on

Cum se monteaza corect un incalzitor instant de apa

21 ianuarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Avand in vedere situatia dezastruoasa a sistemelor centralizate de incalzire suntem nevoiti sa ne confruntam cu numeroase avarii pe care le resimtim din plin atunci cand se intrerupe furnizarea apei calde, cand aceasta nu are temperatura corespunzatoare sau chiar atunci cand trebuie sa descarcam o coloana intreaga de apa prin apometrele noastre pentru a astepta apa calda la o temperatura optima pentru a face un dus.

Toate acestea ne fac sa ne gandim la solutii pentru rezolvarea acestor probleme.

Problema este foarte neplacuta, mai ales in sezonul rece cand cand nu ne putem bucura de o baie calda. Solutia montarii unei centrale de apartament nu este la indemana oricui, in primul rand din cauza costurilor si in al doilea rand din cauza birocratiei necesare pentru renuntarea la sistemul centralizat de incalzire si obtinerea aprobarilor pentru instalarea centralei cu gaz. Nu aducem in discutie centralele electrice deoarece bransamentele disponibile nu permit utilizare acestora.

O situatie de compromis la care apeleaza din ce in ce mai multi locatari sunt aparatele electrice de incalzit apa instant. Acestea se monteaza in baie sau bucatarie, se intercaleaza pe circuitul de apa rece si evident se conecteaza si la reteaua electrica. Multi achizitioneaza un astfel de aparat fara sa constientizeze faptul ca incalzirea instant a apei reci, chiar foarte reci pe timpul iernii, necesita un echipament de putere. Practic pentru ca apa sa se incalzeasca la simpla trecere prin dispozitiv, chiar si pentru un dus, aparatul va consuma 5kW pentru un debit de 2-9 litri pe minut.

Tinand cont ca instalatiile din cladirile comune sunt vechi in cele mai multe cazuri este esential sa tinem cont de urmatoarele aspecte:

  • Un astfel de incalzitor necesita un circuit dedicat si alimentare directa din tabloul de sigurante printr-o protectie diferentiala dedicata;
  • Alimentarea nu se face folosind o priza clasica, aceasta suportand maxim 16A, in cazul nostru conexiunea este bine sa fie gandita pentru 25A;
  • In functie de bransamentul disponibil este necesar sa avem in vedere ce consumatori mari poti fi folositi simultan cu acest incalzitor – nu este recomandat sa utilizam alte incalzitoare electrice, cuptoare, plite sau masini de spalat care incalzesc apa simultan cand facem dus.

 

Protectia echipamentului se va face cu un dispozitiv magnetotermic cu protectie diferentiala de 30mA, recomandat chiar 10mA, curba B. Conexiunile in interiorul aparatului si circuitul de alimentare dedicat este necesar sa fie realizate de o persoana calificata care cunoaste riscurile exploatarii unui astfel de aparat, respecta regulile de amplasare a instalatiilor electrice in camerele de baie si intelege si respecta regulile de montaj din instructiunile producatorului.

Recomandam alegerea unui aparat de incalzire instant care are 2 trepte de putere selectabile independent; avand astfel 3 posibilitati de alimentare cu puteri diferite adecvate necesitatilor noastre.

Trebuie sa avem in vedere ca un astfel de echipament necesita un debit minim de apa pentru o utilizare corecta, un debit insuficient va duce la intrarea in protectie contra supraincalzirii, iar un debit prea mare de apa va duce la o incalzire insuficienta a apei. Este necesar sa reglam debitul de apa astfel incat sa obtinem o temperatura potrivita si o functionare normala a echipamentului. De asemenea, este recomandat sa nu lasam apa sa curga atunci cand nu avem nevoie; in caz contrar costurile la energia electrica si la factura de apa vor creste.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajarea baii – Idei si sfaturi utile Amenajarea baii – Idei si sfaturi utile
Cum prevenim aparitia mucegaiului in baie Cum prevenim aparitia mucegaiului in baie
Cum se realizeaza iluminarea corecta a baii Cum se realizeaza iluminarea corecta a baii
Cum sa rezolvi eficient problema spatiului dintr-o baie foarte mica Cum sa rezolvi eficient problema spatiului dintr-o baie foarte mica
Baie mica? Iata trei sugestii de amenajare de la specialisti Baie mica? Iata trei sugestii de amenajare de la specialisti
Cada de baie transparenta Cada de baie transparenta

Vezi mai multe articole