on

Contract de comodat pentru un rezervor de propan

13 noiembrie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Plecând de la întrebările Forumiștilor Misiunea Casa, despre randamentul centralelor pe gaz, dacă ele pot fi folosite sau nu și cu propan, despre ”cât costă?” vs ”cât consumă?” sau ”care sunt cerințele minime pentru amplasarea unui rezervor de propan pentru încălzire?”, dacă ”e posibilă varianta de comodat pentru rezervorul de propan și în ce condiții?” … vă propunem un nou articol, cu intenția de a clarifica aceste aspecte ce țin, în cele din urmă, de eficiența energetică a caselor în care locuim.  Cu siguranță se va dovedi folositor celor care urmăresc să-și instaleze o asemenea soluție în gospodăria lor!

 

Pentru o evaluare exactă a pierderilor de căldură și prin aceasta, a necesarului de încălzire, ar trebui ca fiecare imobil să realizeze un audit energetic detaliat, conform standardului SR 1907-1. Numai așa vom calcula cantitatea de căldură care se pierde prin pereții, tavanul, podeaua și ferestrele unei clădiri, determinând astfel nevoia de încălzire în timpul iernii.

 

Când vorbim de ”putere calorică” și când folosim termenul ”putere calorifică”?

 

Termenul "putere calorică" se referă la cantitatea de căldură (energie termică) pe care o instalație de încălzire, cum ar fi o centrală termică, un radiator sau o pompă de căldură, o poate furniza într-o unitate de timp. Aceasta se măsoară în watt (W) sau în unități derivate precum kilowatt (kW). În contextul eficienței energetice a clădirilor, evaluăm puterea calorică necesară pentru a menține confortul termic în interiorul clădirilor, fără a consuma energie inutil.

 

"Puterea calorifică" se referă la cantitatea de energie eliberată prin arderea completă a unui anumit combustibil și este un termen larg utilizat atunci când se vorbește despre calitatea tipul combustibililor, fie că sunt solizi, lichizi sau gazoși. Se exprimă în unități de energie per unitate de masă sau volum, cum ar fi joulii per kilogram (J/kg) sau calorii per gram (cal/g) pentru combustibili solizi și lichizi sau joulii per metru cub (J/m³) pentru gaze.


Diferența dintre cei doi termeni ajută proiectanții și evaluatorii sistemelor de încălzire pentru clădiri și sunt folosiți la alegerea combustibililor. În timp ce "puterea calorică" se concentrează pe capacitatea de încălzire a unui sistem, "puterea calorifică" este un indicator al potențialului energetic al unui combustibil.


”Ce model de centrală recomandați, pentru încălzirea cu propan?”
 

La modelele mai vechi ale centralelor termice pe gaz, conversia intre gaz metan si GPL se face prin schimbarea duzelor, iar la modelele mai noi nu sunt necesare modificari fizice ci doar o ajustare a parametrilor soft la punerea in functiune a centralei.

Este important să analizăm randamentul centralei aferent puterii calorice minime a propanului, care este de 10.800 KCal/Kg, rezultand un necesar de aproximativ 1 Kg/h. Pentru un estimat de 10 ore de functionare a centralei termice/zi ( corespunzator lunii ianuarie, când înregistrăm cea mai friguroasa zi din an), ar  inseamna  un consum maxim de 10 Kg propan /zi, respectiv 18 litri propan/zi (densitatea propanului este: 1,8 litri/kg). Acest mod de calcul va ajuta bineinteles și la o bună dimensionare a volumului rezervorului de propan.


rezervor gpl 1000 litri pret

 

Comparatie obiectiva si criterii de evaluare propan-metan:

Eficiența: Propanul are o putere calorifică mai mare decât metanul, deoarece eliberează mai multă căldură per unitate de măsură, comparativ cu metanul.

Utilizare: Deși propanul are o putere calorifică mai mare, metanul este adesea preferat pentru aplicații de încălzire și producție de electricitate, datorită abundenței sale și a infrastructurii dezvoltate pentru distribuție.

