Lampile Berger - design, arome, igiena

Lampile Berger - design, arome, igiena

09 iulie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Lampile Berger au fost create in 1898 in Franta, de catre farmacistul Maurice Berger, scopul lor initial fiind acela de a steriliza camerele de spital. In decurs de peste 100 de ani, aceste lampi au devenit un nume comun in domeniul parfumurilor de casa, cunoscute in intreaga lume sub denumirea de «Parfums de Maison».
 
Istorie si concept
La inceput, lampa Berger a fost o prisma de sticla, continand un lichid inodor, pe care francezii au adoptat-o ca fiind procedura predilecta de purificare si parfumare a locuintelor. Faptul ca persoane celebre, precum Jean Cocteau sau Pablo Picasso, au facut o pasiune pentru ele, a transformat aspectul utilitar intr-o moda. Ceea ce fusese pana atunci un obiect sanitar, a devenit un accesoriu nelipsit dintr-o casa cu pretentii. De la prisma simpla de sticla s-a trecut la adevarate obiecte de arta confectionate din ceramica, portelan sau cristal, lampile Berger fiind in permanenta o sursa de inspiratie si o provocare pentru mari designeri. Varietatea de forme geometrice, ovale, dreptunghiulare sau paralelipipedice, cu muchii drepte sau rotunjite, culori diferite si modele in relief, toate acestea isi gasesc cu usurinta locul potrivit in spatii clasice sau contemporane. Lichidului inodor utilizat de Berger i s-au adaugat o multime de esente fine si seducatoare, parfumuri intense si persistente care imprima unei case atitudinea dorita. Parfumurile de casa sunt create special pentru aceste lampi, in diferite arome florale, tonice sau relaxante. Astfel, lampile Berger sunt privite astazi in diverse feluri, de la obiecte utile sau de decor interior, accesibile tuturor, pana la obiecte de arta, unicate sau in serii limitate, care pot fi colectionate.
Principiul de functionare are la baza combustia catalitica. Lampa are trei componente: recipientul propriu-zis, cu un anumit design, arzatorul si un capac cu rol de stingator si difuzor de mirosuri. Recipientul se umple cu lichidul ales in functie de parfumul dorit, lichid care este de fapt un amestec de alcool izopropilic, apa pura si parfumuri. Arzatorul este unul complex, de tip catalitic, la suprafata de cataliza avand loc o serie de reactii chimice. Odata aprins arzatorul, flacara este supradimensionata; ea scade dupa aproximativ 2 minute, moment in care i se pune capacul si se lasa 20-30 de minute sa difuzeze. Cu ajutorul acestui catalizator, la o temperatura ridicata, si a compusului lichid special, aerul este purificat, distrugandu-se cea mai mare parte a bacteriilor si inlaturandu-se mirosurile neplacute.
 
Efecte
- distrugerea intr-o mare proportie a microorganismelor din aer, impiedicand astfel propagarea lor (eliminarea in proportie de aproximativ 93% a virusilor);
- eliminarea mirosurilor neplacute, cum ar fi cele de tutun sau alimente;
- difuzarea unui parfum placut de interior, ales in functie de preferinte.
 
Recomandari
Se recomanda ca lampa Berger sa fie folosita o data pe saptamana, iar in cazuri de epidemii, o data pe zi. Ca un plus al efectelor benefice ale acesteia este faptul ca, daca in lichidul folosit la ardere se adauga o baza de o-fenilfenol, sunt distrusi cu o eficienta de 90% si virusii H1N1. Utilizarea este contraindicata persoanelor astmatice si se foloseste ponderat in preajma femeilor insarcinate si a bebelusilor.
Daca va hotarati sa achizitionati un astfel de obiect, trebuie sa fiti atenti la cine si ce vinde, care este provenienta produsului. Preturile variaza intre 30 de euro si mii de euro, crescand in functie de designul recipientului si de materialul din care este confectionat. Un flacon de lichid parfumat de 500 ml poate costa aproximativ 15 euro, iar pretul creste cu cat parfumul este mai sofisticat sau natural.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Hearst Castle Hearst Castle
Manastirea Antim Manastirea Antim
Casa Poporului Casa Poporului
Birouri personalizate Birouri personalizate
Castigatori | A' Design Award & Competition Castigatori | A' Design Award & Competition
Foisorul de Foc Foisorul de Foc

Vezi mai multe articole