on

Cumpara de Craciun in mod inteligent!

19 decembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Poate ai observat, poate nu stiai inca, insa atunci cand faci cumparaturi dintr-un supermarket, hypermarket sau orice alt magazin de mari dimensiuni, ajungi sa pleci acasa cu mult mai multe produse decat aveai in minte initial. De ce se intampla asta? Motivele tin nu doar de tiparul fiecaruia de cumparare, ci si de modul in care proprietarii magazinelor se folosesc de mici trucuri prin care ii determina pe clienti sa fie tentati de marfuri si sa isi doreasca diverse produse. Daca de Craciun vrei sa cumperi o masina de spalat rufe incorporabila, fara sa ajungi sa pleci spre casa si cu un mixer, trei pungi de caramele si un fular, tine cont de informatiile si sfaturile de mai jos, astfel incat sa faci achizitii bine calculate.

Ce tactici folosesc comerciantii ca sa te tenteze sa cumperi mai mult 

De cele mai multe ori magazinele sunt organizate astfel incat sa stimuleze dorinta de a petrece timp in acestea si de a cumpara cat mai diversificat. Factorii de atractie sunt atat de ordin vizual, cat si tactil, olfactiv si auditiv. Modul in care sunt asezate produsele in raft, combinatia de culori si directia in care se desfasoara culoarele iti distrag de multe ori atentia si te fac sa te uiti in mai multe zone decat planuiai initial. Magazinele au de obicei traseul orientat spre dreapta, lucru ce stimuleaza dorinta de a face shopping. De asemenea, cu cat vei vedea un produs pus mai la indemana, asezat chiar in fata ochilor tai, cu atat vei fi mai tentat sa il alegi, chiar daca altfel nu ar fi fost neaparat prima alternativa.

Muzica din magazine poate fi un alt factor care sa te faca sa petreci mai mult timp in acesta si iti poate activa o anumita stare – de exemplu, in multe magazine de haine ai tendinta de a te simti ca facand parte din lumea fashion a revistelor, pentru ca muzica iti transmite subtil ca apartii acolo si trebuie sa te imbraci ca atare, cu lucrurile frumoase expuse. Simtul tactil iti este stimulat prin tesaturile moi si fine puse la indemana, astfel incat sa le atingi si sa simti cum te cuprinde incantarea si dorinta de a le avea.

Mirosul este un alt factor important: sa zicem ca ai intrat intr-un hypermarket cu gandul de a gasi o hota incorporabila. Deodata, simti un miros imbietor si dulce, de paine calda sau placinta. Automat iti dai seama ca ai putea sa iei si o cutie cu placinta, o prajitura, poate niste suc care sa mearga alaturi si, de ce nu, crema de ciocolata pentru micul dejun. Mirosul te face sa te simti ca acasa si sa iti doresti sa te rasfeti cu lucruri la care poate nici nu te-ai fi gandit.

Studiile arata clar ca vei cumpara cu atat mai mult cu cat vei petrece o perioada mai mare de timp intr-un magazin, iar comerciantii stiu asta si incearca sa te faca sa ramai cat mai mult printre produse, bucurandu-te de atmosfera si de shopping.

Sursa foto: shutterstock.com

Cum poti sa te asiguri ca nu cumperi mai mult decat ti-ai fi dorit

Lucrurile pot parea simple, insa stii prea bine ca e greu sa rezisti tentatiei si sa te limitezi la doar cateva produse, cand rafturile sunt pline de lucruri tentante. Iata cateva idei care te pot ajuta sa economisesti bani si sa cumperi inteligent, in special in preajma Craciunului, cand magazinele se umplu de luminite, decoratii vesele, mirosuri tentante si muzica ce te invita sa ramai mai mult.

  • Fa-ti o lista clara inainte sa pleci de acasa si impune-ti sa te tii de ea, cel mult sa cumperi unul sau doua produse peste.
  • Daca se poate, nu merge la cumparaturi cu copilul, fiindca acesta va fi tentat de tot felul de lucruri pe care te va ruga sa le pui in cos.
  • Nu vorbi la telefon in timp ce cumperi, fiindca risti sa iei de pe raft automat produse pe care creierul le gaseste interesante – prin intermediul stimulilor vizuali – si sa te trezesti acasa cu dublul cumparaturilor la care te gandisesi initial.
  • Nu merge la cumparaturi cand ti-e foame – vei avea tendinta sa cumperi mult mai multa mancare decat ai de fapt nevoie.
  • Fa-ti cumparaturile online – vei avea mai mult timp de a cerceta produsele dorite, de a compara preturile mai multor comercianti si te vei putea gandi de doua ori inainte de a trece la pasul final si a achita cumparaturile.
  • Lasa acasa cardul si mergi cu o anumita suma de bani in portofel – va fi nevoie sa te limitezi la bugetul pe care il ai si sa nu cumperi nimic inutil.
  • Nu cumpara un produs doar fiindca este la indemana si la nivelul ochiului: se poate ca in raftul de jos sau de deasupra sa se afle ceva similar, la un pret mai bun.

 

Daca ai nevoie si de idei de cadouri pentru cei dragi, arunca un ochi la articolele de aici https://altex.ro/cadouri-craciun/pag/ si cu siguranta iti va fi mai usor sa te decizi.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Miele lansează în România o nouă plită cu inducție cu hotă integrată și spațiu mai mare de gătit Miele lansează în România o nouă plită cu inducție cu hotă integrată și spațiu mai mare de gătit
Uscatorul de rufe electric Uscatorul de rufe electric
Intretinerea si curatarea aragazului Intretinerea si curatarea aragazului
Electrocasnice pentru ingrijirea tesaturilor. Tu cum ai grija de hainele tale? Electrocasnice pentru ingrijirea tesaturilor. Tu cum ai grija de hainele tale?
Aspiratorul - generalitati Aspiratorul - generalitati
Curatenia in casa: profita de Black Friday si fa-ti locuinta luna Curatenia in casa: profita de Black Friday si fa-ti locuinta luna

Vezi mai multe articole