on

Cand ar trebui sa te ocupi de reparatia acoperisului si cum alegi meseriasul potrivit pentru aceasta lucrare?

26 martie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nu sunt putine cazurile cand am primit pe adresa redactiei noastre tot felul de exemple de lucrari executate in mod necorespunzator ori realizate cu materiale neconforme. De asemenea, nu putine sunt cazurile cand ne-au fost semnalate lucrari abandonate la jumatate chiar de echipa de mesteri contractata si platita in avans. Prin urmare, consideram ca este esential sa vorbim despre aspectele pe care trebuie sa le avem in vedere atunci cand alegem un meserias care se se ocupe de reparatia acoperisului.

 

Totusi, inainte de a vorbi despre modul in care alegem mesterii care ofera servicii de reparatii acoperisuri este important sa vorbim putin si despre momentul in care un acoperis necesita reparatii sau inlocuire completa.

 

Dupa o anumita perioada de utilizate, fiecare acoperis necesita fie cateva reparatii minore, fie chiar o inlocuire completa. Este important sa mentionam ca starea acoperisului are un impact major atat asupra sigurantei cladirii, cat si a oamenilor, dar are si un rol deosebit si in estetica locuintei. Mai mult decat atat, un acoperis depasit ca performanta isi va spune cuvantul si in ceea ce priveste facturile lunare, caci aproximativ 20-25% din pierderile energetice ale unui imobil au loc prin acoperis sau terasa.

 

Cand este recomandat sa repari acoperisul si cand este recomandat sa il inlocuiesti?

 

 

Spre deosebire de problemele din interiorul locuintei care poti fi observate, de cele mai multe ori, imediat de la aparitie, uzura acoperisului nu este la fel de evidenta. Prin urmare trebuie sa realizam periodic atat verificari, cat si lucrari de mentenanta. Specialistii recomanda ca aceste verificari si lucrari sa fie realizate cel putin o data pe an, imediat dupa incheierea sezonului rece, dar si dupa fiecare furtuna puternica.

 

Atunci cand verificam starea acoperisului ne vom uita dupa scurgeri, tigle sparte, deformate sau chiar tigle care lipsesc, mucegai si crapaturi in pereti. In cazul unei invelitori din taba faltuita ne vom uita dupa urme de lovituri si rugina. De asemenea, vom verifica si starea elementelor de sustinere, precum stalpi sau grinzi, acestea nu trebuie sa fie putrede, fisurate sau deformate ori afectate de daunatori.

 

Cum decidem intre inlocuire sau reparare? Iata 3 factori esentiali care ne vor ajuta sa ne decidem daca optam pentru reparatie sau pentru inlocuire.

 

  1. Varsta acoperisului – Foarte multi producatori ofera o garantie de aproape 50 de ani pentru invelitorile ceramice si mai mici de 15 ani pentru cele din metal. Daca la verificari invelitoarea prezinta mici defecte, precum cateva tigle sparte sau lipsa se poate opta pentru inlocuirea acestora. Dar daca invelitoarea prezinta defecte majore si atinge limita superioara a perioadei de garantie, cel mai indicat ar fi sa optam pentru inlocuirea ei.
  2. Calitatea elementelor de sustinere – daca lemnul este profund afectat nu vom vorbi in niciun caz de lucrari de reparatie, pentru ca un astfel de acoperis pune in pericol siguranta locuitorilor. Insa daca sunt doar cateva elemente afectate de apa, spre exemplu – se poate opta pentru inlocuirea lor.
  3. Costul – in unele cazuri va costa mai mult sa reparam, decat sa inlocuim.

 

 

Dar exista si situatii in care inlocuirea acoperisului este evident operatiunea potrivita, spre exemplu atunci cand se doresc modificari ale volumetriei spatiului locuit si extinderi ale acestuia, dar si atunci cand se doreste inlocuirea solutie initiale de invelire.

 

Chiar daca planuim sa apelam la firme de constructii pentru refacerea totala a acoperisului sau fie ca avem nevoie de cateva reparatii, trebuie sa avem in vedere ca acestea ar fi bine sa se realizeze in sezonul cald, astfel minimizam riscul afectarii intregului proiectului in perioadele lungi de precipitatii.

 

 

Atat la inlocuirea, cat si la repararea unui acoperis calitatea materialelor este esentiala, insa o importanta la fel de mare trebuie acordata si montajului. Prin urmare, iata cateva aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi mesterul pentru aceasta operatiune:

 

  1. Experienta - Primul pas este acela de a verifica de cat timp ofera servicii de montaj si reparatii acoperisuri, aceasta verificare ar trebuie sa includa inclusiv calificarile obtinute in timp. De asemenea, pentru ca vorbim de lucru la inaltime, trebuie sa ne asiguram ca mesterul pe care il vom alege are cel putin un curs de alpinism utilitar.
  2. Garantie - Cu totii ne simtim mai in siguranta atunci cand primim o garantie de n zile sau ani. Prin urmare, chiar daca vorbim de un serviciu, trebuie sa stim inca de la inceput daca mesterul cu care vom colabora ne ofera sau nu garantie pe lucrarile efectuate.
  3. Oferta primita – Pretul platit ne va face de multe ori sa optam pentru un anumit serviciu in defavoarea altuia. Cu cat primim mai multe oferte, pentru acelasi serviciu, cu atat ne putem da seama mai usor de corectitudinea pretului cerut.
  4. Date concrete – Atunci cand vorbim de o lucrare importanta, precum repararea sau inlocuirea acoperisului, trebuie sa primim un estimat cat mai corect atat in ceea ce priveste materialele necesare, cat si in ceea ce priveste timpul dedicat finalizarii lucrarii. Aceste lucruri nu trebuie discutate doar la telefon, ci si la fata locului.
  5. Detaliile fac diferenta – Multi dintre noi asociaza lucrarile de constructie cu mult deranj, praf si moloz. Daca mesterul pe care il alegem se ocupa inclusiv de achizitia si transportul materialelor, cat si de curatenia de dupa si de preluarea molozului, e un avantaj demn de luat in calcul.
  6. Recenzii – parerea altor clienti ar trebuie sa fie un indiciu important in ceea ce priveste calitatea lucrarilor.

 

 

Reparatia sau inlocuirea acoperisului sunt lucrari esentiale, prin urmare ai nevoie de o echipa de profesionisti. Citeste si articolul Orice lucrare are nevoie de mesteri priceputi si descopera cum te poate ajuta platforma Mesteri Locali sa gasesti cel mai priceput meserias pentru lucrarea ta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Oaza verde de pe acoperis Oaza verde de pe acoperis
Calcul acoperis – Cum calculez corect necesarul de tigla metalica Calcul acoperis – Cum calculez corect necesarul de tigla metalica
Tot ce trebuie sa stii despre acoperisul verde Tot ce trebuie sa stii despre acoperisul verde
Izolarea acoperisului Izolarea acoperisului
Pregateste-te de iarna cu cele mai bune carlige de jgheab Pregateste-te de iarna cu cele mai bune carlige de jgheab
Importanta montarii corecte a parazapezilor pe acoperis Importanta montarii corecte a parazapezilor pe acoperis

Vezi mai multe articole