on

Cum se calculeaza un metru ster de lemne?

25 noiembrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultima vreme am primit foarte multe intrebari cu privire la formula de calcul a unui metru ster de lemne. Si cum anotimpul rece se apropie cu pasi repezi, credem ca un raspuns la aceasta intrebare este foarte util. Ce spun forumistii nostri despre acest subiect?

A – Problema

Coby: Care este formula de calcul a unui metru ster - intru cat aceasta masura este inventata de unii ca sa ii prosteasca pe altii, am intalnit cazuri diferite:
a. 10 metri steri cu busteni taiati la 40 cm
si
b. 10 metri steri cu busteni taiati la 1 metru

Ei bine, este o diferenta majora intre cantitatea a si b. Am mai intalnit si caz in care cineva vindea lemne la metru ster si le taia la cat vroiam eu, acuma eu cum stiu ca este cantitatea corecta?

B – Raspunsurile

Cheluakame: 1 metru ster inseamna un cub de lemne cu dimensiunea 1 x 1 x 1 (sau echivalente 1 x 2 x 0.5 sau 1 x 2.5 x 0.4, etc) cu tot cu "golurile" de aer dintre lemne.

Adica, lemnele avand forme si dimensiuni diferite, nu se pot aseza perfect unele peste altele, ca urmare intre ele raman goluri.

1 metru ster inseamna acest intreg de lemne si goluri de aer ce pot fi incadrate intr-un cub de 1 x 1 x 1 metri.

Ca greutate, cele de esenta tare au de obicei undeva in jur de 500-600 kg (fag/stejar). Cele de esenta moale au in jur de 350 kg. Ambele valori sunt pentru lemne uscate. Pentru lemne ude acestea urca pana la 650 kg atat pentru cele de esenta tare, dar si moale. Difera de specie.

Maestrul Max: Lemnul se vinde sub 2 forme:

  • Brut adica la metru ster
  • Prelucrat sub forma de scandura, grinda, rigla etc. la metru cub.

Sterul, utilizat indeosebi in cubajul lemnelor, este unitatea de masura pentru volume asezate in stiva. 1 metru ster de lemn este egal cu un cub de lemne brute avand latura de 1 m. Daca unii vanzatori vin si va vand lemnul brut la metru cub atunci trebuie sa stiti ca 0,65 mc = 1 mst

Bambucea: Un metru ster reprezinta o stiva de lemne cu lungimea, latimea si inaltimea de un metru, la care volumul util este mai mic de un metru cub. Un metru ster este egal cu aproximativ 0,66 metri cubi de lemn, deoarece un metru ster nu reprezinta o cantitate fixa, ci depinde de grosimea si modul de asezare a lemnelor, care creeaza mai mult sau mai putin spatiu liber intre bucati. Lemnele de foc nu se vand la kilogram, deoarece de castigat castiga doar vanzatorul. Au ei grija sa va vanda o greutate mai mare la un volum mai mic de lemn. Apa se gaseste peste tot asa ca grija.

 

Stiai ca:

  • Ster si Stereo au aceeasi origine, provenind din limba greaca στερεός si insemnand "solid"?
  • Pentru masurarea unui metru ster de lemne de foc, se foloseste un suport metalic? Vezi imaginea aici.
  • Figurile geometrice regulate sunt necesare si utile pentru stabilirea rapida a volumului (in limbajul de specialitate se vorbeste de steri si dublu steri)?
  • Un metru ster are intre 0,60 – 0,70 metri cubi de lemn si intre 0,40 – 0,30 metri cubi de aer?
  • Factorul de cubaj reprezinta raportul dintre volumului de lemn si volumul aparent al stivei

 

C - Posibilitatea de a comanda online

Probabil mulți dintre cititorii noștri au cumpărat deja online - folosind platforma de încredere e-Mag. Cei care doriți, puteți verifica aici prețurile. E o metodă simplă pentru a identifica cea mai bună ofertă. Vă rugăm pe cei care ați cumpărat deja (online) lemne (un produs aparent greu de manipulat, care trebuie verificat înainte de a fi plătit), să ne trimiteți impresiile voastre pe adresa Redacției. Mulțumim! Echipa Misiunea Casa.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Criza fortei de munca: solutii pentru atragerea noilor generatii in constructii Criza fortei de munca: solutii pentru atragerea noilor generatii in constructii
Pune-te la curent cu noutatile din industria lemnului la expoDESIGNwood 2017. Ce te asteapta la Brasov Pune-te la curent cu noutatile din industria lemnului la expoDESIGNwood 2017. Ce te asteapta la Brasov
Se tem sau nu dezvoltatorii de o criza imobiliara precum cea din 2008? Se tem sau nu dezvoltatorii de o criza imobiliara precum cea din 2008?
Sfaturi in caz de cutremur – Recomandari de la experti seismologi Sfaturi in caz de cutremur – Recomandari de la experti seismologi
5 lucruri pe care trebuie sa le faci atunci cand te muti in casa noua 5 lucruri pe care trebuie sa le faci atunci cand te muti in casa noua
Piata imobiliara: metamorfoza de dupa aparitia masiva a centrelor comerciale Piata imobiliara: metamorfoza de dupa aparitia masiva a centrelor comerciale

Vezi mai multe articole