on

Amenajarile Interioare si fascinanta lume a Designului de Interior. Cine este Karim Rashid?

20 mai, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu o prezență remarcabilă și un stil inconfundabil, designerul de origine egipteană Karim Rashid a fost invitatul special al Galei RIDA 2023 (Romanian Interior Design Association). Evenimentul, desfășurat recent într-un decor grandios, a reunit elitele din lumea designului de interior și a fost prilejul perfect pentru a reflecta asupra importanței educației și a mentoratului în această industrie în continuă evoluție.

Într-o lume inundată de informații și cunoaștere ”la îndemâna noastră”, devine crucial să învățăm de la cei mai buni, de la cei care au adus contribuții semnificative în domeniul lor de expertiză. În acest context, prezența lui Karim Rashid la Gala RIDA a reprezentat o oportunitate unică pentru cei prezenți de a asculta direct de la sursă, de la unul dintre cei mai de succes și influenți designeri de interior ai lumii.

Karim Rashid Gala Rida 2023                  


Cu o carieră de-a lungul căreia a creat opere de artă funcțională în toate colțurile lumii, Karim Rashid a fost un model de inspirație pentru toți cei prezenți. Discursul său, susținut cu pasiune și cunoaștere profundă a industriei, a abordat rolul și rostul profesiei de designer de interior în societatea contemporană.

Rashid a evidențiat importanța designului în crearea unui mediu în care oamenii să se simtă confortabil și să poată trăi experiențe autentice. El a subliniat că designul de interior nu este doar despre estetică, ci și despre funcționalitate și impactul emoțional pe care îl poate avea asupra indivizilor și comunităților.

Gala RIDA 2023 a fost și un prilej de recunoaștere a excelenței în designul de interior, unde s-au acordat premii celor mai talentați și inovatori profesioniști din România. Evenimentul a evidențiat creativitatea și abilitățile acestor specialiști, precum și contribuția lor la dezvoltarea și promovarea designului de interior în țară.

Prezența lui Karim Rashid a adăugat o notă specială și a oferit participanților perspectiva și înțelepciunea unui expert de talie internațională. Prin prezența sa la Gala RIDA 2023, Karim Rashid a transmis un mesaj puternic privind importanța educației și a dezvoltării continue în domeniul designului de interior, susținând astfel creșterea și inovația în această industrie fascinantă.

 

Catalog RIDA 2023

Foto Credit: Romanian Interior Design Association, RIDA. Coperta Catalogului 2023, semnată de Karim Rashid.

Karim Rashid este un designer contemporan renumit la nivel mondial, cunoscut pentru abordarea sa inovatoare și stilul distinctiv. S-a născut pe 18 septembrie 1960 în Cairo, Egipt, și a crescut în Canada. Rashid este recunoscut pentru impactul său asupra designului produselor de larg consum, iar munca sa este caracterizată de forme curbe, culori vibrante și linii fluide.

Karim Rashid a studiat la Carleton University din Ottawa, Canada, obținând diploma de arhitectură în anul 1982. Ulterior, și-a continuat studiile la Rhode Island School of Design din Statele Unite ale Americii, unde a obținut un masterat în design industrial în 1986. Aceste studii i-au oferit o bază solidă în arhitectură și design, care i-a permis să-și dezvolte stilul unic și să se afirme ca unul dintre cei mai influenți designeri ai timpului său.

Opera lui Karim Rashid cuprinde o varietate de domenii, incluzând designul produselor, arhitectura interioară, designul mobilierului, designul de iluminat și designul de ambalaje. El a colaborat cu numeroase branduri de prestigiu din întreaga lume, precum Alessi, Veuve Clicquot, Samsung, Sony și Renault, pentru a numi doar câteva. De-a lungul carierei sale, Rashid a creat sute de produse, de la obiecte de uz cotidian, cum ar fi scaune, mese și ustensile de bucătărie, până la dispozitive electronice, automobile și chiar spații publice și clădiri.

Un aspect distinctiv al creațiilor lui Karim Rashid este utilizarea culorilor puternice și a formelor organice. El consideră că designul nu ar trebui să fie restrictiv sau să se limiteze la normele tradiționale, ci ar trebui să ofere o experiență vizuală și funcțională unică. De-a lungul timpului, Rashid a fost numit "prințul designului pop" și "arhitectul informației", datorită abordării sale nonconformiste și explorării neobosite a noilor tehnologii și materiale.

Caracteristicile sale vizuale și abordarea sa revoluționară l-au făcut pe Karim Rashid un influencer major în lumea designului. El a fost recunoscut cu numeroase premii prestigioase, printre care se numără și premiul Red Dot Design Award, iF Design Award și Good Design Award. Opera sa a fost expusă în muzee și galerii din întreaga lume, iar cărțile sale despre design au fost traduse în mai multe limbi, contribuind la răspândirea influenței sale globale.

Pe lângă activitatea sa de designer, Karim Rashid este și un vorbitor public des căutat și un promotor al designului accesibil. El crede că designul trebuie să fie inclusiv și să îmbunătățețască calitatea vieții pentru toți oamenii, indiferent de venituri sau statut social. De-a lungul carierei sale, Rashid a susținut conferințe și workshop-uri în întreaga lume, încercând să inspire și să educe o nouă generație de designeri și arhitecți.

În plus, Karim Rashid este cunoscut și pentru activismul său în domeniul sustenabilității și al protejării mediului. El promovează designul ecologic și materialele durabile, încercând să reducă impactul negativ al producției în masă asupra planetei. Rashid a creat produse eco-friendly și a colaborat cu companii care împărtășesc aceleași valori, încercând să genereze schimbări pozitive în industria designului.

Viata și opera lui Karim Rashid sunt un exemplu de pasiune și dedicație pentru designul inovator. El a reușit să redefinească și să influențeze industria designului într-un mod profund, prin estetica sa caracteristică și abordarea sa unică. Rashid a dovedit că designul poate fi mai mult decât simpla funcționalitate, putând aduce bucurie și emoție în viața oamenilor.

Karim Rashid este un designer contemporan remarcabil, ale cărui creații și contribuții au adus un suflu nou în lumea designului. Stilul său inconfundabil, caracterizat de forme curbe, culori vibrante și linii fluide, a cucerit publicul și a inspirat o nouă generație de designeri. Prin activitatea sa, el a demonstrat că designul poate fi o forță puternică de transformare și că poate influența în mod pozitiv viața oamenilor. Cu pasiunea și inovația sa continuă, Karim Rashid continuă să fie un lider în industria designului și un reper pentru viitorul acestei discipline.

Karim Rashid Speech

 

Relația specială cu România este demonstrată în câteva proiectele notabile în care a fost implicat. De exemplu, crearea designului pentru marca Dalet, un brand românesc de obiecte sanitare și mobilier de baie aflat în portofoliul Delta Studio și destinat segmentului ”smart luxury”. Vă invităm să-l ascultați în acest interviu, vorbind despre lavoare colorate:

 

Cine detine brandul Dalet

 

… iar celor gurmanzi, care locuiesc sau sunt în trecere prin București, le recomandăm un popas culinar în Raionul de Pește (Calea Floreasca), un restaurant mai special, unde veți descoperi în interacțiune directă fascinanta lume a amenajărilor interioare, așa cum ne-o propune Karim Rashid (foto credit - Gabriela Tănase, Project Manager RIDA):

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tendinte de design interior pentru 2019 Tendinte de design interior pentru 2019
Ce este corianul si la ce il putem folosi Ce este corianul si la ce il putem folosi
Ne vedem la BIFE–SIM Ne vedem la BIFE–SIM

Vezi mai multe articole