Creditul de casa pentru capsunari este mai scump cu 3.000 de euro

10 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Muncitorii din strainatate au parte de aceleasi conditii de finantare. Se adauga insa actele si alergatura.
 
Romanii care muncesc in strainatate pot obtine credite ipotecare de la banci din Romania cu aceeasi dobinda si in aceleasi conditii de finantare ca si cei din tara, insa au nevoie de mai multe acte si de mai mult timp, iar asta necesita costuri suplimentare. „Pentru veniturile obtinute in strainatate, intocmirea dosarului de credit presupune obtinerea unor acte specifice, precum si toate stampilele si traducerile de rigoare“, ne-a declarat Cristina Ungureanu, consultant financiar la compania de consultanta financiar-bancara FinZoom Romania. Potrivit acesteia, pentru cei care lucreaza in strainatate este nevoie de o supralegalizare a actelor, care presupune cheltuieli in plus. De asemenea, venirea in tara si demersul de imputernicire obtinut de la consulat sint costisitorare. „Fie ca vii personal in tara si ai nevoie de bani de drum, fie ca trebuie sa obtii pentru cineva o imputernicire de la consulat, acestea inseamna o suma importanta. Pentru cei din strainatate, cheltuielile totale suplimentare pot ajunge pina la 3.000 de euro“, afirma Ungureanu.
 
Pentru dosarul de credit, bancile solicita contractul de munca, permisul de munca, permisul de rezidenta, precum si o scrisoare de recomandare de la angajator. Toate aceste documente trebuie traduse, legalizate si apostilate. Solicitarea apostilei tine de institutia financiara, dar in general, aceasta este necesara in dosarul de credit. In plus, solicitantul trebuie sa depuna la dosar extrasul de cont sau fluturasii de salariu, precum si adeverinta de venit emisa de angajator, tradusa, legalizata si apostilata. „Pentru Italia se cere Certificato carichi pendenti de la republica si pentru Spania se cere Informa de Vida Laboral“, mai spune Cristina Ungureanu.
 
Pentru a accesa un credit ipotecar de 100.000 de euro pe 30 de ani, venitul necesar pe membru de familie este de 1.150 de euro pe luna. „Pentru incadrarea la un scoring bun, solicitantul poate obtine mai repede creditul daca mai detine in proprietate cel putin un automobil“, precizeaza Ungureanu. Tot pentru un punctaj favorabil conteaza virsta, care trebuie sa fie intre 31 si 50 ani, dar si statutul social. De asemenea, solicitantul are mai multe sanse la obtinerea unui credit daca este casatorit si are copii, insa partenerul trebuie sa aiba, la rindul sau, un loc de munca. Majoritatea bancilor acorda credite fara avans si iau in calcul totalitatea veniturilor, insa impun conditii asupra garantiei. La Alpha Bank si la Banca Romaneasca, garantia trebuie sa depaseasca creditului cu 18% pretul de achizitie al imobilului, la BancPost, cu 33%, iar la OTP Bank, conditia este ca garantia sa fie mai mare cu 15%, potrivit statisticii FinZoom. Credit Europe Bank, ATE Bank si Domenia Credit finanteaza numai 85% din valoarea evaluata a imobilului (cer avans), in timp ce Piraeus Bank si UniCredit Tiriac Bank finanteaza numai 75% din valoarea evaluata a imobilului. In cazul BCR Erste Bank se finanteaza 100%, insa imobilul trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Aici rata dobinzii este mai mare cu 0,4 puncte procentuale decit cea standard, se mai arata in studiul FinZoom. Volksbank finanteaza 100%, dar conditia este ca venitul solicitantului sa fie de 2.250 de euro.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Masuri de protectie pentru folosirea drujbei Masuri de protectie pentru folosirea drujbei
Romanii se viseaza producatori de energie eoliana. Transelectrica, sufocata de cereri ce depasesc de opt ori capacitatea de transport - 23 ianuarie 2010 Romanii se viseaza producatori de energie eoliana. Transelectrica, sufocata de cereri ce depasesc de opt ori capacitatea de transport - 23 ianuarie 2010
Viata la bloc, in apartamente de milioane de euro Viata la bloc, in apartamente de milioane de euro
Compania PIATRAONLINE, finalista in cadrul competitiei European Business Awards Compania PIATRAONLINE, finalista in cadrul competitiei European Business Awards
Anul acesta, Rowenta este Secret Santa-ul perfect Anul acesta, Rowenta este Secret Santa-ul perfect
Constructorii romani iau drumul strainatatii Constructorii romani iau drumul strainatatii

Vezi mai multe articole