perete caramida

Cum sa ridici un zid de caramida

28 noiembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atata vreme cat respecti regulile de baza, sa ridici un perete de caramida poate fi mai usor decat crezi. Iata ce trebuie sa faci:

Verifica inca o data ca fundatia pe care vrei sa construiesti zidul este bine realizata.  Ridici un zid peste ea, asa ca este important sa fie dreapta si cat mai bine nivelata.

Acum este momentul sa pregatesti mortarul. Cel mai eficient este daca amesteci mortarul cu mana pentru a-i simti cat mai bine consistenta. Poti sa amesteci mortarul intr-o roaba. Foarte important este ca, dupa ce il omogenizezi sa-i verifici consistenta. Testul se face cu conul etalon. Pentru caramizile pline trebuie sa ai o valoare intre 8 si 13 cm. Pentru cele cu goluri trebuie ca valorea sa fie intre 7 si 8 cm.

Totusi, realizarea amestecului de mortar pentru ziduri este un proces destul de delicat. Daca este vorba de cantitati mici, cel mai indicat este sa cumperi produsul gata preparat. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci mortarul cu cantitatea de apa indicata si te poti apuca de lucru fara emotii.

Acum ca mortarul este gata, aseaza-l la indemana langa fundatia pe care vrei sa ridici zidul. La fel procedeaza si cu caramizile. Pune-le intr-o stiva, la indemana, la mica distanta de locul in care lucrezi.

Aseaza primul strat de mortar. Traseaza in mijloc, cu ajutorul spatulei, un mic sant, pentru ca mortarul sa aiba loc sa se deplaseze in interior, sub greutatea primul strat de caramida. Inainte insa de a aseza caramizile, e foarte important sa le uzi bine cu apa, pentru o mai buna aderenta intre cele doua suprafete.

Este timpul sa asezi primul rand de caramizi, de la stanga la dreapta. Indeparteaza mortarul in exces, care iese sub presiunea caramizii si foloseste-l pentru a-l pune pe stratul de desupra. Foloseste nivela pentru a verifica ca straturile de caramida sunt asezate drept si rearanjeaza-le in pozitia corecta, atunci cand este necesar. Cea mai sigura metoda pentru a te asigura ca peretele este drept este sa folosesti cordonul pentru directie. Intinde cordonul la fiecare strat pentru a respecta proportiile si spatierea dintre randurile de caramizi. Repeta operatiunea pana cand zidul este complet.

Pentru a evita umezeala, pune un strat bariera sub primul rand de caramizi, format din doua parti ciment mortar si o parte bitum. Caramizile poti fi puse pe lungime sau transversal. Caramizile asezate pe lungime se numesc armaturi.

Adauga un comentariu


4 Comentarii

studiosul

25 ianuarie, 12:38

Sa reformulam : As vrea sa zidesc un cilindru, deci proiectia pe sol (fundatia) este un cerc . Cum procedez astfel incat peretele sa fie vertical ?

anitasiclaudiu@yahoo.com

29 ianuarie, 20:23

se pot aranja caramizile si de la dreapta la stinga. Ca sa ai un zid perfect pe orizontala se pot folosi rigle metalice pe colturi pe car iti dai un nivel si iti trasezi fiecare rind de caramida. Asezind rigle pe colturi se pot pune in firul cu plumb si zidesti dupa aceste rigle. Vei avea la final un zid perfect si pe orizontala si pe verticala.

studiosul

30 noiembrie, 07:00

Cum se asigura vericalitatea unui zid a carui amprenta pe sol nu este rectilinie ?

gorke george

28 noiembrie, 16:30

foarte utile informatiile ! eu chiar vreau in primavara sa ma apuc de construit .

Alte articole

PlanRadar își extinde platforma pentru stimularea integrării digitale PlanRadar își extinde platforma pentru stimularea integrării digitale
Familia DIY: cum sa renovezi un apartament fara arhitect, iar rezultatul sa fie excelent Familia DIY: cum sa renovezi un apartament fara arhitect, iar rezultatul sa fie excelent
Fisuri placa parter Fisuri placa parter
PlanRadar, soluția digitală pentru proiectarea, construcția și întreținerea clădirilor sustenabile PlanRadar, soluția digitală pentru proiectarea, construcția și întreținerea clădirilor sustenabile
Realizarea armaturilor partea 3 – Armarea unui perete cu plasa sudata Realizarea armaturilor partea 3 – Armarea unui perete cu plasa sudata
Studiu de caz: combaterea si eradicarea cariilor de lemn in procesul de reabilitare al acoperisului Bisericii din Valari Studiu de caz: combaterea si eradicarea cariilor de lemn in procesul de reabilitare al acoperisului Bisericii din Valari

Vezi mai multe articole