Cum aleg romanii bancile cand iau un credit pentru casa

24 iunie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cand cauta un imprumut pentru achizitia unei locuinte, romanii aleg un creditor cu costuri scazute sau care are in acel moment in derulare o oferta promotionala, potrivit unui studiu.
 
Romanii care au nevoie de un imprumut pentru a-si cumpara o locuinta spun ca principalul criteriu in functie de care isi aleg banca finantatoare este costul, potrivit studiului "Intentiile cumparatorului de locuinta", realizat de BCR, impreuna cu agentia de consultanta imobiliara Coldwell Banker.
 
 In al doilea rand, romanii sunt atrasi de ofertele promotionale, dar si de cat de operativa este banca. In schimb, prestigiul bancii, recomandarile primite de la cunostinte sau clasificarile facute de publicatiile de specialitate sunt mult mai putin importante pentru viitorii debitori.
 
Peste 45% dintre cei care vor sa cumpere o locuinta spun ca vor apela la un credit "Prima Casa", aproape 36% vor sa acceseze un alt tip de credit imobiliar, iar peste 20% sustin ca nu au nevoie de imprumut si pot face achizitia din surse proprii.
 
Un avans mic ar impulsiona creditarea
 
Atunci cand aleg imprumutul, romanii se uita cu precadere la cost si la avans. Potrivit studiului, peste 47% dintre romanii care sunt in cautarea unui credit pentru locuinta sunt dispusi sa achite un avans cuprins intre 5% si 10% din valoarea imobilului, in timp ce aproximativ 26% sustin ca nu pot prezenta un avans mai mare de 5%. Doar 5% considera ca ar putea veni cu un avans mai mare de 25%.
 
 In presa au aparut recent zvonuri ca BNR ar fi elaborat un proiect prin care urmareste restrictionarea creditelor in valuta prin fixarea unui avans mai mare pentru aceste imprumuturi.
 
Stefan Coroianu, director executiv al diviziei de management al produselor din cadrul BCR, a spus ca "orice masura de aceasta factura ar limita creditarea, chiar daca aceasta va fi luata in viitor, cand este de presupus ca veniturile persoanelor vor creste si acestia si-ar putea permite un avans mai ridicat".
 
Scaderea avansului si pentru alte tipuri de credite imobiliare, in afara celor din programul "Prima Casa", unde aportul propriu al debitorilor este de doar 5%, ar fi principalul motor de crestere a creditarii, spune Coroianu.
 
Studiul a fost efectuat pe un esantion de 469 de persoane din orase precum Bucuresti, Cluj- Napoca, Iasi, Sibiu, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi.
BCR a lansat recent creditarea prin "Prima Casa 4", dobanda creditelor in euro fiind egala cu indicele Euribor plus o marja de 3,75% pentru clientii BCR si de 3,95% pentru clientii fara istoric BCR.
Millennium Bank, CEC Bank, Alpha Bank si Bancpost ofera la randul lor credite Prima Casa, cu dobanzi egale cu Euribor plus 4%.
 
Exista insa oferte care concureaza la cost creditele "Prima Casa", cu dobanzi anuale intre 4,18 % (BRD) si 5,95% (Raiffeisen).
 
REVIGORARE
 
 "Prima casa" a dezghetat piata
 
 Lansarea celei de-a patra etape a programului "Prima Casa" a condus la o crestere usoara a preturilor apartamentelor, potrivit unui raport realizat de Anunturiparticulari.ro. Astfel, una din principalele noutati ale acestei faze a programului este ca imprumuturile pot fi accesate si de persoanele care detin o proprietate de maxim 50 mp.
 
Potrivit studiului mentionat, "romanii renunta la garsoniere si cumpara apartamente de doua sau trei camere. In concluzie, continua sa scada pretul la garsoniere, dar creste cel pentru apartamentele de doua si trei camere, scumpirea fiind de aproximativ 1.000 de euro".
 
Pretul mediu pentru un apartament cu doua camere din Capitala a fost, in luna mai, de 58.836 euro, iar un apartament de trei camere a avut un pret mediu de 82.506 euro, potrivit studiului. Chiar daca la doua si trei camere se masoara o crestere de preturi fata de luna precedenta, raportat la anul trecut preturile sunt oricum mult mai mici, se mentioneaza in studiu. Astfel, in luna mai, preturile apartamentelor cu doua camere indicau o scadere anuala cu 12%, iar cele cu trei camere o scadere cu 10%.
 
 Potrivit revistei "Capital", preturile locuintelor se apropie insa de stabilizare. Specialistii se asteapta la cresteri usoare de preturi din a doua jumatate a lui 2012.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Asociatiile de locatari nu vor sa renunte la reclamele de pe blocuri - 17 Martie 2009 Asociatiile de locatari nu vor sa renunte la reclamele de pe blocuri - 17 Martie 2009
Cum ne vindem pamantul strainilor Cum ne vindem pamantul strainilor
Programul Programul "Casa verde", amanat pentru a treia oara - 16 Ianuarie 2009
RUUKKI ROMANIA lanseaza Finnera, cel mai modular si mai usor de montat acoperis RUUKKI ROMANIA lanseaza Finnera, cel mai modular si mai usor de montat acoperis
Unele banci tin dobanzile maxime la Unele banci tin dobanzile maxime la "Prima casa 2" - 04 martie 2010
Saint-Gobain Construction Products Romania lanseaza www.confortsirenovare.ro si Ghidul solutiilor Saint-Gobain Construction Products Romania lanseaza www.confortsirenovare.ro si Ghidul solutiilor "Confort&Renovare"

Vezi mai multe articole