Caramida aparenta, un finisaj rafinat

04 iulie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Alegerea unui finisaj potrivit pentru faţada sau terasa casei, ori pentru interioarele mai pretenţioase precum crama sau mansarda, poate ridica nenumarate probleme de gust.
O simpla tencuiala nu da bine in toate cazurile, beneficiarii cautand variante mai speciale. O suprafaţa cu un fi nisaj potrivit da un aer special interiorului sau exteriorului respectiv, insa si investiţia va fi pe masura. Prin urmare, o placare cu piatra naturala sau caramida aparenta va adauga mult la aspectul final al locuintei.

Noi am ales sa facem o demonstraţie de placare folosind caramida aparenta. In opţiunea noastra am ţinut cont de un amanunt extrem de important: acest material are in principal rol decorativ, dar in acelasi timp protejeaza peretele impotriva umezelii. Pentru aplicarea pieselor pe suprafaţa verticala se foloseste acelasi adeziv utilizat si in cazul montarii faiantei. Consumul orientativ de adeziv este de 1,8 kg/mp, uscarea relative survenind la 24 de ore, interval dupa care suprafaţa poate fi chituita.

O mare importanţa, in cazul unei astfel de placari, o are calitatea suprafeţei-suport. Daca peretele este denivelat atunci acesta necesita o corectare prin gletuire. Abia dupa ce peretele este perfect drept poate fi placat.
Placajul cu caramida aparenta este extrem de fiabil, din acest motiv nu este necesara impregnarea suprafeţei cu vreun produs avand rol protector. Exista si situaţii speciale, spre exemplu in zonele cu poluare ridicata, cand se pot folosi soluţii hidrofuge menite a proteja placajul impotriva murdariei si facilita curaţarea suprafetei.

Detalii de design
O crama sau o terasa finisate in aceasta maniera genereaza o atmosfera intima si relaxanta. Stilul rustic se potriveste in mod ideal cu o masa si niste banci din lemn masiv, colorate intr-o nuanţa apropiata de cea a pereţilor. De asemenea, aproape orice element decorativ in maniera rustica poate fi integrat cu succes in spaţiile fi nisate cu caramida aparenta.
Totusi, aceste placari se integreaza bine si in alte stiluri de corative, sfatul nostrum fiind sa se consulte inainte un designer specializat. Astfel se poate evita alaturarea inestetica a unor elemente incompatibile.

Montare caramida aparenta

1. Pentru inceput, in cazul in care se constata ca suprafata prezinta denivelari se aplica un strat de glet.
2. Dupa uscarea completa a peliculei de glet se recomanda amorsarea zonei ce urmeaza a fi placata.
3. Grundul aplicat va fi lasat sa se usuce iar amorsarea se va verifica inainte de a se incepe placarea.
4. Mesterii prepara in mod mecanic adezivul pentru caramida aparenta.
5. Aplicarea adezivului se face, ca si in cazul placarilor ceramice, cu o gletiera cu dinti de 10 mm.
6. Placarea incepe de jos in sus si de la stanga spre dreapta. Placile se aplica printr-o simpla presare.
7. La anumite interval de timp se poate verifica planeitatea placarii, folosind o nivela cu bula.
8. Timpul de ajustabilitate a produsului este de aproximativ 20 de minute.
9. Distantierele au un rol foarte important in aceasta operatiune. Ele vor facilita formarea rosturilor de dilatatie, elemente obligatorii la o placare.
10. Imbinarea pieselor de caramida cu accente de culori diferite da o senzatie extrem de placuta privitorului.
11. Chituirea rosturilor este penultima operatiune. Aceasta se poate concentra doar pe rosturi sau se poate intinde pe toata suprafata placarii, daca se urmareste uniformizarea culorii.
12. La final, surplusul de chit se indeparteaza cu un burete umezit. Nu-i de mirare ca rezultatul este unul spectaculos.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pereti a la nature Pereti a la nature
Panta de scurgere Panta de scurgere
Cuier pentru copii - bricolaj Cuier pentru copii - bricolaj
DIY - Lucruri dragute din obiecte vechi DIY - Lucruri dragute din obiecte vechi
DIY – cum sa construiesti un gratar din caramida DIY – cum sa construiesti un gratar din caramida
Buchete de mireasa – Care sunt cele mai fermecatoare flori? Buchete de mireasa – Care sunt cele mai fermecatoare flori?

Vezi mai multe articole