on

Avantajele folosirii unui presostat electronic

22 septembrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inainte de a demonstra avantajele achizitionarii si folosirii unui presostat electronic, ar trebui sa incepem cu definitia conceptului de presostat. Un presostat este un dispozitiv care are rolul de „a anunta” momentul in care presiunea unui sistem atinge o anumita valoare.

 

Practic, acesta genereaza un semnal electric in functie de valoarea presiunii masurata intr-un anumit moment. In clipa in care detecteaza o schimbare de presiune, pe langa semnalul sonor, presostatul poate determina inchiderea, conectarea sau activarea unui element de contact intern. Aceste actiuni au loc doar in urma unor setari anterioare realizate de utilizator.

Avantajul cel mai important oferit de orice tip de presostat este ca asigura buna functionare a oricarui echipament a carui presiune o monitorizeaza, oferind un plus de siguranta utilizatorilor. Presostatele se folosesc pentru o multime de sisteme, de la controlul apei ce este pompata in masina de spalat si controlul presiunii unui boiler, pana la sisteme hidraulice terestre sau marine de dimensiuni industriale.

Exista doua tipuri de presostate:

  • Ÿ presostate electromecanice
  • Ÿ presostate electronice

Varianta traditionala a presostatului este cea electromecanica. Aceasta este prevazuta cu un comutator atasat unui element ce functioneaza pe baza unui senzor. Sistemul de functionare este destul de simplu: presostatul reactioneaza la schimbarea de presiune prin deschiderea si inchiderea comutatorului, in functie de valorile presiunii. Daca presiunea este egala, comutatorul este stabil.

Presostatele electronice sunt inovatia in acest domeniu, aducand in plus o serie de beneficii care usureaza sarcina utilizatorului si sporeste eficienta sistemului. Acest tip de presostate poate fi programat in totalitate, fiind dotat cu elemente analogice, precum si digitale, cum ar fi display-ul. 

Iata cateva dintre avantajele presostatelor electronice:

  • Ÿ au o durata de viata mult mai mare, putand functiona perfect pana la atingerea a 100 de milioane de cicluri
  • Ÿ asigura o presiune si un flux constant chiar si in situatia debitelor mici de apa
  • Ÿ ofera masuratori si informatii mult mai exacte
  • Ÿ sunt mai rezistente la socuri externe si vibratii (fata de presostatele electromecanice ce sunt afectate negativ de acesti factori)
  • Ÿ se adapteaza usor unei varietati mari de sisteme ce implica folosirea presiunii apei
  • Ÿ contribuie la prelungirea vietii motorului sistemului pentru care este utilizat prin oprirea automata a pompei, in cazul in care aceasta ramane fara apa
  • Ÿ au dimensiuni reduse (cu referire in special la cele folosite pentru sisteme de mari dimensiuni precum hidrofoare)
  • Ÿ nu necesita intretinere

Singurele dezavantaje ce ar putea interveni in momentul alegerii unui presostat electronic ar fi costul mai ridicat fata de cel implicat de achizitionarea unui presostat electromecanic, si posibilitatea de a fi deteriorat in cazul interferentei cu unde electromagnetice.

Aceasta ultima situatie este posibila in cazul presostatelor folosite pentru sistemele industriale deoarece la constructia presostatului electronic se folosesc microprocesoare avansate. Presostatele electromecanice au un design mult mai simplu ce le fereste de un astfel de dezavantaj.

 

Te invităm să participi la discuția despre presostat, pe Forumul Misiunea Casa

 

Ce presostat vom alege, in cazul alimentarii din puț?

Există o legătură cauzală între presostat și presiunea din vasul de expansiune? 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Bioactivatorii, o solutie simpla de a curata fosa septica Bioactivatorii, o solutie simpla de a curata fosa septica
Pompele submersibile: Alegerea potrivita pentru alimentarea cu apa Pompele submersibile: Alegerea potrivita pentru alimentarea cu apa
GROHE Tempesta, un nou design si tehnologii inovatoare GROHE Tempesta, un nou design si tehnologii inovatoare
Apa partial potabila (II) Apa partial potabila (II)
Robinetii de apa: pot fi inlocuiti pe cont propriu? Robinetii de apa: pot fi inlocuiti pe cont propriu?
Fosele septice Fosele septice

Vezi mai multe articole