Renovare pardoseala veche

Renovare pardoseala veche – Scurt ghid pentru efectuarea corecta a lucrarii

26 octombrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casele vechi, realizate acum zeci de ani, dar chiar si unele mai noi, sunt realizate cu solutii si materiale ce au fost la indemana la nivelul acelor timpuri. Multe dintre acestea, mai ales cele din mediul rural, au pardoseala amenajata direct pe pamant si consta in amplasarea unei retele de grinzi din lemn peste care a fost batuta scandura mai mult sau mai putin finisata. Cu trecerea timpului, actiunea umezelii din sol va duce inevitabil la dezvoltarea mucegaiului si la putrezirea lemnului. De aceea, in aceste camere se poate simti mirosul specific de lemn ud, de mucegai.

O astfel de pardoseala necesita refacerea integrala, odata cu reamenajarile incaperilor la nivelul actual, nivel in care avem la dispozitie materiale superioare atat pentru finisare, cat si pentru realizarea structurilor.

Principalele lucrari pentru a renova pardoseala veche

Pentru inceput, este necesara desfacerea stratului ce asigura finisajul pardoselii, indiferent ca este scandura sau alt material. Avem astfel acces la straturile ascunse si putem constata starea de degradare a acestora. Se vor indeparta toate materialele pana la pamantul sanatos.

Dupa ce curatam intreaga suprafata, sunt necesare masuratori si stabilirea straturilor ce compun noua solutie pentru pardoseala, astfel incat sa se poata realiza la cota finala data de caile de acces (usi) sau pardoselile adiacente, cu cea mai mica diferenta de nivel posibila. In aceasta faza se va lua in calcul indepartarea unui strat de pamant pentru a putea pune in opera noua solutie.

Se taseaza pamantul si se aseaza un strat de pietris pentru a asigura ruperea de capilaritate, cu o grosime de minim 10 cm. Acesta se taseaza la randul sau si va avea o granulatie de 16-32 mm.

Peste stratul de pietris se aseaza in mod clasic o sapa de egalizare sau un strat de beton, dupa ce asezam o folie de polietilena. Aceasta reprezinta un strat de separare ce impiedica scurgerea laptelui de ciment in stratul de pietris. De asemenea, folia va juca si un minim rol de protectie la umezeala. Pentru soluri ce sunt sensibile la apa sau sunt aflate in zona cu umezeala permanenta ori cu panza freatică ridicata, este necesara amplasarea peste stratul de rupere capilaritate a unui strat hidroizolator realizat din carton bituminat, a unei membrane bituminoase sau a altei folii cu acest rol.

Imbunatatirea izolatiei termice la nivel de pardoseala se poate realiza prin adaugarea unui strat de izolatie termica. Materialul utilizat pentru aceasta este polistirenul extrudat. Grosimea minima este de 5 cm, insa un efect bun se obtine cu 10 cm de izolatie. Pozitionarea acestui strat de izolatie este intre stratul de rupere capilaritate si stratul de egalizare – sapa sau betonul.

Odata turnata sapa, armata cu plasa de otel in cazul existentei termoizolatiei, nu mai trebuie decat sa asteptam maturarea pe o perioada de 28 zile. Ulterior, suprafata poate fi placata cu gresie, se poate monta parchet laminat sau alte tipuri de finisaje pentru pardoseala.

Atentie la nivelul de umiditate din sapa! Unele materiale, precum parchetul masiv, necesita asigurarea unui nivel de umiditate in stratul suport de cateva procente (2-3%), ceea ce necesita o uscare buna si sigilarea suprafetei cu materiale speciale (inhibitoare de umiditate).

Astfel, daca vom avea in vedere toate aceste aspecte enumerate mai sus, vom ajunge la rezultatele pe care le dorim atunci cand va veni timpul sa refacem pardoselile vechi si nu numai.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Din respect pentru parchet Din respect pentru parchet
O sapa "inteligenta" O sapa "inteligenta"
Avantajele si conditiile finisarii pardoselii cu un covor din PVC Avantajele si conditiile finisarii pardoselii cu un covor din PVC
Cum poti cumpara produse de amenajare la ce pret vrei tu Cum poti cumpara produse de amenajare la ce pret vrei tu
Pericol de alunecare Pericol de alunecare
Reconditionarea pardoselii: sfaturi de realizare a lucrarii si scheme ajutatoare Reconditionarea pardoselii: sfaturi de realizare a lucrarii si scheme ajutatoare

Vezi mai multe articole