on

Cum verifici actele de proprietate ale unei case

15 ianuarie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Au fost numeroase situatii cand oameni de buna credinta au cumparat un apartament pe care proprietarul l-a vandut de mai multe ori, mai multor persoane. Au fost numeroase situatii cand oameni de buna credinta au cumparat o casa de la o persoana care nu era de fapt proprietarul acelei case. Desi notarul este cel care stie, sau ar trebui sa stie care sunt actele de proptietate ale unei case, sa identifice falsurile si sa se asigure ca acea casa care face obiectul tranzactiei imobiliare nu are niciun fel de probleme juridice, iti spunem cum sa verifici actele de proprietate ale unei case.

Cel care vinde casa trebuie sa demonstreze ca este proprietar si poate face acest lucru cu urmatoarele 3 acte (apropo, aceste acte trebuie prezentate notarului atunci cand se incheie tranzactia): titlul de proprietate, extrasul de carte funciara si certificatul fiscal. Sa le luam pe rand.

Titlul de proprietate este cel mai important act. Titlul de proprietate nu trebuie sa aiba stersaturi, stampilele si semnaturile trebuie sa fie clare, lizibile. Doar titularul titlului de proprietate poate sa vanda acea proprietate.

Extrasul de carte funciara este un act eliberat de judecatoria in raza careia se afla casa care face obiectul tranzactiei. Extrasul de carte funciara contine urmatoarele informatii: numele proprietarului, numarul cadastral al imobilului, suprafata acestuia, titlul de proprietate. Extrasul de carte funciara iti mai spune daca imobilul este sau nu ipotecat, daca exista vreun proces pe rol sau restrictii de vanzare.  Este foarte important sa verifici daca numele proprietarului inscris in extrasul de carte funciara este identic cu numele inscris in cartea de identitate a celui de la care cumperi imobilul. NU trebuie sa existe nicio diferenta, nici macar de initiala.

Cel de-al treilea act, Certificatul Fiscal, este eliberat de Directia Impozite si Taxe Locale in raza careia se afla imobilul. Din Certificatul Fiscal afli daca proprietarul imobilului pe care vrei sa-l cumperi are sau nu datorii la stat si impozite neplatite pentru casa.

Retine ca este foarte important ca numele inscris in aceste 3 acte sa fie identic cu numele inscris in cartea de identitate a persoanei care vinde casa.

Daca ti-a placut acest articol, te poti alatura cu un simplu Like comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Inaltimea maxima a cladirilor Inaltimea maxima a cladirilor
Achizitionarea terenului pentru casa Achizitionarea terenului pentru casa
Procedura de inscriere in cartea funciara Procedura de inscriere in cartea funciara
Operatiuni pe care le poti face in Cartea Funciara si actele de care ai nevoie Operatiuni pe care le poti face in Cartea Funciara si actele de care ai nevoie
Afla daca te incadrezi pentru ajutor de incalzire a locuintei pentru sezonul rece 2016-2017 Afla daca te incadrezi pentru ajutor de incalzire a locuintei pentru sezonul rece 2016-2017
A fost modificata legea privind calitatea in constructii. Cum te-ar putea afecta A fost modificata legea privind calitatea in constructii. Cum te-ar putea afecta

Vezi mai multe articole