Cinci motive pentru care sa cumperi sau nu o casa acum - 08 aprilie 2010

08 aprilie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa un blocaj de mai bine de un an, cei care au interese directe arunca pe piata informatii referitoare la cresterea preturilor.
 
E momentul propice pentru a trece la fapte sau preturile mai scad? EVZ a colectat, de la analisti, un set de argumente pro si contra, dupa ce unii agenti spun ca preturile au crescut in luna martie.
 
Piata imobiliara nu da, deocamdata, semne de redresare - cumparatorii sunt putini si se lasa greu convinsi sa umble la portofel, in timp ce proprietarii abia se indura sa mai scada din pretentiile financiare.
 
SUMARUL ARTICOLULUI
 
Razboiul nervilor este departe de final. Un imbold artificial al pietei vine din partea reprezentantilor portalurilor ce afiseaza anunturi imobiliare. Acestia sustin, la unison si - culmea, chiar in aceeasi zi - ca „proprietarii de apartamente s-au saturat de criza”. Nimeni nu i-a intrebat insa si pe cumparatori. Aceia care negociaza pana la ultimul leu, vad numeroase locuinte pana se hotarasc asupra uneia si care considera, oricum, ca preturile mai pot scadea.
 
Este momentul perfect pentru a cumpara un apartament, fiindca preturile sunt mici, spun unii specialisti. Insa mai e loc de scaderi, spun altii. In plus, e posibil sa existe adevarate oportunitati, odata cu executarile silite care se vor inmulti in perioada urmatoare.
 
PRO SI CONTRA
 
Razboiul nervilor in imobiliare: cine cedeaza primul  
 
Cei care au nevoie de o locuinta, dar mai pot astepta o perioada, ar putea avea de castigat.
 
Iata cateva motive pentru amanarea investitiei.
 
1. Materialele de constructie sunt cu 30% mai ieftine fata de acum doi ani. Prin urmare, si blocurile care se dezvolta acum vor putea fi vandute la preturi mai bune. In plus, cei care detin un teren si-ar putea construi o casa cu mai putini bani.
 
2. Preturile mici pot ascunde un dezvoltator in prag de insolventa si, implicit, un proiect care nu va fi livrat niciodata. Sunt o serie de dezvoltatori aflati in colaps intrucat, din cauza vanzarilor scazute, n-au mai primit bani de la banca.
 
„Cumparatorul care cauta oferte speciale trebuie sa fie bine informat, atat despre piata, cat si despre proprietatea dorita, pentru ca exista situatii disperate care pot sa se tranforme in asa-zisele tepe pentru cumparatori”, avertizeaza Catalin Apetrei, managing partner Coldwell Banker.
 
3. Bancile pot prelua ansambluri pentru a le scoate la licitatie sub pretul pietei. Acesta ar fi, potrivit unor specialisti, momentul in care preturile vor atinge cel mai scazut nivel.
 
4. Ar mai putea scadea dobanzile la credite. Este mesajul pe care bancile se vad nevoite sa-l puna in aplicare, dupa ce Banca Nationala a redus dobanda-cheie de doua ori in acest an.
 
5. Preturile ar mai putea scadea, mai ales la locuintele vechi, pe fondul instabilitatii economice si al cresterii somajului. Grijile privitoare la siguranta zilei de maine ii impiedica pe multi sa se arunce la achizitii consistente.
 
„Sunt unii care nu pot cumpara, din cauza nelinistilor din piata si a conditiilor de creditare. Cei care au bani considera ca achizitia nu e urgenta si mai pot astepta pentru un pret mai bun”, spune Adrian Sischin, de la Re/max.
 
De ce sa cumperi acum
 
Exista insa si o serie de argumente care indica rentabilitatea unei achizitii in acest moment.
 
1. Sunt proprietari/dezvoltatori in situatii disperate, astfel ca se pot negocia preturi foarte bune. In cazul in care banii se platesc intr-un termen scurt, reducerile pot fi de pana la 7%.
 
2. Preturile sunt cu aproape 40% mai mici decat acum doi ani. „Preturile sunt mici si nu vor mai ramane asa mult timp, astfel ca Romania Invest, ca fond de investitii, a decis ca e o perioada buna pentru achizitii”, sustine Nimrod Zvik, de la Be Igloo.
 
3. Un ansamblu inceput acum se va finaliza in doi-trei ani. In conditiile in care nu se mai cumpara locuinte off plan, acestea vor aparea pe piata abia in urmatoarea perioada.
 
4. Preturile de vanzare sunt foarte apropiate de cele de constructie. Asta pentru ca, in perioada 2007-2008, toate costurile erau foarte mari. Lipsa clientilor a fortat insa dezvoltatorii sa scada din profituri.
 
5. Exista posibilitatea finantarii direct de la dezvoltator. In situatia unei piete stabile, aceasta oportunitate ar disparea. Multi dezvoltatori ofera variante mai bune decat bancile si pe termen mai scurt, de pana la 10 ani.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Capitala, locul de joaca al companiilor de constructii Capitala, locul de joaca al companiilor de constructii
Cine va plateste aparatele arse Cine va plateste aparatele arse
Vacanta de neuitat pentru castigatorul campaniei "Chiturile si silicoanele Ceresit te trimit in vacanta!" Vacanta de neuitat pentru castigatorul campaniei "Chiturile si silicoanele Ceresit te trimit in vacanta!"
Pe cati ani este mai avantajos creditul Pe cati ani este mai avantajos creditul "Prima Casa" - 03 Septembrie 2009
Globalworth incepe constructia Constanta Business Park, cel mai extins parc mixed-use din Romania Globalworth incepe constructia Constanta Business Park, cel mai extins parc mixed-use din Romania
Reabilitare in zece ani Reabilitare in zece ani

Vezi mai multe articole