În concluzie, în timp ce propanul are o eficiență termodinamică mai mare (adică o putere calorifică mai mare), alegerea dintre metan și propan depinde de mulți alți factori, inclusiv de cost, disponibilitate și infrastructura existentă.


 

Am posibilitatea unui contract de comodat cu furnizorul de propan?

 

În primul rând, să lămurim acest termen juridic. Un ”contract de comodat” reprezintă o înțelegere legală în care o parte (comodantul) pune la dispoziție un bun (rezervorul de propan) unei alte părți (comodatarul) pentru a-l folosi gratuit pe o perioadă determinată, cu condiția ca acesta să fie returnat,la finalizarea termenului.

În al doilea rând, ne dorim ca fiecare cititor interesat de semnarea unui contract de comodat pentru furnizare de propan, să conștientizeze faptul că demersul de instalare presupune un proces conceput să ofere protecție ambelor părți.

 

Iată care sunt acești pași:

 

Pasul 1:  Stabilirea si definitivarea conditiilor tehnice de realizare a instalatiei de stocare si distributie, in baza informatiilor oferite de viitorul Beneficiar;

 

Pasul 2: Estimarea ofertei de către reprezentantul comercial al Furnizorului, care va fi întocmită conform  informatiilor oferite legate de centrală: capacitatea; debitul estimat  si numărul de ore de funcționare (atât iarna cât și vara).

 

Pasul 3: După acceptarea ofertei, in functie de capacitatea  rezervorului ales, se va constitui garantia contractuala, care se va achita la semnarea contractului sau cel tarziu la data efectuarii programarii pentru transportul rezervorului.
 

Garantia contractuala este stabilita in functie de capacitatea rezervorului si se returneaza integral, la incetarea contractului, dupa demontarea, transportul si receptia rezervorului

 

Pasul 4: Beneficiarul amenajeaza platforma de beton și se ocupa de realizarea propriu-zis  a instalatiei de distributie a gazului. Ea va fi efectuată obligatoriu de un distribuitor (dealer) autorizat care  depune proiectul la ISCIR-ul teritorial,  si are obligația de a preda documentatia companiei care furnizeaza rezervorul;

 

Lista lucrărilor și materialelor necesare punerii în funcțiune (instalare și functionare) a rezervorului de propan, si care sunt in sarcina beneficiarului:
 

platforma de beton – pentru care este necesar de obtinut: autorizatie de constructie si certificat de urbanism (cred ca de la primaria din localitate);


executia placii de fundatie, a imprejmuirii si a zidului antifoc (daca este cazul);


executia sapaturilor de excavatie pentru conducte si cabluri electrice – acolo unde este cazul;


ingroparea conductei si/sau cablurilor electrice – daca este cazul;


dotarea cu stingatoare de incendiu conform scenariului de securitate la incendiu

 

Dimensiunile plăcii betonate, denumită și ”placă-suport” se stabilesc în funcție de dimensiunile rezervorului ce va fi instalat deasupra, in condiții de siguranță optime:
 

dimensiuni rezervor propan 1000 litri

 

dimensiuni placa betonata rezervor butan

dimensiuni rezervoare gpl 1000 l


 

Referitor la amplasarea rezervorului de propan, am răspuns într-un articol anterior, arătând cât de importante sunt aspectele legate de distanțele minime față de casă, și că acesta trebuie sa respecte distantele impuse de normele ISCIR/CNCIR in vigoare fata de diverse obiective existente pe teren si/sau in vecinatatea acestuia ( cladiri invecinate, limita de proprietate , linii electrice aeriene, guri de canal etc.).

De asemenea,  pentru stabilirea amplasamentului, este necesara o vizita a reprezentantului societatii care, impreuna cu clientul, va analiza posibilitatile de amplasare. Dacă doriți programarea unei vizite, e necesară completarea acestui chestionar.

