Casele noi se lasa asteptate luni bune

18 decembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Autorizatiile de constructie si forta de munca intarzie complexurile imobiliare.
 
Daca machetele de carton au aglomerat rapid piata imobiliara, constructia locuintelor da batai de cap multor dezvoltatori. Problema fortei de munca, a aprovizionarii cu materiale si planificarea defectuoasa a lucrarilor ii lasa pe noii proprietari sa astepte luni intregi apartamentele sau casele dorite. Surprize neplacute pot veni si din partea procesului greoi de avizare a documentatiilor, moment in care investitorii constata ca socoteala din birou nu se potriveste cu cea de la primarie.
 
Probleme cu constructorul
 
Anul acesta a adus Capitalei doar in jur de 500 de locuinte noi in patru proiecte imobiliare. Asta, in conditiile in care datele companiei de consultanta imobiliara Colliers International arata ca, numai in primele sase luni din 2007, in constructie se aflau circa 6.000 de locuinte noi.
 
„Dezvoltatorii intarziati nu au calculat bine timpii de constructie si nu si-au luat marje de siguranta. Apar tot felul de probleme: forta de munca putina, care necesita costuri mai mari, scumpirea si livrarea materialelor - probleme cu transportul. Sunt, de cele mai multe ori, factori externi implicati”, afirma directorul diviziei de proiecte rezidentiale a companiei imobiliare Regatta.
 
Cei mai „celebri” intarziati sunt cei de la Planorama - zona Doamna Ghica si Central Park, proiect amplasat in spatele stadionului Dinamo, ambele cu termen de finalizare in toamna lui 2007. Daca in Stefan cel Mare au fost date in folosinta cea mai mare parte a locuintelor cu intarziere, in Doamna Ghica se vor putea muta primii proprietari abia in luna martie.
 
„Am avut o problema cu fostul antreprenor, care nu-si platise niste datorii pe materialele de constructie. Am ales o noua firma de constructii si incercam sa recuperam”, explica Haim Zemer-Tov, CEO Planorama Group. Potrivit acestuia, contractele prevedeau o perioada de gratie de trei luni, urmand apoi sa plateasca penalitati. Oricum, de la lansare pana in prezent, preturile au crescut cu circa 40-50%, ajungand la circa 1.200 euro plus TVA.
 
Autorizatia, bat-o vina
 
Un alt complex care va ajunge pe piata mai tarziu decat era programat initial este Mogosoaia Padure, a carui finalizare era programata pentru luna iulie din 2008. Aici nici nu s-au pus primele caramizi la cele 10 vile insiruite, din cauza autorizatiei de constructie, care nu a fost inca acordata.
 
„Am depus documentatia si speram sa fie totul aprobat pana la finele lunii martie 2008. Din acest motiv nu am incasat nimic, avem doar trei comezi de rezervari si vom incheia contractele dupa ce avem autorizatia”, a declarat Mihai Dinu, directorul agentiei Kone, promoterul proiectului.
 
De aventurile cu autorizatiile nu a scapat nici „Mitica de la Liga”. Dragomir intentiona sa ridice, in zona Sebastian, un bloc cu 12 etaje si 84 de apartamente. Dar Primaria Sectorului 5 i-a aprobat doar 8, pentru 12 fiind necesar un Plan Urbanistic Zonal.
 
„Acela se aproba la Primaria Capitalei si dureaza luni de zile. In afara de asta, sunt sigur ca primarul Videanu mi-ar fi pus bete in roate si nu mai apucam sa fac nimic. Asa e mai mic, dar mai sigur”, a afirmat presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, sustinand ca pretul, de 1.600 de euro/mp plus TVA, ramane acelasi.
 
Marja de siguranta
 
Unii dezvoltatori incearca, pe parcursul lucrarii, sa recupereze timpul pierdut. Un caz este cel al companiei Hanner, care ridica ansamblul Carol Park Residence.
 
Complexul trebuie sa fie gata pe 1 aprilie 2008, contractul prevazand ca termen limita de livrare 60 de zile dupa aceasta data. „Suntem cu vreo doua-trei saptamani in urma graficului, dar constructorul ne-a promis ca vom recupera. Ne straduim sa nu pierdem ritmul”, a declarat un reprezentant al firmei Hanner. Pentru un apartament in acest complex, proprietarii au achitat 1.900 de euro metrul patrat.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Facturi mai mari la lumina si gaze de la inceputul lunii iulie Facturi mai mari la lumina si gaze de la inceputul lunii iulie
Topul celor mai mari ieftiniri la apartamentele cu 2 si 3 camere din Bucuresti Topul celor mai mari ieftiniri la apartamentele cu 2 si 3 camere din Bucuresti
Si cu banii luati, si cu parcarea ocupata Si cu banii luati, si cu parcarea ocupata
Romanii isi doresc locuinte mai mari Romanii isi doresc locuinte mai mari
Pentru 2 euro mp, afli pe unde pierzi caldura din casa Pentru 2 euro mp, afli pe unde pierzi caldura din casa
Be fabulous cu noua gama pentru ingrijirea parului Premium Care de la Rowenta. For your inner diva! Be fabulous cu noua gama pentru ingrijirea parului Premium Care de la Rowenta. For your inner diva!

Vezi mai multe articole