Anul 2011 debuteaza cu cresteri de preturi de pana la 2,5% la apartamentele din marile orase- studiu

03 februarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Optimismul proprietarilor, alimentat de o crestere a interesului potentialilor cumparatori comparativ cu decembrie anul trecut, a dus in ianuarie la cresterea cu pana la 2,5% a pretului apartamentelor de vanzare din principalele 7 orase din Romania, potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro.
 
Totusi, valoarea indicelui national imobiliare.ro pentru prima luna a anului a ajuns la valoarea de 1.031 euro/mp util, cu 2 euro/mp (0,2%) mai putin decat in decembrie 2010.
 
Fata de aceeasi luna a anului trecut, pretul mediu era de 1.213 euro/mp, apartamentele fiind astfel mai ieftine cu 15%.
 
"Dupa o serie de valori minime record inregistrate in majoritatea oraselor analizate, luna ianuarie aduce primele rasturnari de situatie. Cele mai mari cresteri au fost in Constanta, 2,4%, Timisoara, 1,5% si Brasov, 1,3%", a spus Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.
 
Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti arata, pentru luna ianuarie, o valoare medie de 1.157 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in crestere cu 0,3% fata de luna precedenta, sub influenta evolutiei preturilor apartamentelor noi.
In comparatie cu prima luna a anului 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 12,5% mai mici. Tendinta de usoara crestere a fost resimtita la nivelul apartamentelor noi, cele vechi inregistrand o usoara scadere. Pretul apartamentelor noi a crescut cu 1,1% in ultimele 30 de zile ale anului, in timp ce per ansamblu apartamentele vechi au inregistrat o scadere de 0,3%.
 
Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna ianuarie la valoarea de 1.327 euro/mp util, in crestere cu 1,1% fata de luna decembrie 2010, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.312 euro.
 
In comparatie cu ianuarie 2010, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 10,8% mai mic. Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele noi cu doua camere, care s-au scumpit cu 3,3%, respectiv 3,2% in ultimele 30 de zile. Pretul apartamentelor noi cu trei camere a inregistrat o scadere de 1,9% in prima luna a anului.
 
Luna ianuarie nu a adus insa modificari semnificative in ceea ce priveste pretul apartamentelor vechi din Capitala. Valoarea indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.088/euro mp de suprafata utila, cu 0,3% mai putin decat in luna precedenta si cu 14,2% mai putin decat la sfarsitul anului trecut. Variatiile care au existat nu au depasit 0,6%.
 
Cu o crestere medie lunara de 1,3%, Brasovul se regaseste printre orasele care au cunoscut o evolutie dinamica a segmentului rezidential in prima luna a anului.
 
Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna ianuarie, o valoare de 881 euro/mp de suprafata utila, cu 1,3% mai mult decat in luna decembrie 2010.
 
In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 6,7% mai mic. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a urcat in primele treizeci de zile ale anului cu 2,1%, dupa o alta crestere de 2,5% in decembrie, pana la valoarea de 966 euro/mp.
 
Fata de ianuarie 2010, apartamentele noi sunt cu 5% mai ieftine. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna ianuarie a ajuns la o medie de 876 euro/mp, cu 1,2% mai mult decat in decembrie.
 
Dupa o crestere usoara inregistrata in ultima luna a anului trecut, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au scazut in luna ianuarie cu 0,8%. Astfel, indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca, are o valoare medie de 985 euro/mp util in luna ianuarie.
 
Valoarea actuala este foarte apropiata de cea inregistrata in urma cu 12 luni, in ianuarie 2010, diferenta fiind de doar 0,9%. Scaderea de pret a fost inregistrata atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi.
 
Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 0,3% in ultimele 30 de zile. Pretul apartamentelor noi a scazut cu 0,5% in ianuarie pana la 915 euro/mp.
 
Constanta este orasul cu cei mai optimisti proprietari din Romania, iar preturile apartamentelor scoase la vanzare aici au inregistrat cea mai mare crestere in luna ianuarie.
 
Pretul mediu al apartamentelor din Constanta a crescut cu 2,4% in luna analizata.
 
Astfel, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,8%, de la 933 euro/mp util pana la 959 euro/mp util. Tendinta s-a manifestat si in cazul apartamentelor vechi a caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat un avans de 2,2%, atingand valoarea de 935 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta raman, in medie, cu 10,6% mai mici.
 
Dupa 11 luni consecutive de scadere, in ianuarie 2011 preturile apartamentelor din Timisoara inregistreaza o crestere de 1,8%.
 
Totusi, valoarea indicelui imobiliare.ro inregistrata pentru prima luna din an, 799 euro/mp util, califica in continuare Timisoara drept orasul cu cele mai ieftine apartamente dintre cele analizate. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret a ajuns sa fie de 16,2%, in usoara scadere.
 
In Timisoara, apartamentele vechi sunt cele care au dat tonul. Acestea s-au scumpit cu 2,8%. In acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a scazut cu trei procente si jumatate, coborand pana la 804 euro/mp util, fiind atins un nou nivel minim pentru aceasta categorie.
 
Indicele imobiliare.ro pentru Iasi arata pentru luna ianuarie 2011 o valoare medie de 850 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in scadere cu 0,9%, fata de luna decembrie.
 
Asistam, astfel, la cea mai mica valoare a preturilor apartamentelor inregistrata in Iasi in ultimii trei ani. In comparatie cu inceputul anului 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 7,8% mai mici.
 
Tendinta de scadere a fost resimtita in special in cazul apartamentelor noi al caror pret a scazut pana la 956 euro/mp util in ultima luna. Comportamentul proprietarilor de apartamente vechi, insa, a fost diferit, pretul mediu solicitat la aceasta categorie de apartamente a inregistrat o crestere de 3,8%, pana la 811 euro/mp util.
 
Pretul mediu in Ploiesti a ajuns, in prima luna a anului, la o valoare medie de 879 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare.
 
Cu o usoara crestere, 0,3% inregistrata in ultimele treizeci de zile, preturile apartamentelor din Ploiesti au avut o evolutie asemanatoare cu cele din Capitala. In comparatie cu luna ianuarie 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 14% mai mici.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Apartamentele vechi, preferatele cumparatorilor Apartamentele vechi, preferatele cumparatorilor
Este oficial: Este oficial: "Prima casa 4" ia startul astazi. Afla in ce conditii poti sa-ti cumperi o locuinta
Speculatorii imobiliari cresc preturile locuintelor din complexurile rezidentiale cu 50% Speculatorii imobiliari cresc preturile locuintelor din complexurile rezidentiale cu 50%
Constructorii de case din lemn se confrunta cu o scadere de 30% a cererii - 26 Mai 2009 Constructorii de case din lemn se confrunta cu o scadere de 30% a cererii - 26 Mai 2009
Tehnologia digitală contribuie la îmbunătățirea proceselor legate de securitatea la incendiu Tehnologia digitală contribuie la îmbunătățirea proceselor legate de securitatea la incendiu
Case goale. Dezvoltatorii inchiriaza locuintele viitorilor proprietari care nu pot lua credite - 10 Martie 2009 Case goale. Dezvoltatorii inchiriaza locuintele viitorilor proprietari care nu pot lua credite - 10 Martie 2009

Vezi mai multe articole