on

Ariston Thermo: Romanii pot economisi pana la 1.900 lei anual la facturi, prin instalarea unei centrale termice

01 februarie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Instalarea unei centrale termice de apartament aduce o serie de avantaje majore, precum confortul și independența, dar mai ales reducerea semnificativă a costurilor comparativ cu sistemul centralizat de încălzire, potrivit Ariston Thermo România, liderul pieței locale de centrale termice și boilere electrice.

“O exploatare corectă a centralei termice și o atenție sporită la o serie de alți factori poate aduce reduceri considerabile de costuri pentru încălzirea și producerea de apă caldă menajeră într-o locuință, reduceri ce pot ajunge chiar și la 15%”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

În medie, la nivel național, prețul gigacaloriei facturat către populație în sistemul centralizat este de 221 de lei*, în timp ce prețul maxim ajunge la 431 de lei* în Constanța. În ceea ce privește prețul real, cel de producție, acesta este, în medie, la nivel național de 355 de lei*. Prin comparație, o centrală termică în condensare produce o gigacalorie la un preț de 163 de lei. Astfel, la un calcul simplu putem vedea o reducere de până la 165%.

Astfel, în cazul unui apartament de 2 camere, pe parcursul unui an consumul este de 7 Gcal, potrivit estimărilor Ariston Thermo România. Astfel, costurile de încălzire și apă caldă anuale ajung în sistem centralizat, în medie, la 1.547 lei, cu peste 400 lei mai mult față de costurile atinse prin folosirea unei centrale termice de apartament, unde facturile cumulate ajung la 1.140 lei.

În cazul orașului Constanța, unde este facturat cel mai ridicat preț pentru producerea unei gigacalorii la nivel național, diferența între sistemul centralizat și o centrală termică este de 1.877 lei, în cazul unui apartament de două camere.

Cum să reduci costurile de încălzire cu centrala termică

Dincolo de avantajul de a fi economică şi de a oferi un confort ridicat, o exploatare corectă a centralei termice pe timp de iarnă, alături de operațiunile de revizie și verificarea tehnică periodică, pot aduce reduceri de costuri chiar mai mari.

„Indiferent de tipul de centrală deținut, primul pas pentru eficientizarea costurilor și obținerea confortului dorit este programarea optimă a sistemului, cu ajutorul cronotermostatelor, la o temperatură constantă de circa 210 C. De asemenea, montarea pe fiecare calorifer din locuință a robineților cu cap termostat poate aduce o eficientizare și mai mare a consumului”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Reprezentantul companiei a afirmat, de asemenea, că folosirea unui sistem inteligent de gestionare a sistemului de încălzire din locuință este un avantaj în plus. Un astfel de exemplu este sistemul Ariston NET care permite setarea centralei termice de la distanță, pentru fiecare cameră din locuință, și oferă utilizatorilor permanent posibilitatea de a adapta parametrii de funcționare a sistemului.

De asemenea, proprietarii de centrale termice sunt îndemnați să asigure o izolare eficientă a geamurilor, uşilor, pereţilor și mai ales a spațiilor vitrate pentru a evita pierderile de căldură. În plus, este indicată verificarea radiatoarelor, astfel încât acestea să nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de căldură.

În ceea ce privește apa caldă, centrala termică trebuie setată astfel încăt aceasta să aibă o temperatură cât mai apropiată de cea la care este folosită. În acest fel, apa caldă nu mai trebuie combinată cu apă rece, iar centrala nu mai consumă la fel de mult gaz pentru a o încălzi.

Dincolo de măsurile practice enumerate, verificarea tehnică periodică este foarte importantă, la fel ca și activitățile de mentenanță și revizie. Aceasta asigură o durată de viață cât mai mare a centralei și ajută la menținerea unor condiții corecte de funcționare prevenind uzura pieselor, aspect care, în timp, conduce la creșterea consumului de gaz și, implicit, a costurilor.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casele nationalizate, pline de demnitari si de rudele lor Casele nationalizate, pline de demnitari si de rudele lor
Piata adezivilor va depasi 150 milioane de euro Piata adezivilor va depasi 150 milioane de euro
Noi reglementari privind evacuarea fortata in caz de refuz la consolidarea locuintelor Noi reglementari privind evacuarea fortata in caz de refuz la consolidarea locuintelor
Electrocasnicele, scumpite illegal Electrocasnicele, scumpite illegal
Romanii construiesc mult si peste tot Romanii construiesc mult si peste tot
Tendinte in sustenabilitate pentru cladiri mai performante si o planeta mai sanatoasa Tendinte in sustenabilitate pentru cladiri mai performante si o planeta mai sanatoasa

Vezi mai multe articole