Constructorii anunta ca pretul caselor noi va creste cu 20% in acest an

15 februarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pretul imobilelor noi ar putea sa creasca in acest an intre 10 si 20% din cauza speculatiilor imobiliare si a deficitului de locuinte de pe piata romaneasca, considera reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii (PSC). In conditiile unei cereri foarte mari de locuinte, se vor scumpi in aceeasi masura si constructiile mai vechi.
 
"Pretul locuintelor nu are cum sa scada, pentru ca este o piata speculativa. Acest lucru nu se poate decat daca sectorul constructiilor se dezvolta. Acum exista un mare deficit de locuinte, iar cererea este foarte mare", a spus Razvan Niculescu, vicepresedinte al PSC.
 
In acest moment, cererea este de aproximativ un milion de locuinte, din care 300.000 numai in Bucuresti. Avand in vedere ca ritmul actual de constructie este de 30.000 de locuinte, deficitul ar putea fi acoperit doar peste 30 de ani. Astfel, chiar daca puterea de cumparare este foarte redusa, preturile sunt din ce in ce mai mari. In mod normal, asa cum se intampla si in statele Uniunii Europene, pretul unui metru patrat de locuinta ar trebui sa fie la nivelul salariului mediu net pe economie, sustine Adriana Ifteme, directorul general al PSC. "Insa in Romania, pretul unui metru patrat este dublul salariului mediu pe economie", a adaugat Iftemie.
 
Cladiri putine si firave
 
Pe langa faptul ca sunt putine locuinte, 28% din fondul locativ construit are o vechime de 40-55 de ani, iar 25% din imobile sunt vechi de 55 de ani.
 
Practic, ritmul de degradare a fondului existent este mai mare decat ritmul de construire a locuintelor noi. Fiind foarte vechi, cladirile din Romania au mari probleme in ceea ce priveste siguranta, fiind in pericol de prabusire in cazul unui cutremur puternic. "Inceputurile de secol sunt marcate de cutremure. Cele mai vulnerabile sunt imobilele construite inainte de anul 1945. Statistic, se poate vorbi de trei cutremure catastrofale pe secol. Sa nu uitam ca din 1977 au trecut 29 de ani si consolidarea cladirilor avariate nu a fost inca finalizata", a declarat Gheorghe Polizu, presedintele PSC. Potrivit acestuia, doar 48 de cladiri de locuit multietajate cu risc seismic ridicat ar putea fi consolidate in acest an, printr-un program gestionat de Ministerul Transporturilor.
 
Nu s-a facut nimic pana acum in privinta reabilitarii termice a locuintelor - Gheorghe Polizu
 
Cota TVA, echivalentul a 10.000 de locuinte
 
Patronatul propune noi solutii de consolidare, pe exteriorul cladirilor, care vor permite mentinerea in unele cazuri a locatarilor in cladirea respectiva, precum si efectuarea simultana a lucrarilor de consolidare si reabilitare termica a locuintelor.
 
De altfel, reabilitarea termica este o alta problema. Potrivit PSC, din cauza pierderilor de caldura, consumul de energie termica este de doua-trei ori mai mare decat in UE si in aceeasi masura cresc si emisiile poluante.
 
PSC solicita Guvernului reducerea sau chiar eliminarea TVA, fapt care ar determina constructia de noi locuinte, consolidarea si reabilitarea vechilor imobile. Potrivit PSC, in cazul eliminarii TVA, ar putea fi construite 10.000 de locuinte in plus. Calculele patronatului arata ca pentru o locuinta de 100 de metri patrati, cota TVA reprezinta echivalentul unei camere de locuit de 19 mp.
 
In alta ordine de idei, reprezentantii PSC au mai spus ca in urma aderarii la UE, in conditiile cresterii conditiilor concurentiale, numarul firmelor de constructii care in prezent se ridica la 24.000 s-ar putea reduce cu pana la 80%.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum ne pregatim pentru inceperea scolii in pandemie Cum ne pregatim pentru inceperea scolii in pandemie
Romanii \ Romanii \"recuceresc\" Cadrilaterul casa cu casa
Schneider Electric a realizat solutia BMS pentru The Bridge 1 – cladirea Leed Platinum, certificata cu cel mai mare punctaj din Romania Schneider Electric a realizat solutia BMS pentru The Bridge 1 – cladirea Leed Platinum, certificata cu cel mai mare punctaj din Romania
Ce buget au bucurestenii pentru cumpararea unui apartament - 19 Noiembrie 2009 Ce buget au bucurestenii pentru cumpararea unui apartament - 19 Noiembrie 2009
Cat costa o casa In Uniunea Europeana Cat costa o casa In Uniunea Europeana
Apartamentele din Bucuresti sunt de doua ori mai scumpe decat in Budapesta - 12 Februarie 2009 Apartamentele din Bucuresti sunt de doua ori mai scumpe decat in Budapesta - 12 Februarie 2009

Vezi mai multe articole