martisor - 1 martie

1 Martie – inceputul primaverii

01 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ziua de 1 Martie este vestea buna pe care o asteptam cu totii dupa zilele mohorate si reci ale finalului de iarna. Si cum altfel sa intampinam mai bine de primavara decat printr-o sarbatoare a luminii si a feminitatii. 

Si daca primavara iti aduce buna dispozitie pe chip de ce nu si in propria ta casa. E timpul sa lasi cat mai multa lumina sa intre in apartamentul tau. Renunta la draperiile si la perdelele grele pentru perdele transparente sau in culori pastelate. Umple-ti camerele cu flori de sezon puse in vaze puternic colorate si aprinde betisoare parfumate cu mirosuri fructate si cat mai proaspete.

Scurt istoric 

Se pare ca prima zi a primaverii era celebrata inca de acum aproximativ 8000 de ani, iar martisorul isi are originea in credintele si practicile agrare de atunci.


Romanii sarbatoreau si ei inceputul primaverii la 1 martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor al campului si al turmelor, zeu ce personifica renasterea naturii. Inca din acea perioada se daruiau martisoare despre care se spunea ca aduceau noroc si fericire. Pe vremea dacilor, simbolurile primaverii erau confectionate din timpul iernii si se purtau doar dupa 1 martie. Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata si se purtau la gat. Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, simboliza viata, deci femeia, iar culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, era specifica intelepciunii barbatului. Snurul martisorului reprezinta, prin urmare, impletirea armonioasa a celor doua.


Martisoarele au ajuns, in zilele noastre, sa fie formate dintr-o fundita rosu cu alb, rosul semnificand iarna iar albul - primavara. La aceasta fundita se adauga alte simboluri ale norocului, cum ar fi trifoi cu patru foi, potcoava, cosar sau inima. Martisorul este purtat pe haina, la vedere, timp de cateva zile, incepand cu 1 martie.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Depunerile de calcar: cum pot fi indepartate si mai ales prevenite Depunerile de calcar: cum pot fi indepartate si mai ales prevenite
Cum scapi de petele de calcar Cum scapi de petele de calcar
Pregatirea casei pentru toamna Pregatirea casei pentru toamna
Scapa de gandacii de bucatarie Scapa de gandacii de bucatarie
ZECO – pentru suprafete sigure pe timp de iarna ZECO – pentru suprafete sigure pe timp de iarna
Cum sa te pregatesti ca sa nu te ia iarna prin surprindere Cum sa te pregatesti ca sa nu te ia iarna prin surprindere

Vezi mai multe articole