Baia este spatiul destinat relaxarii si improspatarii insa, in acelasi timp, este si spatiul cel mai expus umiditatii excesive si, implicit, formarii mucegaiului si igrasiei. Pentru a obtine atmosfera ideala este necesara o ventilatie impecabila.
Foarte multe bai, in special cele ale apartamentelor din blocurile de locuinte, au ferestre de aerisire mult prea mici sau, in cel mai rau caz, nu sunt prevazute nici macar cu o astfel de fereastra.
Exista si locuinte unde aerisirea este doar un orificiu montat pe coloana de aerisire centrala a cladirii. Este evident, ca aceste modalitati de aerisire a baii sunt insuficiente si ineficiente.
Solutia pentru obtinerea unei ventilatii eficiente este ventilatorul pentru baie. Acesta va asigura aerisirea baii, eliminarea aerului viciat si va feri baia de probleme suparatoare precum aer mult prea umed, igrasie si deteriorarea peretilor, pieselor de mobilier si instalatiilor din baie. Exista mai multe tipuri de ventilatoare, fiecare dintre ele fiind prevazute cu diferite functii. Este indicat sa iti alegi un ventilator in functie de dimensiune, amplasament si numarul de functii care crezi ca iti va asigura confortul dorit.
Puterea ventilatorului
Puterea unui ventilator este masurata in metri cubi/ora. In momentul alegerii unui ventilator va trebui sa tii cont de suprafata baii tale pentru a te bucura de aerisirea ideala a spatiului. Majoritatea ventilatoarelor se incadreaza intre 85 mc/h si 187 mc/h. Cu cat baia ta este mai mare, cu atat va trebui sa te orientezi asupra unui ventilator mai puternic. Expertii in domeniu recomanda ca un ventilator sa aiba cel putin puterea de a inlocui aerul din baia ta de 8 ori intr-o ora.
Dimensiunea ventilatorului
In ceea ce priveste dimensiunea ventilatorului, marimea conteaza. Astfel, cu cat ventilatorul este mai mare, cu atat mai repede baia va fi eliberata de sub asuprirea umiditatii. Pentru bai cu suprafete mai mari de 10 m2, ar trebui sa adaugi un plus de 85 mc/h pentru fiecare toaleta, cap de dus si cada, si 170 mc/h pentru fiecare jacuzzi.
Baile cu suprafete sub 5 m2 ar trebui prevazute cu ventilatoare cu o putere de 85 mc/h, iar cele cu suprafete peste 5 m2 ar trebui sa aiba 1.7 mc/h pentru fiecare 0.1 m2 al baii tale.
Amplasarea ventilatorului
Ventilatoarele de baie pot fi amplasate fie pe perete, fie in locul ferestrei de aerisire. Poti alege intre modele de ventilatoare axiale si ventilatoare centrifugale pentru tubulatura. In principiu, acest ultim tip de ventilatoare este folosit pentru sisteme mai complexe de ventilare, precum cele instalate in cladirile de birouri.
Silentiozitatea ventilatorului
In momentul alegerii unui ventilator de baie trebuie sa ai grija la nivelul de zgomot produs de acesta. Nu vrei ca ventilatorul de baie sa fie un factor de stres in plus fata de alti factori la care esti expus zilnic. De aceea, incearca sa achizitionezi un ventilator performant. Desi un pic mai scump, acesta iti va asigura o atmosfera relaxanta in baie. Nivelul de zgomot produs de un ventilator este masurat in „sone”. Astfel, cu cat nivelul de sone este mai redus, cu atat ventilatorul este mai silentios. Orienteaza-te dupa ventilatoare prevazute cu 1.5 sone sau mai putine.
Izolatia ventilatorului
Piata abunda in ventilatoare pentru baie, fiecare model fiind prevazut cu un anumit tip de izolatie menit a tine departe mirosurile neplacute ce ar putea veni din exterior sau de la apartamentele vecine. Cele mai simple ventilatoare, si cele mai ieftine in acelasi timp, nu iti vor garanta o baie inodora, pentru ca de obicei nu sunt inchise etans, permitand astfel si o ventilatie naturala. Este recomandat sa achizitionezi un ventilator prevazut cu grile ce sunt actionate automat in momentul pornirii dispozitivului si se inchid etans, odata cu oprirea acestuia. Alegerea unui astfel de ventilator nu numai ca va tine toate mirosurile neplacute departe de baia ta, dar o va proteja si de insecte si chiar de pierderi de caldura.
Functii suplimentare
Exista ventilatoare pentru baie care pot fi conectate direct la comutatorul de lumina, pornind odata cu aprinderea becurilor in incapere. De asemenea, pe piata pot fi gasite si ventilatoare prevazute cu becuri si design special pentru a oferi o nota de eleganta baii. Acestea iti vor oferi control asupra folosirii ventilatorului, cu sau fara aprinderea becului. Unele ventilatoare sunt prevazute cu temporizare automata si pot fi setate sa functioneze si o perioada de timp dupa stingerea becurilor din baie.
Daca alegi modele mai scumpe de ventilatoare, acestea pot fi insotite de telecomanda si alte functii suplimentare precum masurarea umiditatii aerului si pornirea automata in momentul in care aceasta depaseste o anumita valoare.
Sursa foto credit: studiu Consumer Research , publicat de Microsoft Start in iulie 2023
Te-ar putea interesa (și ne gândim că vei dori să participi și tu) la această discutie din Forumul Misiunea Casa - este vorba de situația unei Băi fără aerisire ...
2 Comentarii
Aurel Gales
20 ianuarie, 12:40
Este foarte interesant si util ceea ce ne spuneti. E si normal: sunteti profesionisti! Dar de unde putem achizitiona ventilatoare cu recuperare de caldura? Chiar si in cazul celorlalte: nu sunt informatii tehnice dintre cele analizate in articol. In acest caz, de unde deducem capacitatea ventilatorului, daca este data puterea sa in w?
Peter Molnar ecocald
18 ianuarie, 08:40
As mai adauga faptul ca trebuie sa luam in considerare admisia aerului in casa. Un ventilator de 175m3/ ora, prin baie scoate TOT aerul unui apartament de 70m2. E o preformanta exceptionala al carei efect benefic o simtim in baie / WC insa pa partea cealalta am bagat in casa 175 m3 de aer care pe timp de iarna poate avea -5 gradeC sau -10 gradeC. Am scapat de miros dar am racit casa.... Exista solutia ventilatiei cu recuperare de caldura, mai putin cunoscut la noi (din pacate) Aceste sisteme asigura un flux continuu de aer proaspat la o temperatura de 14-18 gradeC (in cazul temperaturii exterioare de -5 gradeC sau -10 gradeC. Astfel se rezolva problema aerului proaspat, reducerea umiditatii si mirosurilor respectiv RECUPERAREA de CALDURA.