Debransarea de la furnizorul de agent termic

19 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca v-ati decis sa va puneti centrala termica de apartament, trebuie sa va grabiti, cel putin cu debransarea, pentru ca unii dintre distribuitorii de agent termic au anuntat ca vor incepe testele pentru furnizarea apei calde in calorifere. In vederea montarii unei centrale termice este absolut necesara debransarea totala (desfiintarea totala) de la furnizorul de energie termica, respectiv de la sistemul centralizat de incalzire. Astfel incat mai aveti doar cateva zile in care va puteti separa de sistemul central, pentru ca debransarea se poate face doar pe perioada in care nu este furnizat agent termic.
 
Conform termenilor contractuali, debransarea presupune operatia de renuntare unilaterala la serviciile furnizorului de energie termica si nu vreo operatiune de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala sau alte modificari.
 
Procedura de debransare de la reteaua de termoficare nu este foarte complicata. In primul rand trebuie sa depuneti o cerere in acest sens la Asociatia de proprietari. Daca aveti norocul sa locuiti intr-un bloc contorizat este suficient acordul Asociatiei de proprietari
 
pentru debransare, fara alte documente tehnice. In cazul cladirilor necontorizate, Asociatia de proprietari (sau persoana interesata) va solicita furnizorului de energie termica intocmirea Referatului tehnic de specialitate privind efectele modificarii instalatiei de incalzire comuna si propunerile privind repartizarea cheltuielilor pentru proprietatile din condominiu. Acesta va fi eliberat de furnizorul de energie termica intr-un termen care sa permita debransarea intr-un interval de 30 de zile.
 
Furnizorul de energie termica nu poate refuza debransarea individuala a nici unui consumator. Oricine are dreptul sa solicite rezilierea contractului cu furnizorul central cu un preaviz de 30 de zile calendaristice.
 
Pe baza Referatului tehnic, Adunarea generala a Asociatiei de proprietari va hotari asupra efectelor modificarii si va stabili modul de inregistrare si repartizare a consumurilor, respectiv modul in care se reimpart cheltuielile comune (de exemplu, incalzirea scarii blocului sau a etajului de servici). Prin urmare, Adunarea generala a Asociatiei de proprietari nu va poate refuza debransarea. Lucrarile pot fi executate de orice firma specializata, si nu neaparat de furnizorul de energie termica. Daca in timpul lucrarilor se vor face si modificari ale spatiilor comune, Adunarea generala a Asociatiei de proprietari are dreptul sa verifice debransarea. Trebuie sa tineti cont de faptul ca nu aveti dreptul sa modificati  instalatiile de incalzire centrala aferente unui imobil decat in baza unei documentatii tehnice care reconsidera ansamblul instalatiilor termice, aprobata de catre distribuitorul/furnizorul de energie termica.
 
In momentul in care v-ati hotarat sa instalati un sistem individual de incalzire si apa calda trebuie sa mai obtineti, pe langa acordul de debransare, si avizul/proiectul de gaze - eliberat de o firma autorizata ANRGN pentru proiectarea si executia instalatiei de gaze naturale. Mai atasati la dosar proiectul de instalare/montare a centralei termice - eliberat de o firma autorizata ISCIR pentru montarea si punerea in functiune a centralei termice, implicit a intregului sistem de incalzire - radiatoare, tevi, fitinguri, etc.

Avizul pentru energia electrica este deasemenea necesar in momentul punerii in functiune a centralei termice. In proiectul de instalare a sistemului de incalzire se recomanda si puterea termica a centralei termice. In acest moment, puteti incepe studiul de piata privind achizitionarea centralei termice, implicit a componentelor adiacente sistemului de incalzire – radiatoare, tevi, fitinguri, etc.
Dar despre tipurile de centrale termice, care sunt avantajele si dezavantajele acestora, precum si despre operatiunile de montare ale centralelor si ale sistemelor aferente, vom vorbi in saptamanile viitoare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tehnologia condensatiei - Sisteme de incalzire inovatoare si eficiente Tehnologia condensatiei - Sisteme de incalzire inovatoare si eficiente
Centrala termica solara, o idee buna pe care s-a asternut praful Centrala termica solara, o idee buna pe care s-a asternut praful
Despre pompe de caldura Despre pompe de caldura
Cum sa ai apa calda si caldura si sa te coste zero lei Cum sa ai apa calda si caldura si sa te coste zero lei
Cum utilizam centrala termica in mod sustenabil Cum utilizam centrala termica in mod sustenabil
Avantajele unei aeroterme! Avantajele unei aeroterme!

Vezi mai multe articole