Ventilatia si sistemul de aerisire a podului

Ventilatia si sistemul de aerisire a podului

26 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza


Imbunatatirea ventilatiei podului
 
Pentru majoritatea dintre noi, podul casei este locul unde depozitam haine vechi, geamantane, butoaie, lucruri mai putin folositoare, fotografii vechi... Insa pentru specialistii in energie acest spatiu este un subiect “fierbinte” de discutie. In ultimii ani, standardele pentru constructii au cerut o mult mai buna izolare. Majoritatea expertilor sustin ca un pod bine ventilat ajuta in timpul verii la mentinerea confortului termic din casa si o “pazeste” in timpul iernii de aparitia mucegaiului. Totusi, sunt si guri rele care spun ca beneficiile ventilatiei podului sunt exagerate...
 
Sfaturi actuale
 
In mod evident sunt necesare mai multe cercetari in acest domeniu. In momentul de fata va putem spune urmatoarele:
Nu evitati sa ventilati podul din teama de a nu lasa aerul rece sa intre in casa. Spatiul actual de locuit este inchis si izolat incepand cu pardoseala
podului, in concluzie atunci cand ne referim la izolatia casei, putem spune ca podul este situat “in afara” ei.
 
Daca invelitoarea este din sindrila bituminoasa sau fibra de sticla, atunci podul trebuie obligatoriu ventilat pentru ca invelitoarea sa reziste cat mai mult timp, dar si pentru a beneficia de garantia oferita de producator pentru aceasta.
 
Un dezavantaj in ceea ce priveste ventilatia podului este ca in functie de zona geografica unde aveti casa va fi necesar un sistem anume de ventilatie… si nu va fi tocmai usor pentru constructor sa aleaga cea mai buna varianta.
De exemplu, ventilatia podului este des “folosita” in zonele cu clima rece pentru a evacua aerul cald care “scapa” din camerele aflate dedesubt. Daca aerul intarzie sa fie evacuat este favorizata aparitia condensului pe sarpanta si astereala podului, provocand putrezirea lor. Totodata, o ventilatie corespunzatoare ajuta la topirea turturilor de gheata care se formeaza in interiorul podului.
 
Sistemul de aerisire
 
Sugestia noastra? Daca podul dumneavoastra este prevazut cu orificii speciale pentru aerisire amplasate in partea superioara a podului sau nu are montat decat un ventilator mare, atunci va trebui sa luati in considerare orificiile speciale care fac legatura intre suprafata plana din exterior a podului care este indreptata in jos si exteriorul casei. Aceste orificii sunt foarte bune deoarece fac legatura cu exteriorul in cel mai jos punct posibil al podului. Totusi cea mai buna modalitate de a-i asigura podulului o aerisire adecvata, este sa combinati toate cele trei tipuri de ventilatie pentru o eficienta cat mai mare.
 
Ventilatia in Romania
 
Din pacate, la noi in tara foarte putini arhitecti si constructori tin cont de ventilatia
podului in conditiile in care acest lucru este mai mult decat necesar. Una dintre cauze este aceea ca beneficiarii nu ridica o astfel de pretentie, pentru ca nu cunosc importanta ei. In alte tari aceasta problema este tratata cu atentie de catre beneficiar si cu maximum de profesionalism de prestatorul de servicii.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

M

17 februarie, 14:53

Izolarea podului si acoperisului este un articol din www.misiuneacasa.ro/izolarea_podului_si_acoperisului1/ care va va edifica.

Ervin Lihat

02 ianuarie, 14:16

Buna ziua,
am o problema foarte serioasa la pod (s-ar putea ca solutia sa fie cea descrisa mai sus).
Am construit anul acesta (din martie pana in noiembrie, cand ne-am si mutat) o casa P+M suprafata utila 180 la care se mai adauga si un garaj construit in casa, deci acoperisul este de cca 230 m2.
La mansarda am foarte putina pierdere de volum, acoperisul fiind unul clasic in doua ape cu inclinatie mica, cca 20 grade. Intr-o parte acoperisul incepe de la inaltimea de 1.80m iar in cealalta parte 2.00m. La mansarda am o scara scara de pod.
Intre mansarda si pod am urmatoarele de jos in sus: gipscarton, folie aluminiu, 20cm vata minerala URSA, iar la pod pentru pardoseala am pus scanduri. La acoperis am asa: capriori, folie Bramac Veltitech 120, contrasipca, sipci, tigle Bramac Natura Plus.

Problema este ca de 5-6 zile ( de cand afara sunt in medie -10 grade - au fost si -19 doua nopti) am observat ca la pos se face condens pe folia Veltitech si ingheata pe aceasta. Ziua cand e soare (sau un pic mai cald la pod) acesta de dezgheata si picaturile cad/curg pe pardoseala podului. Acest lucru nu mi se pare ok si mi-e frica sa nu detereiorizeze vata minerala de sub scanduri si sa nu intre pana la gipscarton. La scara de urcare picura apa pe pardoseala mansardei.

Am urcat la pod si e mult-mult condens, practic folia e plina cu picaturi acumulate. Nu am ventilatie la pod.

Ce imi recomandati sa fac, folia a fost recomandata de catre constructor si agentul de la Ambient?

Cu stima,
Ervin

Alte articole

Amenajarea mansardei: o baie luminoasa si confortabila intr-un spatiu redus Amenajarea mansardei: o baie luminoasa si confortabila intr-un spatiu redus
Cum transformi un pod in mansarda locuibila: sfaturi generale Cum transformi un pod in mansarda locuibila: sfaturi generale
5 modele de mansarda cu spatiul utilizat la maximum 5 modele de mansarda cu spatiul utilizat la maximum
Tot ce trebuie sa stii despre roletele exterioare VELUX Tot ce trebuie sa stii despre roletele exterioare VELUX
Amenajarea unei garsoniere inedite in podul casei Amenajarea unei garsoniere inedite in podul casei
Constructie mansarda – Tutorial de fono/termoizolare Constructie mansarda – Tutorial de fono/termoizolare

Vezi mai multe articole