on

Tot ce trebuie sa stii despre polizoare

10 ianuarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cand auzim de polizor gandul ne duce la un motor electric flancat de doua discuri abrazive, la scantei si la zgomot. La fel auzim si despre flex si ne gandim la ceea ce se numeste polizor unghiular, dar folosim denumirea unei marci pentru a ne referi la un anumit tip de aparat. Mesterii si pasionatii de DIY vor fi de acord ca ambele polizoare sunt binevenite in atelier si poate mai adaugam si un biax.

Sa le luam pe rand si sa povestim cate ceva despre fiecare in parte.

Polizoarele de banc variaza ca dimensiuni, ca putere a motoarelor sau ca echipare si tip pentru discurile abrazive. In functie de nivelul de utilizare, profesionala sau ocazionala, balanta se inclina catre pretul de achizitie. Un polizor profesional are un motor robust, cu racire optimizata si proiectare pentru o utilizare intensa pentru mai multe ore pe zi.

Puterile motoarelor sunt importante si se aleg in functie de piesele sau profilele pe care le vom poliza si de rugozitatea pietrelor (discurilor de polizor). Daca vom avea de debavurat dupa debitare un profil metalic masiv si vom presa pe discul abraziv, un polizor cu motor de putere mica nu va oferi productivitatea dorita, turatia va scadea si motorul se va supraincalzi.

Pentru piese de dimensiuni mai mici, polizoarele de putere redusa vor fi ideale pentru operatiuni de finete. Acestea vor face mai putin zgomot, vor fi mai usoare, vor ocupa mai putin loc si vor consuma mai putina energie electrica.

Daca ai utilizat polizorul intens, dupa terminarea operatiunii de prelucrare, este indicat sa mai lasi motorul electric sa functioneze in gol inca un minut pentru a favoriza racirea acestuia.

Pietrele abrazive ale polizoarelor de banc pot fi de rugozitati diferite. Foloseste consumabile de calitate si alege repere de dimensiuni egale. Un polizor dezechilibrat va produce vibratii puternice in bancul de lucru pe care este fixat. Nu folosi polizoarele de banc nefixate corespunzator si fara protectii montate.

Accesoriile care fac diferenta la polizoarele de banc sunt lampile integrate, recipientele cu apa pentru racire sau ecranele de protectie transparente rabatabile.

Un polizor de dimensiuni mici, ideal pentru lucrari de polizare ocazionale si piese de dimensiuni mici gasesti aici.

Un polizor robust cu motor cu inductie cu cuplu ridicat si menghina speciala pentru fixarea piesei de finisat gasesti aici.

Polizoarele unghiulare sunt unele din cele mai utilizate unelte, pot fi folosite atat pentru debitare, cat si pentru polizare, iar variantele cu turatie variabila pot fi utilizate inclusiv pentru lustruire sau debitari speciale care necesita turatii mai mici de antrenare a discurilor.

Pe cat sunt de necesare, din domeniul constructiilor pana la repararea autoturismelor, aceste unelte pot deveni extrem de periculoase daca nu sunt folosite corect. Turatiile mari atinse de discuri pot provoca recul sau pot proiecta cu putere fragmente de disc spart in orice directie. Din pacate pe la camerele de garda la chirurgie plastica gasim de foarte multe ori pacienti care s-au accidentat folosind aceste unelte. Principalele greseli sunt utilizarea discurilor ieftine, slab calitative, a discurilor subtiri de debitat pentru operatiuni de polizare sau montarea unor discuri mai mari - lucru care presupune inlaturarea protectiei. Utilizarea uneltelor de mici dimensiuni pentru operatiuni ce necesita unelte mai mari reprezinta o alta cauza a producerii de accidente.

Nu neglija masurile de protectie personala cand utilizezi aceste unelte – foloseste ochelari de protectie si manusi de lucru adecvate.

Un polizor unghiular bun pentru utilizare in diferite domenii cu un motor de 900W ce asigura un echilibru perfect intre greutate si puterea furnizata gasesti aici.

Pentru cei care au de efectuat taieturi rapide si precise in zone fara posibilitate de alimentare de la retea sunt disponibile unelte cu alimentare de la acumulatori. Un produs profesional cu alimentare de la acumulatori, ergonomie buna si trusa pentru transport este disponibil aici.

Pentru operatiuni de polizare in locuri inguste se fabrica unelte cunoscute sub denumirea de biax. Acestea sunt practic niste motoare de dimensiuni mici acomodate in carcase care pot fi tinute usor in mana si sunt echipate direct pe axul motorului cu pensete care fixeaza diverse scule de polizat. Exista variante cu turatie fixa sau cu turatie reglabila. Un model cu pret accesibil se poate achizitiona de aici.

La final va reamintim ca utilizarea acestor unelte poate deveni periculoasa atunci cand nu sunt respectare regulile elementare de protectie. Este important sa pastrezi locul de lucru curat si ordonat. Spatiile si mesele de lucru dezordonate favorizeaza producerea accidentelor. Nu utiliza echipamentele electrice in zone umede, pe ploaie sau ninsoare.

Asigura-te ca lucrezi intr-o pozitie corecta, nu purta haine lungi sau bijuterii care ar putea fi prinse de componentele aflate in miscare, nu forta conductorul de alimentare si nu te intinde cu unealta pornita in mana.

Citeste cu atentie si respecta toate regulile din manualul de utilizare al echipamentului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

10 unelte care nu ar trebui sa lipseasca din casa ta 10 unelte care nu ar trebui sa lipseasca din casa ta
Lista lucrarilor pe care le poti face cu un motocultor Lista lucrarilor pe care le poti face cu un motocultor
Tipuri de nivele laser si cum stii de care ai nevoie Tipuri de nivele laser si cum stii de care ai nevoie
Cele mai utile scule si unelte pentru gospodaria ta Cele mai utile scule si unelte pentru gospodaria ta
Ciocanul de lipit - Cum sa il alegi Ciocanul de lipit - Cum sa il alegi
Aparatele de sudura: sfaturi pentru utilizatorii amatori Aparatele de sudura: sfaturi pentru utilizatorii amatori

Vezi mai multe articole