on

Avantajele sistemelor de umbrire solara

02 decembrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In zilele calduroase de vara, mai ales in miezul zilei cand caldura atinge cote maxime, ne dorim sa ne petrecem timpul intr-un mediu racoros, cat mai departe de razele soarelui. Instalarea unor sisteme de umbrire in interiorul cladirilor, indiferent de tipul constructiei (cladire individuala, colectiva, spatiu comercial sau cladiri de birouri), pe termen lung, contribuie la reducea consumului de energie.

Petrecem aproximativ 90% din timpul nostru in spatii inchise, iar atunci cand lumina naturala sau temperatura nu este adaptata nevoilor noastre, devenim mai putin eficienti in sarcinile noastre de zi cu zi. O solutie de umbrire solara dinamica va impiedica aparitia acestor probleme si va asigura un echilibru optim intre lumina natura si confort.

Despre sistemele de umbrire automatizate am discutat si cu specialistii Somfy - furnizor de produse de motorizare si control automatizat pentru tehnica de umbrire si acces in locuinte si cladiri comerciale.

De ce sa optam pentru instalarea unor sistemele de umbrire automatizate, atat in spatiile de locuit, cat si in cele comerciale?

Controlul gradului de lumina si modalitatile de gestionare a temperaturii sunt preocupari majore cu impact asupra performantei cladirilor, atat pentru zona rezidentialǎ, cat si pentru zona comerciala.

Daca ne referim la proprietarii de locuinte, automatizarea sistemelor de umbrire le va oferi un confort ridicat acasa prin simplificarea stilului de viata.

Pentru dezvoltatori, prin controlul gradului de lumina naturala care patrunde in cladire si gestionarea aportului de energie solara atunci cand solutiile sunt controlate in mod automat, solutiile de umbrire solara contribuie la reducerea costurilor de energie necesare pentru racire si incalzire.

Trebuie stiut si faptul ca, incepand cu luna martie 2020, in contextul schimbarii cadrului legislativ privind performanta energetica a cladirilor, prin intrarea in vigoare a Directivei UE 844/2018, transpusǎ local in Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, solutiile de umbrire solara dinamica vor deveni o necesitate pentru atingerea criteriilor minime impuse de aceasta directiva.

Ca impact, o serie de studii efectuate de institutii abilitate ne arata importanta confortului vizual si, cum, buna gestionare a temperaturii din spatiile de interior contribuie la nivelul de productivitate al elevilor si al studentilor in salile de clasa, la insanatosirea mai rapida a pacientilor intr-un spital, la cresterea performantei la testele de functionare mentala, la imbunatatirea performantei angajatilor.

Care sunt factorii cei mai importanti pe care trebuie sa ii avem in vedere atunci cand ne dorim un sistem de umbrire automatizat?

Specialistii Somfy recomanda ca, atunci cand ne gandim la alegerea solutiilor de umbrire automatizate, sa o facem inca din etapa de proiect a constructiei astfel incat sa luam in calcul:

- factorii practici de montaj si instalare;
- confortul si stilul de viata al viitorilor ocupanti;
- optimizarea pe termen lung a costurilor de energie;
- conditiile climatice si orientarea ferestrelor/fatadelor fata de punctele cardinale, care influenteaza nivelul de lumina.

Dispozitivele de umbrire solara primesc, prin intermediul tehnologiei, informatii in timp real despre vant sau temperatura si le combina cu parametri stabiliti in prealabil si cu preferintele sau cerintele managerilor si locatarilor cladirii. Sistemul ofera, de asemenea, ajustari individuale, temporare, pentru a rezolva nevoi punctuale ale locuitorilor.

Astfel, indiferent de felul cum variaza temperaturile exterioare din timpul noptii, al zilei sau in functie de anotimp, conditiile de viata si de munca raman stabile si confortabile in interior, conform nevoilor si preferintelor personale ale locuitorilor din acea cladire, contribuind, in acelasi timp, la performanta energetica a cladirii.

De ce sunt importante sistemele de umbrire solara? Care sunt avantaje acestora?

Avantajele sistemelor de umbrire solara sunt multiple si au impact atat asupra duratei de viatǎ a cladirilor, cat si asupra stilului de viatǎ al ocupantilor acestora. Vorbim, asadar, de stare de bine si productivitate prin asigurarea confortului vizual si termic, de reducerea costurilor de energie pentru racirea si incalzirea cladirii prin gestionarea transferului de energie, dar si de o estetica a fatadelor prin coordonarea automatizata a dispozitivelor de protectie solara.

Pentru dezvoltatorii de cladiri, un alt avantaj este reprezentat de contributia potentiala la obtinerea unui calificativ mai bun in diverse sisteme de clasificare ecologica, cum ar fi LEED, BREEAM, Green Star, etc.

Este insa foarte important de retinut faptul ca avantajele optime ale unui sistem de umbrire solara pot fi obtinute numai daca sistemul este controlat in mod automat.

Somfy are in portofoliul sau de produse o gama larga de motoare, pentru toate tipurile de umbrire solara: rulouri, jaluzele venetiene exterioare, perdele, draperii, jaluzele.

Daca ne referim la dispozitivele de umbrire pentru interior, acestea contribuie la gestionarea luminii naturale prin prevenirea reflexiei, reducerea contrastului si ajustarea luminii pentru o atmosfera placuta.

In ceea ce priveste dispozitivele motorizate de umbrire pentru exterior, acestea blocheaza si reflecta lumina soarelui inainte ca aceasta sa intre in contact cu geamul, contribuind in mod direct la izolarea dinamica a fatadei si la controlul gradului de lumina naturala.

Mai multe detalii despre produsele Somfy vei gasi aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

O mica sala de fitness la tine in casa O mica sala de fitness la tine in casa
Pregatirea casei pentru toamna Pregatirea casei pentru toamna
Primul pas în doi Primul pas în doi
Cum sa mentinem casa curata fara efort Cum sa mentinem casa curata fara efort
Trenduri in materie de culori pentru anul 2015 Trenduri in materie de culori pentru anul 2015
Pregatirea casei inainte de a pleca in vacanta Pregatirea casei inainte de a pleca in vacanta

Vezi mai multe articole