Tranzactiile imobiliare, in scadere cu 40% in februarie - 02 Aprilie 2009

02 aprilie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tranzactiile imobiliare, in scadere cu 40% in februarie
 
Impozitul pe veniturile realizate din tranzactiile imobiliare a fost in luna februarie mai mic cu aproape doua treimi decat in aceeasi luna a anului trecut.
 
Cifrele date publicitatii de Uniunea Nationala a Notarilor Publici arata ca piata imobiliara nu si-a revenit nici dupa trecerea sarbatorilor de iarna. Astfel, in luna februarie a acestui an s-au realizat 26.428 de tranzactii imobiliare, in vreme ce in aceeasi luna a anului 2008 numarul tranzactiilor a fost de 44.217. Si preturile au scazut, iar valoarea impozitului incasat pentru tranzactiile imobiliare realizate in primele doua luni ale anului a reprezentat putin mai mult de o treime din cel incasat in anul precedent. Impozitul incasat pentru tranzactiile imobiliare efectuate in perioada ianuarie-februarie 2008 a fost de 174.950.183 lei, in vreme ce pentru aceeasi perioada din 2009 suma a fost de doar 63.533.558 lei.
 
Agentii imobiliari considera ca nu este exclus ca preturile sa mai scada, dar se asteapta ca, in momentul in care se ajunge la un anumit prag, sa intervina investitorii care au cash si care asteapta un moment prielnic pentru a investi in aceasta piata.
 
Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, considera ca pe segmentul locuintelor vechi preturile vor continua sa scada, dar nu la nivelurile vehiculate pe piata. In ceea ce priveste locuintele noi, aceasta afirma ca in prezent dezvoltatorii au redus preturile, dar ca nu vor putea sa le reduca sub pragul reprezentat de pretul de constructie. "Problema este lipsa finantarii pentru tranzactiile imobiliare. Bancile spun ca dau credite, in realitate insa nu se dau credite ipotecare. De asemenea, evaluarile proprietatilor de catre banci se fac la jumatatea valorii din perioada de varf de anul trecut pentru apartamentele vechi, iar la cele noi evaluarile sunt cu 15% mai mici fata de pretul de lista", a mai spus Ruxandra Cleciu.
 
Vlad Vlasceanu, directorul Targului Imobiliar National, spune ca exista deja interes din partea investitorilor pentru achizitionarea la pachet a proiectelor rezidentiale cu probleme si ca in aceste conditii este putin probabil ca utilizatorii finali sa beneficieze de o scadere foarte drastica a preturilor pe acest segment. Dezvoltatorii vor prefera sa vanda en gros investitorilor. Exista si motive de optimism pentru dezvoltatori. La tIMOn, targ imobiliar care s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, au fost peste 21.000 de vizitatori, in conditiile in care organizatorii se asteptau sa fie in jur de 10.000. Conform unui studiu realizat de organizatori, 50% dintre vizitatori vor sa cumpere o proprietate in urmatoarele sase luni. Acestia vor garsoniere sau apartamente cu doua camere, iar pretul maxim este de 100.000 de euro. Din rezultatele comunicate de catre 40 dintre cele 61 de companii imobiliare participante, au fost semnate 86 de precontracte si rezervari si au fost stabilite peste 800 de vizionari si 4.000 de contacte cu potentiali cumparatori de locuinte.
 
Citat
"Problema este lipsa finantarii pentru tranzactiile imobiliare. Bancile spun ca dau credite, in realitate insa nu se dau credite ipotecare”, Ruxandra Cleciu, presedinte ARAI
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

4.000 de locuinte noi in zona Aviatiei 4.000 de locuinte noi in zona Aviatiei
S-au scumpit gazele S-au scumpit gazele
Taxa anuala pentru casele inchiriate turistilor Taxa anuala pentru casele inchiriate turistilor
Cit costa instalatia electrica noua Cit costa instalatia electrica noua
Energie solara pentru 200.000 de case Energie solara pentru 200.000 de case
Liber la constructii in Poiana Brasov Liber la constructii in Poiana Brasov

Vezi mai multe articole