o casa este obligatoriu sa faci contract pe numele tau? toate facturile sunt la zi,exista vreo problema?

Alte articole

Protejeaza-ti aparatele electrice cu un releu digital de protectie Protejeaza-ti aparatele electrice cu un releu digital de protectie
Ce avantaje aduc contoarele inteligente de energie electrica Ce avantaje aduc contoarele inteligente de energie electrica
Priza baie - Reguli de montare si protectie Priza baie - Reguli de montare si protectie
9 motive sa-ti instalezi panouri solare 9 motive sa-ti instalezi panouri solare
Despre calitatea aparatajului electric Despre calitatea aparatajului electric
Curentul electric Curentul electric

Vezi mai multe articole