Casele la cheie, mai convenabile decat cele construite in regie proprie

12 iunie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cei care isi doresc sa locuiasca intr-unul din cartierele private din marile orase au posibilitatea sa opteze fie pentru cumpararea unei case, fie pentru achizitionarea terenului pe care urmeaza sa-si cladeasca singuri locuinta. Desi construirea unei case in regie proprie dureaza mai mult si poate fi mai costisitoare, nu sunt putini cei care apeleaza la aceasta varianta. Singura conditie este sa respecte regulile urbanistice stabilite pentru acel cartier.
La Timisoara, spre exemplu, dezvoltatorii imobiliari nu prea si-au indreptat atentia spre proiecte rezidentiale de mari dimensiuni, concentrandu-se pe construirea de blocuri private in interiorul orasului. "Casele timisorenilor se construiesc mai ales in regie proprie, in cadrul unor zone rezidentiale noi de la periferia orasului", spune Anca Vlad, directorul companiei imobiliare Imo Serv Grup.
O asemenea zona, care va cuprinde numai vile cu unul sau doua niveluri, este sag. Pentru inceput, cumparatorul investeste intre 15 si 20 de euro/mp intr-o parcela de minimum 650 mp, fara utilitati, urmand sa mai plateasca 3-4 euro/mp dupa racordarea la utilitati. Odata cumparat terenul, proprietarul se poate apuca oricand de construirea casei, cu respectarea planului urbanistic zonal.
Pentru un finisaj mediu al locuintei, "afacerea" in regie proprie se ridica la 400-500 euro/mp (inclusiv TVA), in timp ce o casa cu finisaje deosebite va costa dublu, explica Anca Vlad. Ea mai da exemple si din alte viitoare zone rezidentiale situate langa Timisoara, unde terenurile cu utilitati se vand cu sume cuprinse intre 30 si 100 euro/mp.
 
MTS Leasing i-a trezit pe romani la realitate
De o anumita reticenta in cumpararea unei case la cheie dau dovada si brasovenii. Adrian Pop, reprezentantul filialei Brasov a Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM) da vina pe scandalul MTS Leasing, "care i-a facut pe romani sa se gandeasca de doua ori inainte de a da banii pe un proiect imobiliar". Cu toate acestea, specialistul este de parere ca achizitionarea unei locuinte in cadrul unui complex rezidential este o afacere mai buna pentru cumparator, mai ales ca oferta este in crestere in zonele periferice ale Brasovului (Darste, Stupini, Ghimbav). "Investitorul are o viziune unitara asupra intregului cartier. In plus, construirea locuintei dureaza mult mai putin in aceste conditii, iar cumparatorul iese in castig. Numai timpul pierdut pentru obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare constructiei face toti banii", mai spune Adrian Pop.
 
Greselile de constructie, frecvente in regie proprie
"In mod normal, o casa modulara construita intr-un microcartier rezidential este mai ieftina cu 20-25% decat in regie proprie. La acest pret se adauga insa si profitul firmei de constructii, adica in jur de 5-7%", explica expertul in constructii Liviu Daschievici. Specialistul recomanda cumpararea unei asemenea locuinte construite de un singur intreprinzator, conditia de baza fiind seriozitatea constructorului. "Cele mai multe greseli de constructie in regie proprie se fac la partea de structura, dar si la trasarea retelelor. De aceea apar atatea probleme dupa producerea inundatiilor", avertizeaza Liviu Daschievici. El spune ca sunt frecvente situatiile in care proprietarii se trezesc ca nu au strazi pe care sa circule ori canalizare, dupa ce finalizeaza locuinta. "E bine ca utilitatile sa fie trasate de la inceput, pentru toti locuitorii din zona. Investitia reprezinta aproximativ o treime din costul unui apartament", recomanda specialistul in constructii.
 
Utilitatile dubleaza pretul
Un teren de la periferia Brasovului, fara utilitati, costa la liber in jur de 17 euro/mp, preturile de pe piata dublandu-se in cazul unei parcele racordate la reteaua de apa, canal si electricitate.
 
La bloc, in Timisoara: 750 euro/mp
Construirea de blocuri private este o afacere infloritoare in Timisoara, indiferent de zona, pretul mediu al unor asemenea apartamente fiind de 750 euro/mp. In ceea ce priveste cartierele noi de vile, la mare cautare sunt locuintele din zona de nord a orasului – Calea Aradului, Calea Torontalului (pana in zona Metro), precum si in zona de est - Calea Lugojului, Ghiroda.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

KUMA “How is made?” KUMA “How is made?”
Romanii pot lua Romanii pot lua "Prima casa" de la sase banci - 10 Iulie 2009
BenQ lanseaza modelul LU950 BlueCore BenQ lanseaza modelul LU950 BlueCore
De ce venituri ai nevoie pentru «Prima Casa 2» - 01 martie 2010 De ce venituri ai nevoie pentru «Prima Casa 2» - 01 martie 2010
Homeycomb iti redecoreaza casa de Paste! Homeycomb iti redecoreaza casa de Paste!
Dezastru termic Dezastru termic

Vezi mai multe articole