Curentul se scumpeste, incepand de maine, cu aproape 5%

30 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Energia electrica se va scumpi, incepand de maine, cu 4,72% din cauza scumpirii gazelor si debitului scazut al Dunarii. Populatia a fost luata prin surprindere de aceasta decizie a ANRE pentru ca, la finele lui iunie, autoritatea a anuntat ca urmatoarea scumpire a fost stabilita pentru 1 ianuarie 2007. 
 
Potrivit ANRE, absenta acestei masuri la momentul actual ar fi generat pierderi suplimentare la producatori, ceea ce ar fi determinat o crestere mai drastica a pretului la energie pentru consumatorii finali captivi in anul 2007. Ultima scumpire la energie electrica a avut loc la 1 ianuarie 2006, cand tarifele au crescut cu 1,85%. Pe langa scumpirile din decembrie ale electricitatii, populatia se va confrunta si cu o alta problema: stocurile de carbune ar putea fi insuficiente pentru a iesi din iarna.
 
Pretul energiei electrice va creste, incepand de maine, cu pana la 4,72% din cauza scumpirii gazelor naturale si debitului scazut al Dunarii. Populatia a fost luata prin surprindere de aceasta decizie a ANRE pentru ca, la finele lui iunie, autoritatea a anuntat ca urmatoarea scumpire a fost stabilita pentru 1 ianuarie 2007.
 
Populatia si companiile cu un consum energetic mic vor plati in medie cu 4,72% mai mult pentru electricitatea consumata, incepand de maine, in principal ca efect al cresterii pretului la gaze naturale si a debitului scazut al Dunarii care a influentat in sens negativ productia de electricitate.
 
Potrivit unui comunicat al ANRE, in urma analizei efectuate asupra „situatiei din sectorul energiei electrice generate de hidraulicitatea redusa pe Dunare in ultima perioada, a disfunctionalitatilor din alimentarea cu carbune, asociata cu cresterea preturilor la gazele naturale, a rezultat necesitatea devansarii termenului de ajustare a pretului la energia electrica pentru consumatorii finali captivi de la 1 ianuarie 2007 la 1 decembrie 2006“.
 
Comunicatul ANRE mentioneaza ca absenta acestei masuri la momentul actual ar fi generat pierderi suplimentare la producatori, ceea ce ar fi determinat o crestere mai drastica a pretului la energia electrica pentru consumatorii finali captivi in anul 2007. Ultima scumpire la energie electrica a avut loc la 1 ianuarie 2006, cand tarifele au crescut cu 1,85%. Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a aprobat la finele lunii trecute majorarea intre 8,1% si 8,5% a pretului gazelor naturale la consumatorii captivi (casnici si industriali cu un consum redus) incepand din 11 noiembrie.
 
La fel ca si in cazul gazelor naturale, autoritatile de reglementare una zic si alta fac. Presedintele ANRE, Nicolae Opris, anunta, la jumatatea acestui an, ca preturile la electricitate nu se vor modifica decat anul viitor, datorita evolutiei favorabile a productiei Hidroelectrica si a ritmului inferior celui estimat pentru cresterea pretului la gaze.
Opris estima, la acea data, ca viitoarea majorare va avea loc la inceputul anului 2007 cu aproximativ 4,5%, daca rata inflatiei din acest an nu va depasi 5%, tinta bancii centrale.
 
Pe langa scumpirile din decembrie ale electricitatii, populatia se va confrunta si cu o alta problema: stocurile de carbune ar putea fi insuficiente pentru a iesi din sezonul rece. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut, ieri, ministrului economiei si comertului, Codrut Seres, sa faca o noua analiza a stocurilor de combustibil pentru iarna si, in plus, sa-i trimita o informare cu toate firmele care au contracte de achizitie in energie. Tariceanu a solicitat ca Ministerul Economiei si Comertului sa analizeze din nou stocurile de combustibil, in special cele de carbune. Seres a mai anuntat, in cursul acestei saptamani, ca firmele de pe piata gazelor asteapta de la ANRGN sa faca public calendarul scumpirilor la gaze.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

SYMMETRICA: Cele mai noi tendinte in amenajarea gradinilor SYMMETRICA: Cele mai noi tendinte in amenajarea gradinilor
Adunarea generala poate prevedea in buget cheltuieli pentru interventii de urgenta Adunarea generala poate prevedea in buget cheltuieli pentru interventii de urgenta
Consolidarea cladirilor: si refuzul se plateste Consolidarea cladirilor: si refuzul se plateste
Casele, asigurate obligatoriu la vara Casele, asigurate obligatoriu la vara
Apartamente noi abia in 2007 Apartamente noi abia in 2007
Primaria Brasov ajuta tinerii Primaria Brasov ajuta tinerii

Vezi mai multe articole