Arta culorilor in locuinta

28 mai, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In functie de personalitatea fiecaruia, culorile creeaza o anumita stare de spirit, care poate fi de bucurie, siguranta, relaxare, calm, ne pot incarca energetic sau ne pot mari capacitatea de concentrare. O alegere gresita a culorilor ne poate conduce catre deprimare, tristete, oboseala si chiar iritare. Intr-un mod simplist, putem spune ca albul calmeaza, rosul da energie, albastrul este rece iar galbenul stimuleaza activitatea cerebrala. Pentru o alegere corecta, trebuie sa tinem cont de experientele personale, sa vizualizam locurile din natura care ne-au oferit stari de spirit pozitive. Apoi, vom incerca sa aducem in imediata noastra apropiere acele stari placute prin imbinare de culori, prin  obtinerea de nuante si tonuri ale acestora.
 
Pentru a obtine un echilibru cromatic intr-o amenajare, e de preferat sa fie respectate anumite proportii. Se vorbeste deseori despre urmatoarea formula: 60% culoare dominanta, 30% pete de culoare sau culoare secundara si 10% culoare de accent.
Primul pas este acela de a ne decide asupra culorii dominante. De obicei, aceasta este data de pereti. Ea mai poate fi conferita si de pardoseala sau mobila. Pornind de la aceasta, ne putem juca cu tonurile si nuantele pe care trebuie sa le regasim in tapiterii, perdele si draperii, in covoare sau obiecte decorative. Procentul de 30% culoare secundara se poate regasi in aceste elemente de design interior. Culoarea de accent sau cea care da rafinamentul si eleganta ansamblului este data de decoratiuni si aranjamente decorative. Daca folosim doua culori diferite, principale, pentru echilibrul cromatic trebuie ca nuantele lor sa fie la aceeasi valoare a intensitatii.
 
***
Teoria culorilor are la baza observatia facuta de Sir Isaac Newton, aceea ca lumina alba contine toate culorile vizibile (rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet), cunoscute de noi drept culorile curcubeului. Lumina este o radiatie electromagnetica, iar Newton a studiat frecventa ei, caracteristicile culorilor si felul in care acestea sunt percepute de noi. Deci, intre lumina si culoare exista o interdependenta. De aceea, in alegerea culorilor vom avea intotdeauna in vedere tipul de lumina (naturala sau artificiala) si intensitatea ei. O incapere cu ferestrele pozitionate spre sud va avea mai multa luminozitate. In schimb, lumina provenind de la nord va face ca nuantele inchise sa para intunecate, de aceea este bine sa alegeti culori mai deschise in cazul acesta. Trebuie tinut cont, de asemenea, de momentul din zi in care urmeaza sa locuiti spatiul respectiv. Daca veti petrece timpul de seara sau noapte in acea camera, atunci este bine ca si culoarea sa fie aleasa seara, la lumina artificiala. In acelasi timp, daca este vorba de o camera de zi, luminoasa, veti alege culoarea de dimineata. Intr-o camera luminata de o plafoniera, culorile vor fi sterse. Ele pot fi puse in evidenta prin spoturi directionate spre diverse zone de interes. 
 
***
O mare greseala se face atunci cand nu se tine seama de trecerile cromatice, locuinta in ansamblu avand discontinuitati si fractionari de culoare extrem de inestetice. Pentru a evita acest lucru, nu trebuie decat ca o culoare existenta intr-o camera sa se regaseasca in urmatoarea. Trecerile cromatice induc ideea de spatiu continuu, de unitate intr-o locuinta.
Din amenajarea unei locuinte, nu trebuie sa lipseasca clasicul negru, care va avea intotdeauna rolul de a pune in evidenta oricare alta culoare. O puteti folosi intr-un accesoriu, o vaza, rama unui tablou sau o caseta de bijuterii, care vor da intensitate culorilor din incapere.
Culoarea are un impact vizual puternic si asupra dimensiunilor unei incaperi. O culoare deschisa si calda da senzatia de marire a spatiului, pe cand o culoare inchisa si rece poate micsora spatiul.
 
Scheme cromatice
1. Monocromia – foloseste o singura culoare dominanta insotita de nonculori sau de tonuri ale acesteia.
 
2. Analogica sau a culorilor alaturate – foloseste culori adiacente una fata de cealalta in cercul cromatic. Una dintre ele este folosita ca dominanta, cealalta imbogateste imaginea. Are avantajul de a oferi mai multe nuante si este cel mai des folosita in amenajari deoarece creaza o atmosfera relaxanta.
 
3.Complementara – alaturarea a doua culori complementare opuse una fata de cealalta ca si pozitie pe cercul cromatic. In designul de interior conduce la echilibru cromatic si armonie a contrastelor.
 
Decorarea unor spatii mai formale din casa, cum ar fi bucataria sau livingul, se poate face dupa schema culorilor complementare. Ati putea opta pentru rosu – verde, galben – albastru sau portocaliu – violet. Veti obtine o cromatica interesanta, cu demarcatii clare ale spatiului. Culorile alaturate se folosesc pentru camerele in care se doreste un aer linistitor, in dormitor sau in camera de zi.
 
Pictorii spun ca nu exista culori urate ci numai raporturi gresite. Fie ca va ghidati dupa scheme cromatice studiate sau lasati inspiratia, simtul estetic si sentimentele sa aleaga, este important sa ajungeti la armonia cromatica dorita, care sa se muleze pe personalitatea voastra.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cetatea din Lipscani Cetatea din Lipscani
SPIRITUL SATULUI TRADITIONAL ROMANESC SPIRITUL SATULUI TRADITIONAL ROMANESC
Vopseaua pentru creta Vopseaua pentru creta
Calitate arhitecturala sau non-valoare? Calitate arhitecturala sau non-valoare?
Un nou proiect inedit in Dubai, casa plutitoare Un nou proiect inedit in Dubai, casa plutitoare
Confortul camerelor de camin Confortul camerelor de camin

Vezi mai multe articole