on

Velcro – de la pantofi sport, la echipamente militare si plimbari in spatiu!

26 iulie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ce are in comun Velcro cu banda adeziva si Xerox? Ei bine, este aproape la fel de versatil ca banda adeziva, iar la fel ca in cazul celebrului copiator, este numele unei companii, nu al produsului.

Acest dispozitiv de fixare "carlig si bucla" a fost unic la timpul sau si a creat o categorie noua de produs. Astfel, numele companiei (Velcro) a devenit sinonim cu produsul. Iar versatilitatea sa i-a asigurat un loc de cinste nu doar in industria pantofilor sport ci si in cucerirea spatiului.

Velcro a fost parte a celebrului “salt urias pentru umanitate”, s-a aflat in prima linie a multor conflicte militare si continua sa faca viata multora dintre noi mult mai usoara... pentru ca uneori sireturile sunt o provocare mult mai grea decat am vrea sa recunoastem.

Istoria Velcro

In urma cu peste 7 decenii, mai exact in anul 1941, inginerul elvetian Georges de Mestral se plimba prin padure alaturi de cainele sau. Asa cum se intampla, diversi scaieti si ciulini s-au prins de hainele sale si de blana cainelui. Fara a se arata enervat de aceasta problema persistenta, pe care am experimentat-o si noi cel putin o data, s-a intrebat cum pot aceste plante sa se agate si sa ramana agatate, si mai ales daca aceasta calitate poate fi utila.

Dupa 8 ani de cercetare, caci orice imitatie fidela a naturii dureaza mai mult decat ne-am dori, Georges de Mestral a reusit sa reproduca “lipirea” a doua benzi de tesatura. Una dintre benzi are mii de carlige foarte, foarte mici, iar cealalta are mii de bucle, la fel de mici. Lipirea se produce simplu: fiecare carlig intra intr-o bucla. De aici vine si denumirea de dispozitiv de fixare "carlig si bucla".

Numele Velcro reprezinta combinatia cuvintelor “velvet” (catifea) si “crochet” (a croseta), iar brevetul formal a fost obtinut in 1955. Primul material folosit pentru benzile Velcro a fost bumbacul, insa acesta se uza prea repede, astfel ca a fost inlocuit cu tesatura de nailon, mult mai rezistenta.

Ca sa putem intelege cat de inovativ a fost acest produs atunci cand a aparut este suficient sa citim una dintre primele stiri. In 1958, revista TIME a descris dispozitivul de fixare ca fiind “fermoarul fara fermoar”. Oricat de ciudat ar suna pentru noi acum, in anii ’50 fermoarul era nu doar cea mai noua inventie, dar si singura – de la nasturi si sireturi incoace.

Velcro marca versus Velcro substantivul

Pe site-ul companiei Velcro exista o pagina separata intitulata “Nu spune Velcro”, tocmai pentru a educa publicul larg despre aceasta diferenta. Nu toate dispozitivele de fixare cu carlig si bucla de pe piata sunt produse sub aceasta marca, asa cum nu toate copiatoarele sunt produse de Xerox. Cu toate acestea, majoritatea dintre noi transforma numele unei marci in substantiv generic pentru toate produsele de acel tip.

Compania Velcro ne roaga sa spunem “carlig si lupa” pentru a nu diminua importanta marcii.

Puterea de fixare

In cartea "De ce nu m-am gandit la asta", Bob Golden si Allyn Freeman spun ca o bucata de Velcro de 2 cm poate pastra si sustine greutatea unei persoane de 80 de kilograme. Ira Flatow in cartea "Toti au ras... de la becuri la lasere" mentioneaza ca o bucata de Velcro mai mica de 5 cm patrati poate sustine o greutate de o tona. Atentie insa, aceste testari au fost facute pe produsele companiei Velcro, nu pe produsele altor marci.

Utilizarile Velcro

Ca orice produs versatil si foarte rezistent, utilizarile se impart in doua categorii: industrial si pentru consumatori obisnuiti. Diferentele sunt importante atat in ceea ce priveste materialul utilizat, cat si in ceea ce priveste gradul de rezistenta. Cel industrial, de exemplu, consta din sarma din otel tesut care asigura o fixare ridicata la tractiune chiar si la temperaturi inalte. Industriile ce folosesc acest sistem sunt variate:

- Echipamente de protectie – de la imbracaminte si incaltaminte la sisteme de protectie la inaltime;
- Echipamente militare;
- Echipamente medicale - de la imbracaminte la dispozitive medicale, de exemplu tensiometre;
- Impachetare si transport de materiale.

Produsul destinat consumatorilor obisnuiti este fabricat din poliester si nailon, si asigura o fixare foarte buna in conditii normale. Aici utilizarile sunt cel putin la fel de variate si sunt limitate doar de imaginatia fiecaruia dintre noi:

- Incaltaminte;
- Imbracaminte;
- Fixarea draperiilor;
- Fixarea telefonului mobil sau a tabletei de perete, bordul masinii, sau orice alt loc;
- Jocuri – de la paleta si minge, la costum pentru a te lipi de perete;
- Orice altceva dorim sa lipim si dezlipim la nesfarsit.

Velcro si NASA

O mare parte a succesului Velcro este strans legata de NASA si inceputul erei de explorari spatiale. Astronautii Apollo au folosit aceste produse pentru a fixa creioane, pachete de produse alimentare, echipamente si orice alt obiect care nu ar fi trebuit sa pluteasca prin naveta spatiala.

Velcro si armata

Produsul a fost folosit pe scara larga si in armata SUA, pana in 2010. Insa, dupa o ancheta ce a durat nu mai putin de un an, a fost eliminat de pe uniformele militare. Unele dintre motivele care au dus la aceasta decizie au fost: e prea zgomotos si buclele mici se infunda cu praf in deserturile afgane si irakiene. Loren Thompson, analist militar la Institutul Lexington, a declarat ca "Atacurile talibanilor vin si pleaca, dar praful este constant in Afganistan".

Soldatii americani au fost cei care au semnalat mai multe probleme: etichetele cu nume se dezlipeau, iar sunetul puternic cauzat de deschiderea buzunarelor, de exemplu, au facut dificila ascunderea de inamici. Dupa un sondaj amplu la care au participat 2.700 de soldati, mai multe prototipuri si multa experienta militara, Armata SUA a venit cu o solutie simpla pentru inlocuirea Velcro: nasturii.

Sursa foto: 

ID 11249962 © Caleb Sheridan | Dreamstime.com 

ID 8184070 © Stocksnapper | Dreamstime.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Flori de piatra la fereastra Flori de piatra la fereastra
Oua de Pasti - tehnici de incondeiere Oua de Pasti - tehnici de incondeiere
Plantele in vacanta Plantele in vacanta
Cum poti construi o casuta in copac Cum poti construi o casuta in copac
 5 idei trasnite de refolosire a cutiilor de pizza 5 idei trasnite de refolosire a cutiilor de pizza
Intretinerea corecta a plantelor de apartament pe perioada iernii Intretinerea corecta a plantelor de apartament pe perioada iernii

Vezi mai multe articole