Biblioteca Centrala

Biblioteca Centrala

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Biblioteca Centrala Universitara a fost inaugurata la 14 martie 1885 ca un dar regesc pentru studentimea bucuresteana, sub denumirea “Fundatia Universitara Carol I”. In 1948, prin decret, Fundatia Universitara Carol I este desfiintata ca institutie particulara si ia fiinta Biblioteca Centrala Universitara “C. I. Parhon” din Bucuresti, care isi organizeaza activitatea in functie de necesitatile invatamantului superior, restructurat in urma reformei invatamantului.In 1963, biblioteca devine si centru national de dotare cu publicatii romanesti a lectoratelor de limba, literatura si civilizatie romaneasca din strainatate.

In prezent, Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti este o structura biblioteconomica integrata, formata dintr-o unitate centrala cu profil enciclopedic, 12 biblioteci filiale specializate, functionand pe langa facultatile Universitatii din Bucuresti, doua biblioteci de camine studentesti, o biblioteca filiala in cadrul Ministerului Educatiei Nationale si o biblioteca in cadrul Muzeului de Istorie Nationala “Grigore Antipa”. 

Colectiile Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti totalizeaza 2.063.103 unitati de inregistrare, cuprinzand o tipologie documentara diversa (carti, publicatii seriale, manuscrise, microcopii, materiale audiovizuale, alte categorii de colectii).Colectia unitatii centrale are o structura enciclopedica si cuprinde documente reprezentative din toate domeniile cunoasterii romanesti si straine.Colectiile bibliotecilor filiale de pe langa facultati sunt specializate pe profilul facultatilor si domeniilor adiacente. 

Un loc aparte in dezvoltarea colectiilor de publicatii ale Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti ocupa schimbul international de publicatii. Activitatea de informare documentara a Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti este determinata de dezvoltarea cercetarii in diferite domenii ale stiintei si culturii, de orientare si a continutul stiintific al invatamantului universitar.

Biblioteca elaboreaza indici de reviste, ghiduri bibliografice, bibliografii la cerere. Anual, Biblioteca editeaza Breviarul metodologic “Informatie si formatie” si Pliantul Bibliotecii Centrale Universitare care se inmaneaza fiecarui student in cadrul actiunii complexe cunoscute sub titlul generic “Zilele bibliotecii”, organizata special pentru incepatori. Biblioteca este angajata activ in dezvoltarea si modernizarea practicii de biblioteca, in aprofundarea campului teoretic specific, in promovarea performantei domeniului, in organizarea la nivel national a miscarii biblioteconomice universitare. 

Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti este prima biblioteca universitara integral informatizata din . Procesul de informatizare a fost inceput in 1990 prin introducerea in CDS-ISIS a documentelor intrate in biblioteca dupa 1990. Din 1994 s-a trecut la folosirea unui nou sistem integrat de biblioteca-VUBIS. Din 1995, Biblioteca Centrala Universitara are acces complet si permanent la INTERNET si la posta electronica. Prin World Wide Web pot fi accesate variate surse de informatii-pagini de prezentare a diferitelor institutii si organisme nationale si internationale, baze de date bibliografice etc. 

Din 1996, Biblioteca Centrala Universitara ofera utilizatorilor sai, pe baza unui contract incheiat cu OCLC, posibilitati de accesare a serviciului First Search-OCLC (Online Computer Library Center). S-au elaborat programe de informatizare pentru bibliotecile facultatilor de Fizica, Drept, Biologie-sectia Botanica, Geografie, Geologie-sectia Inginerie Geologica si Geofizica, a caror concretizare este in curs.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

5 imagini inedite pe care sa le ai pe peretii locuintei 5 imagini inedite pe care sa le ai pe peretii locuintei
Pamant, apa si aer... Mercedes Pamant, apa si aer... Mercedes
Tapetul decorativ mai modern ca niciodata Tapetul decorativ mai modern ca niciodata
Casa Poporului Casa Poporului
Muzeul Literaturii Romane Muzeul Literaturii Romane
Palatul Mogosoaia Palatul Mogosoaia

Vezi mai multe articole