on

Ce este o statie meteo si cum o alegi

08 ianuarie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

La ora actuala, majoritatea oamenilor detin un telefon mobil smart conectat la internet care poate oferi, prin intermediul sutelor de aplicatii disponibile gratuit, informatii despre starea vremii, temperatura exterioara si prognoza pe urmatoarele zile. Poti afla aceleasi informatii si cu ajutorul unui calculator conectat la internet sau poti viziona buletinul meteo la televizor, insa ai ocazia sa achizitionezi si propria ta statii meteo - unele foarte accesibile ca pret si sa beneficiezi de parametrii masurati fix in zona in care locuiesti sau iti desfasori activitatea.

Pe langa informatiile precise obtinute in timp real si entuziasmul de a face propriile masuratori, echipamentele actuale iti permit chiar si integrarea datelor in sistemele inteligente de control, spre exemplu pentru o mai buna gestionare a instalatiilor de irigatii.

De multe ori insa exista neclaritati in descrierile produselor pe internet si te poti trezi ca faci o achizitie gresita; sunt numeroase magazine online care promoveaza termometre cu senzor exterior ca fiind statii meteo.

O statie meteo, in adevaratul sens al cuvantului, trebuie sa fie capabila sa masoare minim urmatorii parametrii: temperatura interioara si exterioara, umiditate interioara si exterioara, viteza si directia vantului si presiunea atmosferica. Aparatele mai complexe pot masura si cantitatea de precipitatii si nivelul de radiatie solara (nivel UV). Statia meteo iti mai poate oferi si derivate din aceste masuratori, cum ar fi: alarme viteza vant, punct de roua, alarma inghet, temperatura aparenta, calitate aer, etc. Aceste masuratori pot fi oferite in timp real pe un afisaj sau pot fi inmagazinate pentru a putea evalua istoricul evolutiei valorilor pe o durata de timp. Uzual, pentru statiile meteo destinate utilizarii casnice, presiunea atmosferica si variatia acesteia este inmagazinata si analizata pentru ca aparatul sa iti poata oferi o prognoza (tendinta a vremii) pe urmatoarele ~12-24 ore. Precizia variaza in functie de calitatea statiei meteo, corectitudinea amplasarii senzorilor si starea bateriilor, precizia fiind de aproximativ 75%.

In general, o statie meteo are 5 simboluri care iti indica tendinta vremii: soare, usor innorat, innorat, ploaie (sau ninsoare), furtuna. Pe langa aceste simboluri grafice exista si un indicator cu sageti care iti indica tendinta vremii (crescator, continuu sau in scadere), informatie generata de variatia din ultimele ore ale presiunii atmosferice.

Daca iti doresti mai mult decat un termometru cu mercur prins in tamplaria ferestrei, poti alege fie un termometru digital cu consola interioara si senzor de temperatura exterioara, fie cu fir alimentat de la baterii si cu comunicatie radio. Avantajul celui din urma este ca senzorul exterior poate fi plasat intr-un loc favorabil fara sa fie afectat de radiatia directa a soarelui sau de caldura degajata de cladire, iar ca un dezavantaj ar fi necesitatea inlocuirii periodice a bateriilor (~la 1an pentru un set de baterii noi, de calitate).

Nivelul urmator ar fi statia meteo cu masurarea presiunii si afisarea tendintelor vremii. Majoritatea acestor aparate avand senzori exteriori care comunica radio si unul sau mai multi senzori interiori pentru a monitoriza diverse incaperi. Cele mai comune aparate beneficiaza de o consola interioara cu afisaj care inglobeaza si un set de senzori interiori pentru temperatura si umiditate.

Pentru pretentiosi sau cei care au nevoie de informatii mai complexe exista statiile meteo care pe langa senzorii de temperatura si umiditate sunt dotate si cu anemometru (senzor viteza vant), pluviometru (dispozitiv pentru masurarea cantitatilor de precipitatii), indicator directie vant si mai rar cu senzor radiatie solara.

Ceasul statiilor meteo poate fi prevazut si cu capacitate de sincronizare cu semnalul DCF77 pentru o acuratete crescuta.

Aparatele gandite pentru fermieri pot sa fie conectate si la un sistem informatic pentru descarcarea informatiilor pe calculator sau pentru accesarea acestora prin internet, eventual publicarea lor automata.

Sfatul nostru este sa te gandesti care sunt informatiile de care ai nevoie si sa faci o achizitie in acest sens, alegand un produs care are calificative bune si domenii de masurare adecvate zonei geografice in care vrei sa faci masuratorile. Pentru a beneficia de informatii corecte este necesar sa respecti indicatiile producatorului cu privire la montajul senzorilor exteriori si sa faci teste de comunicare intre unitatile interioare si exterioare inainte de a fixa definitiv senzorii.

Un alt sfat ar fi sa folosesti pentru senzorii exteriori baterii cu litiu. Acestea asigura o functionare indelungata fara probleme chiar si la temperaturi scazute din timpul iernii. Nu utiliza acumulatori reincarcabili sau baterii de proasta calitate care pot curge si deteriora instrumentele de masura.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cine poate sa beneficieze de ajutoarele de incalzire in iarna 2013-2014? Cine poate sa beneficieze de ajutoarele de incalzire in iarna 2013-2014?
1 Martie – inceputul primaverii 1 Martie – inceputul primaverii
Cum pregatesti mutarea locuintei Cum pregatesti mutarea locuintei
Cum scapi de petele de calcar Cum scapi de petele de calcar
Cum iti poti racori casa in zilele toride? Cum iti poti racori casa in zilele toride?
Ramai cu bine, casuta mea! Ramai cu bine, casuta mea!

Vezi mai multe articole