Camera apartament cu vedere in exterior prin ferestre cu tamplarie din PVC.

Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I

11 martie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fixarea şi poziţionarea tâmplăriei
Măsurătorile pentru comanda tâmplăriei, operaţiune ce este realizată de regulă de echipa executantului, se vor efectua astfel încât poziţia în interiorul golului şi faţă de elementele adiacente (termosistem exterior dacă există, zona de glaf etc.) să fie optimă. Acoperirea tocului de finisajul exterior sau termosistem nu este recomandat să fie mai mare de 5-10mm pentru a nu afecta aspectul. În celălalt sens, o cota mai mică decât cota finisajului exterior va duce la probleme de finisare pe perimetrul tâmplăriei, zona va fi sensibilă la fisurare şi pot să apară probleme legate de infiltraţiile de apa. Rostul de montaj al tâmplăriei trebuie să fie de circa 10 mm intre toc si zidărie. Un rost mai mic nu va permite umplerea şi închiderea golului cu spumă şi poate crea probleme la centrarea tâmplăriei.

Poziţionarea tâmplăriei în gol se face având în vedere două planuri: planul orizontal (al zidăriei) si planul perpendicular pe zidărie (înclinaţia exterior-interior). Pentru realizarea unei poziţionări corecte în aceste două planuri se utilizează o nivela cu bulă.
Fixarea tocurilor pe poziţia orizontală se face cu ajutorul penelor din lemn,pene ce pot fi utilizate si pe post de contra-sprijin pentru şuruburile de montaj. Şuruburile de fixare a tocului în zidare sunt obligatorii, dacă nu poziţionăm pene de contra-sprijin pentru şuruburile de fixare există pericolul să îndoim profilul la o strângere mai puternică a şuruburilor.

Teoretic, şurubul de montaj ar trebui să aibă capul ascuns, realizând gaura de trecere pentru capul şurubului în peretele profilului din PVC. Mascarea se face cu căpăcele de plastic fixate pe capul şurubului. Din păcate, în practică, puţine firme dau importantă acestui detaliu de montaj şi lasă capul şurubului aparent, peste faţa profilului şi deformând peretele acestuia.

La finalizarea strângeri tuturor şuruburilor vom scoate penele de montaj exceptându-le ce cele care susţin greutatea tocului. 
Din punct de vedere al lungimii este necesară adaptarea la tipul zidăriei, pentru fixare in perete de beton este necesară o lungime minimă de 30 mm, în cărămidă plină o lungime minimă de 40 m, în blocuri din BCA şi cărămidă cu goluri minim 60 mm şi în lemn de esenţă tare minim 45mm.

Modalitatea de fixare mecanică a tocurilor/ramelor poate fi făcută în câteva variante, după cum urmează:
- dibluri expandabile (din material plastic sau metal), capul evazat al diblului de plastic trebuie tăiat pentru a putea fi introdus în gaură, prin toc, fără mişcarea tâmplăriei de pe poziţie;
- şuruburi autofiletante pentru beton;
- bride metalice, elemente ce pot prelua dilatările dar asigură rezistenta fixării doar pe o singură direcţie, cea perpendiculara pe fereastra.

În cazul utilizării bridelor metalice/ancorelor pentru uşi, trebuie ştiut că acestea nu pot prelua forţele de torsiune ce apar la deschiderea uşilor, motiv pentru care nu se recomandă la uşile cu greutate mare.

Fixare amecanică a tocurilor de uşi si ferestre este recomandat să fie realizată în zona fiecărei balamale. Dilatările permise de utilizarea bridelor metalice sunt posibile atât timp cât golul de montaj nu este umplut cu spumă poliuretanică ci cu benzi precomprimate.

Pentru cazul construcţiilor cu înalt grad de securitate se pot utiliza ancore rigide, fixarea suplimentară în zona balamalelor, fixarea penelor în spatele tuturor ancorelor, fixări suplimentare în zona zăvorului etc.

