on

Casa DOC: locuinta de pe malul Dunarii care si-a facut loc printre marile proiecte internationale

08 februarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Care a fost ultima veste buna pe care ai auzit-o despre arhitectii romani in ultima vreme? Daca nu poti da un raspuns imediat, iti oferim noi una: candidatura la concursul international Building of the Year 2018 a proiectului DOC realizat de Lime Studio. Ce inseamna aceasta prezenta pe lista scurta a competitiei, ce reprezinta Lime Studio si cum arata proiectul DOC, vom descrie in continuare.

“Talentul nu este suficient, trebuie sa stii sa-l vinzi”

Lime Studio este un studio de design si arhitectura fondat in 2012 de catre Roxana si Silvia, doua tinere studente la Facultatea de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti. Ele ne-au povestit cum au reusit sa faca primii pasi spre dezvoltarea unei afaceri intr-un domeniu in care reusita nu este garantata.

“Ne cunoastem de 10 ani si suntem amandoua absolvente ale aceleiasi facultati, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu. Am finalizat cursurile facultatii in 2014, iar din septembrie 2017 am devenit arhitecti cu drept de semnatura.

Facultatea a fost locul in care ne-am cunoscut, ne-am imprietenit si am infiintat o firma impreuna inca din anul 4 de facultate (2012), devenind astfel co-fondatoarele biroului de arhitectura Lime Studio si colaboratoare pentru firma la care am lucrat in paralele pe toata perioada stagiului, Arhitect Studio CN.

Desi firma a fost inregistrata cu obiect principal de activitate, arhitectura, initial a functionat ca un atelier de creatie. Dupa finalizarea facultatii, am infiintat un punct de lucru in Bucuresti.  In acest domeniu nu mai este demult suficient sa fii talentat pentru a avea succes, ci este foarte important sa stii sa iti vinzi talentul, dar, mai ales, sa faci echipa cu persoanele potrivite.

Primul proiect pe care l-am realizat nu ne-a adus mai mult de 1000 de euro. Un inceput nu foarte spectaculos, dar promitator, mai ales ca, la vremea aceea, in 2012, eram inca studente in anul 4.

Ne-am inceput activitatea oficial ca proiectant general (arhitectura si instalatii), prin realizarea unui magazin de mici dimensiuni al unei retele de magazine de telefonie, pentru care lucram si in prezent. In 5 ani de colaborare am realizat 8 magazine de acest tip.

In prezent oferim servicii complete de proiectare de arhitectura, arhitectura de interior, design si consultanta sau managementul constructiei si colaboram cu ingineri pe toate tipurile de instalatii precum si pe rezistenta.”

Cum a aparut proiectul DOC

Aparent, arhitectele de la Lime Studio nu pierd sansa de a gandi proiecte noi nici macar in momentele de relaxare. Astfel, le-a venit ideea amenajarii unui vechi ponton pe Dunare din apropiere de orasul Calarasi, iar apoi a venit si sustinerea pe care o cautau pentru implementare. Povestesc Roxana si Silvia:

“Deseori ne petrecem timpul liber pe malul Dunarii in zona Calarasi, deoarece suntem si iubitoare de sporturi acvatice. Asa, am ajuns la concluzia ca orasele din Romania care au deschidere la Dunare prezinta un potential crescut pentru acest gen de activitati, dar pontoanele existente nu au fost niciodata vazute ca oportunitati arhitecturale si de design. Am avut noroc de un beneficiar interesat de acest fenomen si asa am inceput primele schite pentru ceea ce urma sa devina DOC, o casa plutitoare multifunctionala.

A fost nevoie ca in procesul de constructie sa tinem cont de context si comunitate si a trebuit sa valorificam o platforma existenta a unui fost ponton, abandonat, prin crearea unei case compacte cu un impact redus asupra locului care sa poarte amprenta unui amplasament unic, Bratul Borcea.

Lucrarile au durat aproximativ un an si au ajuns la un cost total de aproximativ de 20.000 EUR. Pe tot parcursul constructiei s-au utilizat materiale de cea mai buna calitate, insa nu doar materialele au dictat costul total - amplasamentul santierului si profesionistii implicati sunt doar doua exemple de alti factori majori."

Ce inseamna participarea la concursul Building of The Year 2018

Building Of the Year este un concurs organizat anual de site-ul Archdaily si are ca scop promovarea si premierea celor mai creative proiecte arhitecturale, destinate nu doar locuitului, ci si spatiilor publice sau industriale. De aceea, alaturarea Lime Studio pe lista care mai cuprinde numele unor studiouri de arhitectura importante la nivel mondial poate fi considerata, in sine, o realizare importanta.

“Concursul Building of the Year 2018 a insemnat foarte mult pentru noi, pentru ca ne-am regasit cu un proiect, fie el de doar 60 mp, printre proiecte grandioase realizate de firme cu renume international, precum cei de la BIG sau ZAHA HADID Architects. Proiectul nostru a concurat cu inca 3.500 de alte proiecte participante. Cum vorbim despre un concurs de o asemenea amploare, pentru noi a fost o onoare doar faptul ca am fost anuntate de site-ul Archdaily ca am fost alese sa participam la acest concurs. Prin urmare, am fost luate prin surprindere si nu ne-am gandit la posibilitatea unui premiu”, au concluzionat Silvia si Roxana, co-fondatoarele Lime Studio.

Mai jos poti vedea mai multe imagini cu proiectul DOC, dupa finalizare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amsterdam: orasul cu constructii care sfideaza natura Amsterdam: orasul cu constructii care sfideaza natura
Tipuri de pereti case de lemn Tipuri de pereti case de lemn
Casa cu depozit pasiv anual de caldura Casa cu depozit pasiv anual de caldura
Generalitati despre casele din lemn Generalitati despre casele din lemn
Casa eficienta energetic ca sistem constructiv Casa eficienta energetic ca sistem constructiv
Casa din lemn care se construieste in trei saptamani Casa din lemn care se construieste in trei saptamani

Vezi mai multe articole