Casa orasanului trage la tara

20 iulie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casele de vacanta, reducerea subventiilor pentru imobile si inundatiile au mutat santierele de la oras la sat.
 
In multe cazuri renuntind la confortul minim precum canalizarea sau apa curenta, majoritatea romanilor au preferat anul trecut sa-si construiasca locuinta in mediul rural. Fata de 2004, spre exemplu, raportul dintre numarul de locuinte noi ridicate la orase si cel de la sate s-a inversat. Mai precis, conform unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS) anul trecut, aproximativ una din doua locuinte noi (52,9%) a fost construita in mediul rural, in vreme ce cu un an in urma doar 47,3% dintre noile locuinte erau amplasate la sate. De altfel, statistica indica faptul ca anul trecut in mediul urban s-au construit cu aproximativ 400 de cladiri mai putin decit in 2004.
 
Per total, anul trecut au fost date in folosinta in jur de 33.000 de locuinte noi, cu peste 2.700 de cladiri mai mult raportat la 2004. In schimb, la sate au „rasarit“ peste 3.000 de imobile noi. In medie, au fost finalizate 783 de locuinte in fiecare judet, cu 66 mai mult decit in 2004. Astfel, in momentul de fata, in Romania exista peste 8,2 milioane de locuinte.
 
Specialistii INS pun aceasta inversare pe seama faptului ca anul trecut numarul de locuinte finantate de stat a scazut cu 23,4%. Aceasta in conditiile in care in jur de 95% dintre cladirile finantate de la bugetul statului au fost construite in orase. Un alt motiv pentru aceasta „migrare“ a locuintelor noi la sate e ca acum un an multe sate au fost refacute dupa inundatii. In schimb, analistii de pe piata imobiliara apreciaza ca inversarea rapoartelor se datoreaza romanilor care isi fac case de vacanta in afara oraselor. „Consider ca este un procent influentat de numarul caselor de vacanta. Dar cred totusi ca se va pastra un echilibru intrucit se migreaza foarte mult catre marile aglomeratii urbane. De asemenea, cred ca migrarea romanilor din provincie catre Bucuresti va duce la dezvoltarea Capitalei pe orizontala”, ne-a declarat Liviu Ureche, Certified International Property Specialist, mentionind ca tendinta este fireasca.
 
Una din patru case, fara baie
 
Construirea masiva la sate a dus si la reducerea ponderii locuintelor care au toate utilitatile. Astfel, la nivelul anului trecut una din patru case nu avea baie, spre deosebire de 2004, cind o casa din trei nu avea aceasta dotare. Situatia este chiar mai dramatica in ceea ce priveste racordarea la canalizare. Aproximativ 47% dintre locuintele din tara nu au canalizare, ponderea acestora din totalul locuintelor crescind cu aproximativ un punct procentual fata de anul 2004. De asemenea, 35% dintre casele romanilor nu au instalatii de apa potabila. In schimb, acestea sint ceva mai spatioase. In jur de 69% dintre locuintele finalizate anul trecut au trei camere sau chiar mai mult, inregistrindu-se astfel un plus de 15% fata de acum doi ani. Mai mult, potrivit INS, in mediul urban aproximativ o patrime dintre constructiile noi au cinci sau chiar mai multe camere. Ca pondere, urmeaza casele cu doua camere, care reprezinta 22% din ce s-a construit recent, si cele cu trei camere (20,5%). De asemenea, o alta tendinta care se contureaza incepind de anul trecut e scaderea suprafetei bailor, a bucatariilor sau a spatiilor de depozitare in vederea obtinerii unor spatii mai largi pentru celelalte camerele ale imobilului.
 
Pe seama sporului natural negativ al populatiei si a cresterii numarului de locuinte, anul trecut romanii erau ceva mai putin inghesuiti decit in 2004.
 
Tot strimt
 
Cu toate acestea, spatiul cistigat este insignifiant. In medie, locuinta unui roman de la oras este de 38,1 metri patrati, in vreme ce la sat - 37,9 metri patrati. Totusi, numarul de persoane pe locuinta a scazut de la 2,7 in 2004 la 2,6 la finele lui 2005, iar suprafata locuibila ce revine in medie unei case a crescut de la 37,9 metri patrati la 38 de metri patrati.
 
Subventii in cadere libera
 
Anul trecut numarul caselor realizate partial din bani publici a scazut simtitor fata de anul precedent. Spre exemplu, la orase in 2005 s-au subventionat peste 3.500 de constructii (22% din total), cu peste 1.200 mai putin fata de anul anterior. In mediul rural insa numarul de locuinte subventionate a crescut cu aproximativ 100. Baza de la care s-a pornit este insa foarte mica: 216 case in 2004.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Romanii nu mai iau credite decat pentru case Romanii nu mai iau credite decat pentru case
Comunicat de presa Comunicat de presa
Praktiker se repoziţionează într-un specialist DIY soft affordable Praktiker se repoziţionează într-un specialist DIY soft affordable
Apartamente mai ieftine, peste zece ani Apartamente mai ieftine, peste zece ani
Producatorul de mobila Remex dezvolta modele proprii pentru profituri mai mari Producatorul de mobila Remex dezvolta modele proprii pentru profituri mai mari
STUDIU: Bugetul alocat sarbatorilor de iarna este de 1.717 lei STUDIU: Bugetul alocat sarbatorilor de iarna este de 1.717 lei

Vezi mai multe articole