Bancile trebuie sa inceapa sa execute masiv proiectele imobiliare - 22 octombrie 2010

22 octombrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Reff: In viitorul apropiat am putea vedea primele proiecte imobiliare nefinalizate preluate de banci
Analistii sustin ca prin executarea silita a dezvoltatorilor piata se va prabusi cu 60% si astfel se va ajunge la pretul real
 
Bancile puteau fi mult mai agresive decat pana acum, contractele de finantare permitandu-le asta, dar in viitorul apropiat ar putea aparea primele proiecte imobiliare preluate de creditori, conform Reff&Asociatii, care noteaza ca activele administrate profesionist vor fi sustinute in continuare. Reprezentantii firmei de avocatura considera insa ca preluarea de catre banci a unor proiecte imobiliare ar trebui tratata cu maxima prudenta. "La finantarile de proiecte imobiliare clauzele din contractele de finantare sunt mai dure decat la alte tipuri de imprumuturi, pentru ca, pana la finalizare, proiectul nu genereaza suficiente venituri. De aceea, in majoritatea contractelor de finantare de proiect imobiliar exista situatii de incalcare a unora dintre clauze", a declarat Andrei Burz-Pinzaru, avocat partener Reff&Asociatii, afiliata Deloitte Romania, potrivit Mediafax.
In functie de prevederile contractului de credit, incalcarea acestor clauze poate da dreptul bancii sa ceara rambursarea anticipata a creditului sau sa treaca la executarea silita. "In multe cazuri, banii investitorilor au intrat in teren, sursele de finantare pentru dezvoltarea imobiliara propriu-zisa fiind antecontractele si creditul bancar. In contextul crizei, au aparut in mod firesc situatii in care, spre exemplu, anumiti indicatori financiari prevazuti in contractele de credit nu au mai putut fi respectati", a explicat Burz-Pinzaru.
 
Schnecker: Fondurile acestor proiecte stau la granita Romaniei de 2 ani
 
Consultantul financiar Niels Schnecker ne-a declarat ca una dintre problemele principale ale bancilor sunt creditele neperformante date dezvoltatorilor imobiliari, care nu si-au finalizat proiectul. "De un an de zile tot spun ca aici a fost si va fi cea mai mare problema a bancilor. Creditele neperformante, mai ales la dezvoltatori care nu sunt executati de banci si nu inteleg de ce, pentru ca este clar ca acela nu va mai termina in veci proiectul. Daca nu a avut bani acum, e clar ca nu are de unde sa faca rost de altii, mai ales ca nicio banca nu-l va mai imprumuta. Trebuie sa vedem executari silite masive pentru a prabusi cu 60% piata si astfel sa se revina la pretul real. Fondurile de salvare pentru aceste proiecte stau la granita Romaniei de 2 ani, nu inteleg ce asteapta bancile de nu ii executa'', a declarat, pentru Curierul National, Niels Schnecker, care a adaugat ca in Ungaria aceste fonduri au salvat sectorul imobiliar, iar preturile apartamentelor sunt rezonabile.
 
Banca vrea banii, si nu proiectul
 
Andrei Burz-Pinzaru a adaugat ca bancile nu au trecut la executari silite deoarece in multe situatii acestea continua sa creada in proiectele respective, iar realitatea a aratat ca o executare silita nu va duce la recuperarea sumelor datorate pentru ca vanzarea nu se materializeaza intotdeauna. Totodata, o executare silita poate fi blocata prin deschiderea procedurii insolventei. "Argumente juridice si economice au dus la evitarea unui val de executari silite. Proiectele bune, bine gandite din punct de vedere a ceea ce ofera, a pietei careia se adreseaza si care beneficiaza de un bun management vor fi sprijinite in continuare de banci. In definitiv, interesul bancii nu este de a executa silit, ci de a avea un imprumutat capabil sa plateasca dobanda si sa ramburseze creditul", a adaugat reprezentantul Reff&Asociatii.
In opinia sa, in cele mai grave situatii, in care nu exista o optiune fezabila de restructurare, bancile vor avea in vedere preluarea unor proprietati pentru a le conserva si eventual valorifica ulterior in conditii mai bune in piata. "Cred ca vom vedea si proiecte imobiliare nefinalizate preluate de banci, direct sau prin anumite vehicule de investitii, chiar daca asemenea operatiuni nu vor fi facute publice imediat. Din punct de vedere economic este normal ca acest lucru sa se intample, cand unii au bani si altii nu. Este important de spus insa ca asemenea preluari nu se vor produce in cazurile in care exista o buna gestionare a proiectelor de catre actualii proprietari si administratori, cazuri in care se vor cauta solutii alternative amiabile", a mai afirmat reprezentanul Reff&Asociatii.
 
Prin vanzarea proiectului, toti au de castigat
 
Consultantul financiar Niels Schnecker ne-a mai mentionat ca daca banca ar incepe executarea silita a dezvoltatorilor si ar vinde proiectele altui dezvoltator la preturi mai mici, si-ar recupera si ea o parte din creante. "Chiar nu inteleg de ce nu-i executa ca sa poata vinde proiectele altui dezvoltator. Banii nu-i va mai putea recupera oricum de la dezvoltatorul initial, iar daca tine proiectul nu are ce face cu el, si oricum e obligata dupa un an sa-l vanda. Daca vinde proiectul altui dezvoltator la preturi mai mici, acela il va termina si il va vinde populatiei la preturi mai mici pentru ca el nu a bagat ca altii milioane de euro in acel proiect si ii convine, iar banca trebuie doar sa treaca diferenta pe pierdere, care oricum e o pierdere mai mica, decat daca nu ar vinde proiectul. De exemplu, daca acum se vinde cu 1.000 euro/mp, banca vinde proiectul cu 200-300 euro/mp, iar dezvoltatorul il va vinde clientilor cu 500 euro/mp. Asa toata lumea are de castigat, banca isi recupereaza din bani, dezvoltatorul final face si el profit, iar clientul cumpara apartamentul la o treime din pretul initial, care de altfel este si pretul real al pietei'', a explicat Schnecker. Acesta a mai afirmat ca bancile nu au executat silit dezvoltatorii pentru ca "au stat comod pe profit facut pe spinarea creditelor date statului''. "Faptul ca Ministerul Finantelor se imprumuta saptamanal le-a creat bancilor un client fidel, si bun platnic. Acestea au stat comod pe profitul facut pe spinarea creditelor date statului, dar acum nu prea mai merge, si vor incepe sa execute silit dezvoltatorii'', a explicat consultantul financiar.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Noutati din industria imobiliara: cum influenteaza criza pandemica piata imobiliara? Noutati din industria imobiliara: cum influenteaza criza pandemica piata imobiliara?
Speculatiile au scumpit terenurile din Zona Metropolitana Bucuresti Speculatiile au scumpit terenurile din Zona Metropolitana Bucuresti
Preturile locuintelor scad pana in 2009 Preturile locuintelor scad pana in 2009
Bucur Residence, in zona Unirii Bucur Residence, in zona Unirii
In 2010, preturile locuintelor in Spania vor suferi cea mai mare scadere - 01 februarie 2010 In 2010, preturile locuintelor in Spania vor suferi cea mai mare scadere - 01 februarie 2010
Tarife - Plata gazelor la kWh Tarife - Plata gazelor la kWh

Vezi mai multe articole