Rigiditatea
Toate încărcările exterioare trebuie transferate construcţiei. Acest încărcări sunt: greutatea proprie, presiunea vântului, încărcările locale, alte elemente.
Greutatea tâmplăriei trebuie transferată către construcţie prin intermediul şuruburilor de fixare despre care am discutat mai sus. In cazul unui perete cu spaţii interioare goale se folosesc bride metalice de fixare pentru transferul greutăţii. In acest caz şuruburile sau spuma poliuretanică nu pot fixa fereastra iar tocul trebuie sa fie suficient de puternic pentru a prelua greutatea dintre doua zone de fixare fără sa se deformeze.
Forma si dimensiunile penelor depind de grosimea tocului. Materialul trebuie ales astfel încât să se obţină o soluţie durabilă şi un coeficient scăzut de dilatare termică. Pentru uşi cu toc de jur - împrejur, cu o lăţime mai mare de 1m, trebuie prevăzută o pană în mijlocul pragului/tocului. Penele folosite doar pentru a uşura montajul trebuie scoase după terminarea montajului.

Dimensiunile maxime ale ferestrelor si uşilor
Indiferent de calitatea materialelor folosite, asigurarea funcţionării şi stabilităţii în timp a ferestrelor şi uşilor este strâns legată de o dimensionare corectă din punct de vedere dimensional, respectarea unor maxime ale elementelor constructive şi modalitatea de armare.
Aceste date sunt în responsabilitatea celor ce execută tâmplăria şi nu trebuie cunoscute de beneficiar, in mod expres. Totuşi, pentru cei care doresc să fie informaţi pot solicita sau caută informaţii tehnice, specificaţii de la producătorul profilelor, despre:
- diagramele ce indică  dimensiunile maxime recomandate pentru cercevea, dimensiunile sunt indicate pentru toc;
- dimensiunile maxime recomandate pentru cercevea sunt date pentru pachete vitrate cu o greutate de maxim 25 kg/m2. Dacă se utilizează pachete mai grele sau cercevelele preiau solicitări suplimentare se va specifica exact situaţia la producător pentru a analiza punctual cazul;
- corelat cu dimensiunile ferestrelor şi uşilor, se va alege o feronerie care să poată funcţiona şi rezista la efortul indus de acestea, conform tabelelor de feronerie.

Armarea profilelor din PVC este obligatorie si se face cu armătură din oţel cu grosimea minimă de 1,5mm. Profilul de armare se fixează cu şuruburi cu cap de aşezare plat, la un interval de maxim 270 mm pentru profilele albe şi maxim 230mm pentru profilele colorate. 

Ca recomandare generală, dimensiunile ferestrelor cu deschidere să nu depăşească dimensiunea maximă a laturii de 4 m la profile albe, cu o suprafaţă fereastră de maxim 6m2, iar pentru profile colorate o dimensiune maxima latura de 2,5m, cu suprafaţa maximă a ferestrei de 4 m2.

 

Sursa poza: Jagikomerc.com

Adauga un comentariu


2 Comentarii

EMY EMY

18 aprilie, 14:58

Am inchis si eu un balcon cu diferente pe margini. drept pentru care pe plafon se prelinge apa cand ploua.
Cum se poate face o hidroizolatie eficienta in aceasta situatie?
Se pot aplica chituri speciale peste spuma, se recomanda scoaterea spumei, etc?

Marius

14 martie, 11:33

Foarte bune recomandarile!

Din pacate, in realitate cei care se ocupa de montaj ori nu acorda prea multa importanta acestor detalii, ori lucreaza cu design-ul gresit al balconului.
In cazul meu am inchis un balcon destul de lung, ~5m iar diferentele date de panta, greselile de constructie, amatorism au dus la niste lufturi imense.
Intr-un capat am 3-7 cm de spuma iar de pe plafon se prelinge apa cand bate ploaia.
Cum se poate face o hidroizolatie eficienta in aceasta situatie?
se pot aplica chituri speciale peste spuma, se recomanda scoaterea spumei, etc?

Alte articole

Sticla - cinci milenii de claritate Sticla - cinci milenii de claritate
Cum se vopseste o usa de interior Cum se vopseste o usa de interior
Montajul usilor de interior: realizarea operatiunii pas cu pas Montajul usilor de interior: realizarea operatiunii pas cu pas
Ferestrele de la mansarda Ferestrele de la mansarda
Sticla - o altfel de inteligenta neconventionala Sticla - o altfel de inteligenta neconventionala
Inlocuirea sau repararea geamurilor din tamplarie PVC: ce servicii ofera firmele de profil Inlocuirea sau repararea geamurilor din tamplarie PVC: ce servicii ofera firmele de profil

Vezi mai multe articole