on

Combaterea chimica a melcului cenusiu fara cochilie

31 mai, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Melcul cenusiu fara cochilie - limaxul cenusiu (deroceras reticulatum -O.F.Muller, 1774; eng. Grey fieldslug) - este un daunator deosebit de periculos pentru culturile de legume din cauza pagubelor insemnate provocate prin hranirea vorace cu diferite parti alte plantei.

Limaxul se hraneste de obicei noaptea, in timpul zilei nefiind observat in cultura de legume. El prefera cele mai suculente parti alte plantelor - varfurile de creste, fructele noi etc. Rasadurile, plantutele mici, fructele in crestere fiind printre cele mai atacate surse de hrana.

Pe timpul zilei se retrage in sol sau in zone foarte umbrite, intunecoase si cu multa umezeala - expunerea la lumina si un mediu uscat ii provoaca rapid moartea.

Cele mai mari pagube le provoca la culturile de salata, varza, tomate si ardei gras.

Combaterea chimica a melcului cenusiu fara cochilie

Pe lista produselor omologate in Romania* pentru combaterea chimica a melcului cenusiu fara cochilie (Deroceras Reticulatum), se numara Agrosan B si Optimol 4G.

 

NR.CRT

 

PRODUS

SUBSTANTA ACTIVA

 

CULTURI

DOZA

NR.APLICARI PE SEZON

TIMP DE PAUZA (ZILE)

l, Kg/Ha

2

Agrosan B

metaldehida 5%

legume de camp

15kg/ha

administrare pe sol

14

4

Optimol 4G

metaldehida 4%

legume

15 kg/ha

administrare pe sol

14

*Conform bazei de date a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Directia fitosanitare, Serviciul de omologare de uz fitosanitar

Agrosan B contine substanta activa metaldehida. Datorita compozitiei sale chimice, produsul atrage molustele cu ajutorul proteinelor continute in momeala. Produsul nu mucegaieste, nu este spalat de precipitatii, nu este indepartat de vant si este foarte practic si usor de utilizat.

Instructiuni de folosire:

Agrosan B distruge limacsii si melcii care infesteaza culturile agricole. Momeala se aplica prin imprastiere de sol sau in randuri.

Pentru a fi evitate din exterior, se recomanda ca produsul sa se aplice de-a lungul marginilor suprafetelor de tratat.

Optimol 4G este un moluscocid unic pe piata datorita formularii umede si modului specific si selectiv de actiune. Acesta actioneaza prin otravire prin ingestie, anesteziere, imobilizare si deshidratare prin secretie in exces de mucus. Tratamentele cu OPTIMOL se efectueaza cand apar semne ca daunatorul exista in cultura, in principal primavara si toamna.

Acesta se aplica prin imprastiere la suprafata solului, manual sau mecanic. Rezultate maxime se obtin la tratamente in conditii de umiditate.

Dimensiunea omogena a granulelor il face potrivit pentru aplicare impreuna cu samanta la semanat.

Citeste si despre combaterea ecologica a melcilor cu sau fara cochilie

Acest articol este scris in colaborare cu partenerii nostri de incredere Marcoser.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cotofenele in gradina ta: cum scapi de ele sau cum convietuiesti armonios? Cotofenele in gradina ta: cum scapi de ele sau cum convietuiesti armonios?
 4 idei simple care iti vor transforma gradina 4 idei simple care iti vor transforma gradina
Plante de interior - Peperomia, o planta ideala pentru un interior modern Plante de interior - Peperomia, o planta ideala pentru un interior modern
Cum scapi de limacsi Cum scapi de limacsi
Ranforsarea suprafetei gazonate – Cum sa te bucuri de spatiul verde fara a-l deteriora Ranforsarea suprafetei gazonate – Cum sa te bucuri de spatiul verde fara a-l deteriora
Cum alegi masina de tuns gazonul? Cum alegi masina de tuns gazonul?

Vezi mai multe articole