BNR "asmute" Protectia Consumatorilor pe banci

19 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

BNR „asmute“ Protectia Consumatorilor pe banci
 
Banca centrala a cerut ANPC-ului sa verifice bancile la care aceste diferente sunt foarte mari
 
Bancherii, la randul lor, dau vina pe BNR pentru blocarea creditului ipotecar si vor norme de imprumut mai “blande”
 
Banca Nationala acuza bancile ca diferenta dintre dobanzile cerute la credite si cele acordate la depozite este prea mare. BNR a invitat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sa ancheteze bancile care dau dobanzi de circa 10% la depozite, deci banilor pe care ii iau de la populatie, dar care percep dobanzi de pana la 35% cand vine vorba sa dea imprumuturi, dupa cum a declarat marti Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
 
ANPC-ul spune ca este nevoie de o lege noua
 
 
ANPC-ul insa nu are in acest moment acoperirea legala sau instrumentele necesare pentru a verifica acest fenomen din sistemul bancar. “Acum nu avem instrumentele necesare pentru a face astfel de anchete. Avem un act normativ care ar putea ajunge maine (miercuri, n.r.) sa fie discutat in sedinta de Guvern. Acest act normativ ne va permite sa supraveghem mai bine acest fenomen”, ne-a declarat Dan Vlaicu, presedintele ANPC. Actul normativ cuprinde, prin altele, interzicerea introducerii unor comisioane noi, care nu au fost mentionate in contractul initial, sau marirea celor deja aplicate.
 
Consilierul guvernatorului BNR a declarat si el ca este nevoie de o separare clara intre cele doua tipuri de actiuni, fiind normal ca BNR sa se ocupe de politica monetara iar partea de supraveghere si amendare a bancilor sa apartina ANPC-ului.
 
„Ma intreb ce conditii ale pietei s-au schimbat, ca sa ai o marja de trei si jumatate. BNR nu mai merge pe aceeasi mana cu ANPC, care trebuie sa isi ia rolul in primire si sa ia masuri. Va fi foarte complicat, pentru ca ne trebuie structuri specializate“, a spus Vasilescu.
 
Diferenta e dubla, chiar si in conditii de criza
 
Diferenta dintre cele doua tipuri de dobanzi, la primit si la dat, care urca pana la 20% in mult cazuri, desi are printre cauze si criza financiara, este mult mai mare decat ar trebui, dupa cum sustin unii expertii financiari.
“In mod normal, diferenta dintre cele doua tipuri de dobanzi ar trebui sa fie de 3% pana la 8% sa zicem. In vreme de criza poate urca pana la 10%, dar nu mai mult. Este intr-adevar foarte mare la noi. Este o marja de risc foarte mare aplicata de banci”, ne-a declarat Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari CFA Romania. Aceasta diferenta mare inseamna, in practica, faptul ca bancile iau 10.000 de euro, de exemplu, intr-un depozit, pentru care ofera o dobanda de 10-14%, dupa care acesti bani sunt dati mai departe unui alt client, sub forma de credit, cu o dobanda care poate ajunge sau chiar depasi 30%.
 
Bancherii sunt interesati insa de alte subiecte. Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat marti ca bancile vor cere BNR modificarea normelor de creditare impuse de banca centrala incepand de la sfarsitul lunii august, pentru ca noile conditii au blocat imprumuturile ipotecare. Raspunsul BNR a fost unul scurt si sec: „Le-am spus bancilor, la adoptarea Regulamentului, ca dupa trei luni vom analiza efectele aplicarii lui. Altceva nu comentam, asteptam observatiile lor”, a spus Vasilescu.
 
„Acum nu avem instrumentele necesare pentru a face astfel de anchete. Avem un act normativ care ar putea ajunge maine (miercuri, n.r.) sa fie discutat in sedinta de guvern. Acest act normativ ne va permite sa supraveghem mai bine acest fenomen” - Dan Vlaicu (presedintele ANPC)
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

BRAVO EUROPA a sustinut Habitat for Humanity Romania cu acoperisuri in valoare de 40.000 de euro BRAVO EUROPA a sustinut Habitat for Humanity Romania cu acoperisuri in valoare de 40.000 de euro
Investitiile in imobiliare au franat in ultimul semestru - 03 Februarie 2009 Investitiile in imobiliare au franat in ultimul semestru - 03 Februarie 2009
Cat aloca romanii pentru pavajul curtilor Cat aloca romanii pentru pavajul curtilor
Miele lanseaza plita cu hota integrata si sistem automat de control Miele lanseaza plita cu hota integrata si sistem automat de control
Miele Constanta, primul magazin propriu din afara Capitalei, vanzari de 250.000 de euro in primul an de la deschidere Miele Constanta, primul magazin propriu din afara Capitalei, vanzari de 250.000 de euro in primul an de la deschidere
Romanii amana momentul in care vor schimba gresia si faianta - 16 Iulie 2009 Romanii amana momentul in care vor schimba gresia si faianta - 16 Iulie 2009

Vezi mai multe articole