După ce Clientul obține Avizul Obligatoriu de Instalare (AOI), de la ISCIR-ul teritorial, mentionat mai sus la pasul 4, are loc amplasarea propriu zisă a rezervorului, precum și punerea lui în funcțiune.

rezervor propan gpl


 

In schița de mai sus,vă prezentam părțile componente ale unui rezervor de propan:

 

1.  Indicator de nivel  cu semnalizare neintrerupta – ajuta la verificarea in orice moment a cantitatii de gaz existenta si este exprimata in procente; utilizatorul procedeaza la citirea periodica

2. Supapa de siguranta cu sub-supapa – scopul este de a garanta ca in rezervor presiunea nu va depasi valorile de serviciu pentru care a fost proiectat rezervorul. Controlul este efectuat de organismul de resort care efectueaza verificarile periodice.

3. Grup serviciu pentru alimentare in faza gazoasa – format din dispozitive care  raspund diverselor necesitati de functionare in siguranta.

4. Prelevare gaz in stare lichida – se află in partea superioara a rezervorului dar în interior. Este un dispozitiv cu scopul prelevării de gaz in faza lichida.

5. Supapa pentru umplere – are rolul de-a permite alimentarea rezervorului

6. Placuta cu date de identificare – conform legii, sintetizeaza  caracteristicile tehnice pentru care a fost construit si pentru care  poate fi folosit

7. Supapa de evacuare – in partea inferioara a rezervorului, cu rolul de-a evacua apa de reziduu.

 

Avantajele clientului la semnarea unui contract de comodat pentru rezervor propan
 

1. Acces la energie fără investiții substanțiale

Clientul beneficiază de un rezervor de propan fără a fi nevoit să suporte costurile de achiziție.Evită imobilizarea capitalului în active fixe,  directionand resursele financiare către alte nevoi.


 

2. Întreținerea și reparațiile la costuri reduse sau inexistente

 

Proprietarul rezervorului are obligația de a întreține și repara rezervorul, reducând astfel grija și costurile clientului pentru eventuale defecțiuni

Componentele si accesoriile rezervorului sunt înlocuite sau reparate de către proprietar în anumite condiții, ceea ce asigură funcționarea optimă a acestuia.

 

3. Conformitate, siguranță si normative


Contractul de comodat asigură   clientul că rezervorul respectă normele și reglementările legale în vigoare, eliminând orice riscuri asociate cu non-conformitatea.

Prin obligația de a respecta anumite norme și standarde, clientul se asigură că rezervorul este întreținut și utilizat în condiții de siguranță.

 

4. Independență Energetică

 

Permite utilizatorului să aibă un control mai mare asupra surselor sale de energie, fără dependența de rețeaua de alimentare centralizată.

 

Asigură o sursă stabilă de energie, în special în regiunile unde alimentarea cu gaze naturale nu este disponibilă sau este instabilă.


5. Claritate în Drepturi și Obligații

Contractul de comodat stabilește drepturile și obligațiile ambelor părți, asigurând astfel un cadru bine definit pentru colaborare.

Ambele părți sunt protejate de prevederile contractuale, având un cadru legal clar în cazul unor eventuale litigii.


6. Adaptabilitate

În anumite condiții, modificările necesare (dacă sunt impuse de normative) sunt gestionate de către proprietarul rezervorului.

În cazul extinderii sau modificării nevoilor energetice, contractul poate fi revizuit pentru a satisface noile cerințe.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Toți românii merită căldura focului și magia șemineelor de calitate premium venite de la Sibiu Toți românii merită căldura focului și magia șemineelor de calitate premium venite de la Sibiu
Incalzirea cu panouri radiante – eficienta termica si beneficii pentru sanatate Incalzirea cu panouri radiante – eficienta termica si beneficii pentru sanatate
Ce trebuie sa stii despre un convector pe gaz Ce trebuie sa stii despre un convector pe gaz
Cum sa ai o casa eficienta energetic Cum sa ai o casa eficienta energetic
Centrala termica pe lemne: de ce este util un puffer in instalatie si cum se monteaza Centrala termica pe lemne: de ce este util un puffer in instalatie si cum se monteaza
Centrala ta intra pe avarie? Afla cum sa actionezi corect! Centrala ta intra pe avarie? Afla cum sa actionezi corect!

Vezi mai multe articole